Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.05.2016 01:03

Málotriedky, nespĺňajúce podmienku minimálneho počtu, nezaniknú


Ilustračná snímka. Zdroj: (tasr).


Zabezpečí to rýchla novela školského zákona, ktorú dnes (25. 5.) schválila vláda SR.


Ministri odobrili výnimku pre všetky základné školy s primárnym vzdelávaním, teda pre tie, ktoré majú len ročníky prvého stupňa. Povinné minimálne počty sa nebudú uplatňovať v školách s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny ani v školách s vyučovacím jazykom slovenským.       

Novelu predkladá minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) v skrátenom legislatívnom konaní. Dôvodom je, aby mohla platiť už od začiatku školského roka 2016/2017.       

Podľa ministerstva školstva bolo totiž potenciálne ohrozených 60 málotriedok (tri ZŠ v Bratislavskom kraji, 11 ZŠ v Trnavskom kraji, desať ZŠ v Nitrianskom kraji, sedem ZŠ v Banskobystrickom kraji, päť ZŠ v Košickom kraji, jedna ZŠ v Žilinskom kraji, dve ZŠ v Trenčianskom kraji a 21 ZŠ v Prešovskom kraji).       

Ich zánik by bol okrem iného v rozpore s úsilím vlády vytvárať podmienky na rozvoj národnostných menšín v oblasti uchovávania a rozvíjania ich identity, jazyka, kultúry a tradícií, odôvodnilo ministerstvo.

Minister oznámil, že opatrenie na záchranu 60 málotriedok si vyžiada celkovo 12 miliónov eur. "Domnievam sa, že práve sociálne, kultúrne a spoločenské následky by mohli byť podstatne vyššie," uviedol. "Tie malé detičky ak budú vo svojej obci v škole, tak myslím si, že to bude lepšie, ako ich voziť do vedľajších alebo vzdialených obcí," doplnil.      

Plavčan sa pritom neobáva, že opatrenie by mohlo ísť proti plánovanej racionalizácii siete škôl, keď by podporilo vznik ďalších málotriedok. "Nové školy zaraďuje do siete ministerstvo školstva, takže ministerstvo školstva dozrie aj na to, aby sa to nedialo," prisľúbil.      

Školský zákon vyžaduje v aktuálnom znení od 1. septembra 2016 najmenej 11 žiakov v prvom a 13 žiakov v druhom až štvrtom ročníku. Zavedenie minimálnych počtov súviselo s predpokladanými zmenami spôsobu financovania regionálneho školstva. Normatív sa mal odvodzovať od naplnenosti triedy.       

Súčasný systém financovania je nastavený tak, že podporuje zachovanie málotriedok prostredníctvom zvýšeného normatívu. Podľa ministerstva školstva niektorým školám ani tento zvýšený normatív nepostačuje a ich zriaďovatelia žiadajú o dofinancovanie v rámci dohodovacieho konania.       

Nová vláda si predsavzala prísť s novým systémovým riešením otázky financovania škôl. Dnes schválená novela jej na to otvára priestor, doplnilo ministerstvo školstva.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.08.2017
VLÁDA: Zákon o odpadoch sa má zmeniť, pomôže to malým podnikateľom
Vláda dnes schválila novelu zákona o odpadoch, ktorá má odbremeniť menších podnikateľov a živnostníkov. Filozofia novej legislatívy - znečisťovateľ platí, ktorá sa začala vlani zavádzať do praxe, ostáva zachovaná. Zmeny by mali začať platiť od začiatku decembra, niektoré až od roku 2018 a 2023.
viac
11.05.2020
Ministerstvo školstva pracuje na novele zákona o športe
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR začalo pracovať na novele zákona o športe. Má zjednodušiť administratívu a byrokraciu športových organizácií, ktorú im predpisuje súčasná legislatíva. Informoval o tom odbor komunikácie a protokolu ministerstva školstva.
viac
03.11.2020
Je predčasné sa vyjadrovať k požiadavke ZMOS súvisiacej s pôžičkami
Požiadavka Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na zmenu návratnej finančnej výpomoci v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu na dotáciu je pre Ministerstvo financií (MF) SR novinkou.
viac
04.02.2021
Rezort školstva sfunkční rezortný informačný systém
Ministerstvo chce informačný systém upraviť tak, aby sa školám zjednodušilo reportovanie údajov, zvýšila sa kontrola dát a umožnilo sa zbierať nové a kvalitnejšie údaje potrebné pre reformné opatrenia, rozhodnutia a tvorbu politík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %