Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.01.2020 02:30

Aj v roku 2020 prerozdelí župa medzi obyvateľov kraja takmer 700-tisíc eur


Infografika dotačnej schémy TSK


Žiadatelia z Trenčianskeho kraja môžu o financie požiadať v rámci Dotačného systému TSK, Participatívneho-komunitného rozpočtu TSK či grantového systému Zelené oči. Možnosť obohatiť štandardný vyučovací proces opäť ponúkne zážitkové vzdelávanie na stredných školách.


Dotačné schémy Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) budú aj v roku 2020 otvorené žiadateľom, aby ponúkli príležitosť pripraviť pre obyvateľov kraja zaujímavé kultúrne, športové a vzdelávacie podujatia či akcie rôznorodého charakteru. „Ich príprava býva pre organizátorov finančne náročná, práve preto župa opätovne ponúka možnosť požiadať o finančné prostriedky. Už druhým rokom je to takmer 700-tisíc eur, ktoré župa prerozdelí medzi jednotlivých žiadateľov,“ vysvetlil trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Prvým dňom roku 2020 sa otvoril Dotačný systém TSK, župa sa aj v tomto roku rozhodla podporiť aktivity obyvateľov kraja sumou 300-tisíc eur. Fyzické osoby - podnikatelia, právnické osoby a združenia môžu na prípravu zážitkových či iných verejnoprospešných akcií získať polovicu finančných prostriedkov z celkových výdavkov vynaložených na organizáciu podujatia. Požadovaná suma nesmie presiahnuť 3300 eur, žiadosť musí byť na župný úrad doručená do konca apríla 2020. V roku 2019 využilo túto šancu viac ako 400 žiadateľov, medzi nimi aj 119 miest a obcí z Trenčianskeho kraja. Množstvo z nich využilo aj zavedenú novinku v podobe elektronického podania žiadosti. Všetky potrebné informácie o podaní žiadosti v rámci Dotačného systému TSK je možné nájsť na webovom sídle TSK, v sekcii Financie, Dotácie a príspevky TSK.

Obyvatelia regiónu môžu od prvého januárového dňa predkladať projekty aj v rámci Participatívneho-komunitného rozpočtu TSK. Objem vyčlenených finančných prostriedkov je pre štvrtý ročník v hodnote 200-tisíc eur. Na jeden predložený projekt môže žiadateľ – jednotlivec, skupina, škola, mesto, obec či organizácia sídliaca a pôsobiaca v kraji – žiadať najviac 2200 eur, predložiť ho je potrebné do konca marca 2020. V roku 2019 bolo podporených všetkých 78 predložených projektov zo všetkých 9 okresov kraja. Viac informácií k PaKR TSK sa nachádza na webovom sídle župy, v sekcii Financie, Participatívny-komunitný rozpočet.  

Projekty s environmentálnym posolstvom dostávajú v kraji zelenú vďaka grantovému systému Zelené oči už piaty rok. Žiadosti o finančný príspevok z grantu je možné zasielať neustále, podľa dátumu sú rozdelené do štyroch hodnotiacich kôl. Posledné z nich uzatvára grantový program koncom augusta. Na environmentálne zamerané projekty môžu mestá a obce, ale aj nimi zriadené príspevkové a rozpočtové organizácie či právnické osoby so sídlom v kraji požiadať o financie v sume 2000 eur. Všetky potrebné informácie o environmentálnej zelenej grantovej schéme župy sú dostupné na webovom sídle kraja, v sekcii Regionálny rozvoj, Zelená župa, Zelené oči.

Trenčiansky kraj myslel aj na stredné školy. Tie môžu svojim študentom obohatiť štandardný vyučovací proces, a to prostredníctvom Zážitkového vzdelávania. Termín na predkladanie žiadostí je koniec mája 2020, prehodnocovať ich bude Komisia školstva, kultúry a športu pri Zastupiteľstve TSK. Na organizáciu akcie môže žiadateľ získať 500 eur, jeden žiadateľ môže zrealizovať najviac dve. Dotácia pri návšteve kultúrnej inštitúcie alebo podujatia predstavuje čiastku 700 eur. Financie smerujú na bežné výdavky, akými sú doprava, poistenie či vstupenky. Na zážitkové vzdelávanie kraj vyčlenil vo svojom rozpočte sumu 100-tisíc eur. Podrobnosti k podpore zážitkového vzdelávania na stredných školách nájdete na webovom sídle župy, v sekcii Školstvo a šport, Tematické zážitkové vzdelávanie a kultúra.

Autor: (tsk-bj)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2017
Verejnosť najviac hlasovala za projekt regionálneho „rínku“
Od 1. do 15. júla 2017 hlasovaním rozhodovalo takmer 2 200 ľudí o tom, ktoré projekty Trenčiansky samosprávny kraj podporí v rámci Participatívneho - komunitného rozpočtu. Viac ako pätina z hlasujúcich odovzdala svoj hlas mestskému trhu lokálnych predajcov a regionálnych farmárov Trenčín na korze.
viac
09.02.2019
Školenie koordinátorov župných stredných škôl oživil praktický workshop
Pilotný projekt Úradu splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rozvoj občianskej spoločnosti (ÚSV ROS) a Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ktorý do života uviedol prvú dotačnú schému na zavádzanie participatívnych rozpočtov v prostredí župných stredných škôl, sa opäť posúva o krok vpred.
viac
07.03.2019
Na predloženie projektu ostáva už len necelý mesiac
So zaujímavým nápadom zameraným na rozvoj kraja môžu žiadatelia v rámci tretieho ročníka Participatívneho – komunitného rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) prísť už len do konca mesiaca.
viac
15.07.2019
Župa rozdelí financie na podporu zážitkového vzdelávania a kultúry
Druhé kolo predkladania žiadostí o finančný príspevok na podporu tematického zážitkového vzdelávania a kultúry z dielne Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sa uzavrelo v posledný májový deň. Na župný úrad dorazilo spolu 31 žiadostí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %