Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
12.10.2021 12:55

ARRIVA bude najbližších 10 rokov zabezpečovať autobusovú dopravu v Bratislavskom


Nové autobusy (arriva)


Víťaz súťaže o zabezpečovanie služieb prímestskej autobusovej dopravy v Bratislavskom samosprávnom kraji – spoločnosť ARRIVA – podpísala s predstaviteľmi kraja zmluvu na najbližších 10 rokov. ARRIVA má pre cestujúcich pripravený dostatok autobusov.


 Úplne nové autobusy tvoria viac ako polovicu z tých, ktoré 15. novembra vyrazia na cesty v okolí Bratislavy. ARRIVA ponúka doterajším i novým vodičkám a vodičom prímestských autobusov v Bratislavskom samosprávnom kraji stabilnú prácu, trvalý pracovný pomer, garantovanú základnú hodinovú mzdu 6,10 eura na hodinu, k nej pohyblivú zložku mzdy a príplatky. Priemerná mzda vodičov dosiahne výšku minimálne 1 500 eur. ARRIVA verí, že vďaka modernejšej a pohodlnejšej verejnej doprave i kvalitnejším službám sa môže zastaviť pokles cestujúcich, čo by pomohlo zlepšiť dopravnú situáciu v kraji.

„ARRIVA má skúsenosti zo zahraničia a vieme, že doprava v okolí európskych hlavných miest je preťažená. V moderných mestách a ich okolí kladú dôraz na verejnú dopravu, ktorá pomáha výrazne zlepšiť dopravnú situáciu a skrátiť čas potrebný na dochádzanie do škôl či zamestnania. Aj preto je naším cieľom zastaviť doterajší pokles cestujúcich v Bratislavskom samosprávnom kraji. Veríme, že vďaka modernejšej a pohodlnejšej verejnej doprave sa do autobusov v kraji môžu vrátiť cestujúci. Čím viac ľudí prestúpi z áut do verejnej dopravy, tým rýchlejšie a priateľskejšie k životnému prostrediu budú v rámci kraja i hlavného mesta cestovať,“ povedal László Ivan, generálny riaditeľ spoločností ARRIVA na Slovensku.

„Súťaž na nového dopravcu bola bezpochyby najväčšou a najzložitejšou v histórii Bratislavského samosprávneho kraja. Nový dopravca bude musieť po uplynutí prechodného obdobia splniť technické a prevádzkové štandardy, ktoré prinesú zákazníkom vyššiu kvalitu cestovania. Všetky autobusy budú klimatizované, nízkopodlažné a s bezplatným pripojením na internet cez WiFi sieť. Informácie o trase linky budú zobrazované na digitálnych displejoch umiestnených zvonka aj zvnútra vozidla a stanovuje sa aj maximálny vek vozidiel. Pribudne hlásenie pre nevidiacich, modernejší informačný systém poskytujúci vyšší rozsah informácií o trase a prestupoch na linke. Chýbať nebudú ani USB nabíjačky na mobilné telefóny,” vyhlásil Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja.

ARRIVA ponúkla v súťaži o zabezpečenie verejnej autobusovej dopravy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) najlepšiu ponuku. Doterajší poskytovateľ služieb i príslušné inštitúcie využili všetky možné lehoty na podávanie námietok a na ich posudzovanie na maximum. To skrátilo dobu prípravy na zabezpečenie verejnej autobusovej dopravy v kraji na minimum. Napriek extrémne krátkemu času je ARRIVA odhodlaná urobiť všetko pre to, aby od 15. novembra zabezpečovala služby prímestskej autobusovej dopravy v BSK. „ARRIVA má pripravený dostatok autobusov a od 15. novembra bude po Bratislavskom kraji jazdiť viac ako 120 úplne nových červených autobusov,“ potvrdil L. Ivan. Zároveň ARRIVA intenzívne rokuje s Bratislavskou integrovanou dopravou a zabezpečuje ďalšie technické detaily.

„Bratislavská župa vyvinie aj v spolupráci s novým dopravcom všetko potrebné úsilie na to, aby prechod z pôvodného poskytovateľa prebehol hladko. Radi by sme v autobusoch mali aj naďalej vodičov z prímestských autobusov a prizývame oboch dopravcov na spoločné rokovanie k odovzdaniu služby. Cieľom je po 15. 11. zachovať úroveň dopravy tak, ako na to naši cestujúci boli zvyknutí doteraz, s tým, že úroveň a kvalita budú už len stúpať,“ vyhlásil Juraj Droba a zároveň poďakoval končiacemu dopravcovi Slovak Lines za doterajšie služby.

V priebehu najbližších dní uzatvorí ARRIVA zmluvy s vodičkami a vodičmi autobusov i ďalšími zamestnancami potrebnými pre zabezpečenie plnohodnotnej služby verejnej autobusovej dopravy v kraji. „Prácu u nás nájde väčšina súčasných vodičov autobusov z BSK a predpokladáme, že budú pokračovať a jazdiť na tých istých linkách ako doteraz. Je to dobré pre vodičov i cestujúcich. Napokon – mnohí sa už za tie roky poznajú,“ povedal L. Ivan. Novým i doterajším vodičom, ktorí budú voziť cestujúcich v rámci BSK, ponúka ARRIVA trvalý pracovný pomer, základnú hodinovú mzdu 6,10 eura na hodinu, k nej pohyblivú zložku mzdy a príplatky. Garantuje vodičom prímestských liniek BSK vyššiu základnú hodinovú mzdu ako mali doposiaľ – priemerná mzda vodičov tak dosiahne výšku minimálne 1 500 eur. Záujemcovia o prácu vodiča môžu svoj záujem potvrdiť vyplnením formulára na https://arriva.sk/bratislava alebo telefonicky na čísle 0915 188 881.

ARRIVA na Slovensku a vo svete

Spoločnosť ARRIVA pôsobí na Slovensku od roku 2008 a je najsilnejším súkromným hráčom v autobusovej doprave v Slovenskej republike. Od 15. novembra bude pôsobiť v Bratislavskom, Košickom, Nitrianskom, Trnavskom a Žilinskom kraji, kde zabezpečuje mestskú, prímestskú, zmluvnú a komerčnú autobusovú dopravu. Od roku 2017 prevádzkuje spoločnosť službu zdieľaných bicyklov, tzv. bikesharing. ARRIVA bude mať od 15. novembra na Slovensku viac ako 2 700 zamestnancov a bude prevádzkovať viac ako 1 500 autobusov. Tvorí ju päť dopravných spoločností, servisná spoločnosť a centrála.

ARRIVA je jedným z popredných poskytovateľov osobnej dopravy v Európe, zamestnáva vyše 46 000 ľudí a ročne prepravuje 2,1 miliardy cestujúcich v 14 európskych krajinách. Je súčasťou Deutsche Bahn (DB), jednej z vedúcich spoločností v oblasti osobnej a logistickej dopravy na svete a je zodpovedná za regionálne služby v oblasti osobnej dopravy DB mimo Nemecka. Prevádzkuje autobusovú, železničnú a lodnú dopravu.

Autor: (ts-Arriva)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.10.2017
Nitra chce pokutovať každý výpadok spoja MHD sumou 1000 eur
Mestská hromadná doprava v Nitre by mala začať od 6. novembra tohto roka fungovať podľa pôvodného grafikonu a bez obmedzení.
viac
18.09.2019
Súťaž na autobusového dopravcu v Žilinskom kraji pomaly vrcholí
V novembri končia zmluvy autobusovým dopravcom v Žilinskom kraji. Župa súťaží nového dodávateľa na najbližšie dva roky. Županka Erika Jurinová zdôraznila, že cieľom otvorená a férová súťaž dopravcov pre Žilinský kraj.
viac
17.12.2021
Prímestská autobusová doprava v Bratislavskom kraji bude v januári zadarmo
Cestujúci v prímestskej doprave v Bratislavskom kraji sa budú v januári voziť zadarmo. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) tým kompenzuje výpadok spojov, ktorý vznikol nástupom nového dopravcu. Služba bude financovaná z pokuty, ktorú kraj vystavil spoločnosti ARRIVA Mobility Solutions.
viac
11.02.2022
Banskobystrická župa vyhodnotila veľký tender na dopravcov
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) má za sebou veľký medzinárodný tender na autobusových dopravcov, ktorí budú počas desiatich rokov zabezpečovať služby prímestskej autobusovej dopravy v kraji. 
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %