Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
28.05.2022 11:00

Dni mesta Prešov sa po dvojročnej pauze vrátia s bohatým programom


Ilustračný plagát


Začiatkom júna sa prešovské ulice opäť naplnia domácimi, ale i cezpoľnými návštevníkmi a turistami, ktorí boli posledné roky ukrátení od atmosféry a zážitkov verejných kultúrnych podujatí.


Mesto Prešov v spolupráci s Parkom kultúry a oddychu si pre nich pripravilo bohatý kultúrny program, ktorý bude prebiehať v centre mesta, od 6. do 11. júna 2022, v rámci tradičných Dní mesta Prešov.

Pestré tematické zameranie podujatí osloví širokú verejnosť. Organizátori sa snažili zostaviť program tak, aby si každý prišiel „na svoje“, pričom všetky vystúpenia, koncerty a aktivity na Dňoch mesta Prešov budú pre účastníkov bezplatné.

Každému po  chuti

Prvé dva dni osláv budú patriť prešovským umelcom a umeleckým kolektívom. Okrem tanečných, speváckych, hudobných a výtvarných programov súkromnej a mestských základných umeleckých škôl M. Moyzesa, výtvarného odboru, Súkromného centra voľného času, nebudú chýbať ani vystúpenia študentov SKDK, TK Grimmy, mandolínového súboru Tatrín, ale aj prešovských mažoretiek Diridoniek. Večerné programy vyplnia kapely Akustika, 1st Slovak Pink Floyd Revival, kapela Hi5, ale aj Jazz Rocková kapela Súkromnej ZUŠ.

V stredu sa môžete započúvať do originálnych textov a hudby pesničkárov Chris Ellys, Viki Olejárová, skupina Edo Klena & klenoty, ktorých doplnia veselé melódie BB Country.

Na štvrtkovom folklórnom dni sa už tradične predvedú prešovské folklórne súbory: FS Šarišan, FS Šariš, FS Dúbrava, DFS Dúbravienka a FS Rozmarija. Ľudovú hudbu v modernom šate predstaví úspešná speváčka pochádzajúca z Prešova, Veronika Rabada s kapelou. Prezentáciu tradičnej slovenskej kultúry umocní Prešovský trojičný jarmok, ktorý sa k „dňom mesta“ pripojí práve vo štvrtkový folklórny deň a na námestí bude až do ukončenia osláv. Jarmočníci v dobových odevoch i tento rok priblížia návštevníkom historické obdobie jarmokov v meste. Predvedú viac či menej známe ľudové remeslá a tiež tradície, ktoré sa v meste a kraji po dlhé stáročia zaužívali. Stánky s remeselným tovarom budú pre návštevníkov k dispozícii od 9.6. do 11.6.2022, v čase od 10:00 hod. do 19:00 hod.

Oslavy vyvrcholia cez víkend

Prichádzajúci víkend prinesie návštevníkom Dní mesta Prešov moderné pouličné umenie. Piatkový street art predvedú talentovaní hip hoperi, ktorí na Námestí legionárov odštartujú street dance battle, tanečnú súťaž typickú pre hip hopovú kultúru. Finále tanečných súbojov už bude prebiehať v centre mesta, kde predvedú svoj talent aj jej porotcovia vystúpením Judges Showcase. Vo večerných hodinách rozozvučí prešovské námestie bubnová šou Batida a záver programu na „Hlavnej“ bude mať pod palcom známy tanečník, choreograf a DJ Laci Strike. Ak by to predsalen nestačilo, oslavy budú pokračovať aj po 22:00 hod. uličnou The only Cuban party na Jarkovej ulici, ktorej jedinečná atmosféra vás prenesie do roztancovaných kubánskych ulíc.

Nabitý sobotňajší program začne už o 10:00 hod. a bude trvať až do neskorého večera. Celodenné atrakcie pre deti i dospelých budú prebiehať na Hlavnej ulici, kde sa môžete prejsť interaktívnym rozprávkovým parkom, plným súťaží, hier a čarovných bytostí, môžete sa stretnúť so živými sochami či sokoliarmi, užiť si bublinovú šou, detské divadelné predstavenia a príde aj Tárajko a Popletajka s veselým vystúpením pre deti, pesničkami, tancom a rozprávkovými postavičkami. Večerný program odštartuje prešovská kapela Kopa, po koncerte vám vezme dych ohňová šou v štýle historického cirkusu Sarus, no a po ňom už bude pódium patriť úspešnému popovému spevákovi a headlinerovi večera, Adamovi Ďuricovi.

Prešovský Montmartre

Atmosféru francúzskych uličiek môžete zažiť počas celého trvania Dní mesta Prešov na Floriánovej ulici. Tu bude v pondelok 6.6.2022 program venovaný predovšetkým najmenším divákom. Bábkové divadlo spod Spišského hradu odohrá na Floriánke rozprávku a po jej skončení Caraffka ožije vďaka rozprávkovým bytostiam na vernisáži výstavy divadelných výprav spomenutého divadla. Podvečer vystúpi Victoria Linnen. Celý slávnostný týždeň sa v Caraffovej väznici, a v priestoroch pred ňou, ponesie v duchu divadla, tanca, výtvarného umenia a podvečerných koncertov, na ktorých vystúpia Veronika Sax, Ruth & Jane, Duo Farsa a Henry Tóth, Denis Bujko, Alexandra Sabolová...

Novinkou prešovského Montmartru bude zdieľané pódium, ktoré bude pred Caraffkou k dispozícii v piatok 10.6.2022, a na ktorom môže vystúpiť ktokoľvek, kto by chcel predviesť svoju výnimočnosť. Počas týždňa sa ešte predstaví divadlo Crocus či Art Studio SOM ONE. Od utorka do piatku budú na Floriánovej ulici vystavovať aj výrobcovia handmade výrobkov, či umelci svoje diela.

Počas celého trvania osláv Dní mesta Prešov budú návštevníkom k dispozícii stánky s občerstvením a kolotoče.

Autor: Patrícia Nagyová, Park kultúry a oddychu


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2016
Zvolen pozýva na Dni mesta
Dni mesta sa budú konať v dňoch 27. 5. - 29. 5. na Námestí SNP.
viac
06.06.2016
Kultúrne leto v Poprade bude trvať 88 dní
Kultúrne leto v Poprade bude aj tento rok bohaté, vystúpi na ňom 1000 účinkujúcich. Začína sa vo štvrtok 9. júna a potrvá do 4. septembra.
viac
16.05.2019
Dni mesta Zvolen odštartujú spevom, hudbou a tancom letnú kultúrnu sezónu
Na zvolenskom námestí to bude koncom mája opäť poriadne žiť. Prípravy na Dni mesta Zvolen sú v plnom prúde. Vystúpia aj Noc a deň, Le Payaco či Elán Revival.
viac
24.08.2022
Sprievodné podujatia začínajú program Dní mesta Trebišov
Dni mesta Trebišov otvorili v pondelok sprievodné podujatia, ktoré prebiehajú v jednotlivých častiach mesta celý týždeň.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %