Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
13.12.2023 11:55

Hľadáme víťaza 4. ročníka súťaže Zelený Merkúr


Zelený Merkúr


Až do konca februára budúceho roka sa môžu organizácie a spoločnosti, ktoré rozvíjajú svoje aktivity v súlade s prírodou zapojiť do 4. ročníka súťaže Zelený Merkúr. Tá zviditeľňuje a oceňuje environmentálne správanie firiem podnikajúcich v Banskobystrickom kraji.


Súťaž vyhlasuje Slovenská agentúra životného prostredia v spolupráci s Banskobystrickou regionálnou komorou Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory a Banskobystrickým samosprávnym krajom.

Cieľom súťaže Zelený Merkúr je podporiť a zviditeľniť najmä malé a stredné podniky, ktoré rozvíjajú svoje aktivity v súlade s prírodou a cieľmi udržateľného rozvoja v snahe dosiahnuť rovnováhu medzi hospodárskym alebo spoločenským rozvojom a efektívnym využívaním prírodných zdrojov. Záujemcovia môžu svoje prihlášky odoslať do 29. februára 2024. Prihlásiť sa môžu fyzické osoby (podnikatelia) alebo právnické osoby registrované na Slovensku, ktoré poskytujú výrobky alebo služby a súčasne využívajú postupy alebo technológie podporujúce princípy obehového hospodárstva, napríklad vo fáze používania vstupných surovín, využívania energie a iných prírodných zdrojov, spätného odberu materiálu, alebo zapojenia sa do vzájomnej spolupráce s ďalšími organizáciami.

Nominované aktivity by mali preukázateľne spĺňať požiadavky nad rámec všeobecne záväzných právnych predpisov v oblasti ochrany životného prostredia s dôrazom na uplatňovanie obehovosti zdrojov. Tieto kritériá splnil minuloročný víťaz súťaže Zelený Merkúr – Slovenské magnezitové závody (SMZ) z Jelšavy. Odborná hodnotiaca komisia udelila tejto spoločnosti ocenenie Zelený Merkúr za využitie úžitkovej zložky oxidu horečnatého z odvalu „Kohútik“ a jeho následnú rekultiváciu. Vďaka tejto aktivite sa ušetrila primárna surovina, opätovne sa použil odpadový materiál a v neposlednom rade sa výrazne zvýšila estetická úroveň okolitej krajiny. „Snažíme sa nájsť súlad medzi hospodárskym rozvojom a ochranou životného prostredia v našom regióne. Veríme, že prostredníctvom výhry v súťaži Zelený Merkúr sprostredkúvame túto snahu aj širokej verejnosti a tá nás bude vnímať ako environmentálne zodpovednú spoločnosť,“ uviedol Rudolf Repiský, výrobný riaditeľ SMZ, a.s. Jelšava, ktorý k prihláseniu do aktuálneho ročníka súťaže vyzýva aj ostatné organizácie a spoločnosti. „Všetkým nám záleží, aby sme žili a pracovali obklopení čistým životným prostredím. Túto snahu treba komunikovať aj vo vzťahu k verejnosti, aby podnikateľské subjekty nevnímala len ako niekoho, kto prírodu znečisťuje, ale aj ako niekoho, kto má vôľu a prostriedky na to, aby zlepšil stav okolitého prostredia,“ uzavrel.

Podrobnosti o prihlásení a bližšie informácie sa nachádzajú v propozíciách súťaže: https://www.sazp.sk/app/cmsFile.php?disposition=i&ID=1498 

Autor: (SAŽP)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2017
Mladí umelci sa môžu opäť zapojiť do súťaží Múdra príroda a Zelený svet
Čisté životné prostredie je základným predpokladom pre ľudské zdravie a duševnú pohodu. Aby to tak bolo, aké premeny budeme musieť urobiť v našom spôsobe života?
viac
14.05.2019
Zapoj sa do fotografickej súťaže ENVIROSPEKTRUM 2019
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyzýva deti a mládež, aby využili posledné dni k zapojeniu do 2. kola národnej fotografickej súťaže ENVIROSPEKTRUM 2019. Súťažné práce majú zachytávať premeny prírody na prelome ročných období v zmysle témy Zima verzus jar.
viac
05.09.2019
Počas Slovenského dňa kroja sa dozvieme, ktorá obec získa titul Dedina roka 2019
Názov víťaznej obce jubilejného 10. ročníka súťaže Dedina roka 2019, nad ktorým prevzal záštitu minister životného prostredia SR László Sólymos, sa dozvieme v sobotu 7. septembra popoludní po 16.30 hod. počas sprievodného podujatia Radvanského jarmoku - Slovenský deň kroja.
viac
05.03.2020
Je to v mojich rukách
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyhlasuje 25. ročník medzinárodnej súťaže umeleckej tvorivosti - Zelený svet.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %