Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
23.11.2019 12:00

Na dolnom Žitnom ostrove sa vysádzali duby a obnovovali biokoridory


Snímka zdroj: Dobré noviny


V poľnohospodárskej krajine na dolnom Žitnom ostrove vysádzalo Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) duby. Obnovovalo tiež biokoridory a vetrolamy.


 Informovala o tom Žofia Filagová z BROZ.  Miestne rodiny vysadili na pasienkoch skupiny rodinných dubov. Ako povedala Filagová, pasienky má združenie vo svojom vlastníctve, tým im môže zabezpečiť dlhodobú ochranu. "Pod svoj rodinný dub si každá rodina zakopala aj odkaz pre budúce generácie. Vďaka dostatku slnečného svetla dokážu takéto pasienkové duby narásť do impozantných rozmerov. Dúfame, že niektoré z vysadených dubov budú skrášľovať tunajšiu krajinu aj o 300 rokov," povedala Filagová.       

S výsadbou stromov v tejto oblasti sa začalo už v roku 2016. "Naše prírodné cesty sa v krajine prepájajú s inými. Aj obec Bodzianske Lúky vysadila vo svojom katastri viac ako štyri kilometre biokoridorov do rekordnej výsadby stromov v roku 2017, keď bolo za jeden deň vysadených až 1000 stromov," hovorí Katarína Vajliková zo Strediska environmentálnej výchovy Slovenskej agentúry životného prostredia (SEV SAŽP) Dropie.       

Dobrovoľníci vysadili posledné stovky metrov prírodných ciest. Zavŕšili tak cieľ obnoviť zelenú sieť biokoridorov o desať kilometrov, ako poznamenala Filagová.       

"V niekdajšej krajine žitnoostrovských gazdovských usadlostí boli lúky a pasienky spolu so všadeprítomnou vodou prevládajúcim prvkom. Biokoridory slúžia ako prírodné cesty pre voľne žijúce živočíchy," vysvetľuje Filagová.       

Akcia bola organizovaná v rámci projektu LIFE Ostrovné Lúky, ktorého cieľom je obnova potravných a hniezdnych biotopov vtákov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2016
Toxická skládka sa týka všetkých
Toxická skládka po CHZJD v bratislavskej Vrakuni musí byť odstránená skôr, než dôjde k ekologickej katastrofe. Ako a kedy sa tak stane, na to by mala dať odpoveď diskusia na pôde Bratislavskej župy, ktorá sa uskutoční v priebehu novembra.
viac
10.03.2018
Envirorezort chce zefektívniť kontroly v chránených vodohospodárskych územiach
Zákon s názvom Lex Žitný ostrov má vytvoriť priestor pre trojrezortné kontroly, zvýšiť pokuty a zefektívniť informovanosť verejnosti. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR si od neho sľubuje lepšiu ochranu strategických vodohospodárskych území.
viac
18.01.2019
TTSK usporiada festival stredných škôl v Senici a Dunajskej Strede
Na Žitnom ostrove a na Záhorí sa bude môcť verejnosť oboznámiť s ponukou stredných škôl v Trnavskom kraji v rámci festivalu stredných škôl s názvom Kam na strednú. TASR o tom informoval Patrik Velšic z odboru komunikácie Trnavského samosprávneho kraja.
viac
29.01.2020
Pitné vody Žitného ostrova nie sú ohrozené záťažou v Žabom majeri
Pitné vody Žitného ostrova nie sú ohrozené environmentálnou záťažou zo skládky v bratislavskej mestskej časti Rača, v lokalite Žabí majer. Deklaruje to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %