Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
16.01.2020 08:15

Súčasťou cyklotrasy, ktorá prepojí dva hrady, bude aj inteligentná lavička


Inteligentná lavička je 100-percentne solárne poháňaná a nevyžaduje žiadne dodatočné napájanie.


V rámci jedinečného medzinárodného projektu Na bicykli po stopách histórie vzniká cyklotrasa, ktorá povedie z Trenčianskeho hradu cez Nemšovú až k českým hraniciam a odtiaľ na Hrad Brumov.


Súčasťou cyklotrasy bude aj inteligentná lavička Steora. Osadená bude v blízkosti novovybudovaného mosta cez rieku Vlára, na mieste s dostatkom slnečnej energie počas celého dňa. A to po ukončení stavebných prác na cyklotrase. „Inteligentná lavička je 100-percentne solárne poháňaná a nevyžaduje žiadne dodatočné napájanie. Vďaka využívaniu obnoviteľnej energie prispieva k ochrane životného prostredia. Cyklistom poskytuje možnosť bezdrôtového nabíjania telefónov alebo wifi pripojenie k internetu. Lavička má dva USB porty, ktoré umožňujú dobíjanie elektronických zariadení priamo v teréne s použitím kábla. Sú v nej zároveň zabudované senzory na meranie teploty vzduchu a vlhkosti,“ priblížila Katarína Holá z oddelenia stratégie regionálneho rozvoja a implementácie projektov na Úrade Trenčianskeho samosprávneho kraja.

V prípade silného dažďa vypne lavičku dažďový senzor, čím sa ušetrí získaná energia. Špeciálne vyvinutý regulátor úspor energie dokáže vyhodnotiť vstupné informácie a regulovať ponuku jednotlivých funkcií. Lavička má tiež integrované počítadlo nabíjania zariadení a počítadlo internetových pripojení.

Župa buduje novú cyklotrasu v spolupráci s mestom Brumov-Bylnice v rámci spoločného cezhraničného projektu, ktorý je spolufinancovaný z operačného programu Interreg V-A SK-CZ.

 

Autor: (tsk-mp)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.03.2017
Na hrade Revište chcú dokončiť severnú vežu, hľadajú staré fotografie
Združenie na záchranu hradu Revište plánuje v tomto roku dokončiť na tejto kultúrnej pamiatke pri Žarnovici opravu severnej veže a vybudovať vyhliadkovú plošinu.
viac
03.07.2017
Rómovia ako ľudské zdroje
Rómovia sú ekonomickým potenciálom i sociálnym kapitálom pre starnúcu Európu. To je hlavné posolstvo medzinárodného projektu „Meníme diskurz, meníme prax: RARE – Rómovia ako ľudské zdroje“, ktorý jeho zástupcovia predstavili na dnešnej tlačovej konferencii.
viac
06.04.2019
Projekt, ktorý spája 3 významné hrady
Tri kľúče pre Katarínu je projekt určený najmä rodinám s deťmi, ktorých láka objavovanie tajuplnej histórie a pokladov. Zámerom je hravým spôsobom oživiť spoločnú históriu troch významných hradov – Čachtického, Beckovkého a Plaveckého.
viac
06.07.2019
Medzinárodná cyklotrasa spojí dve krajiny, dva kraje i dva hrady
Medzi mestami Trenčín a Nemšová prebiehajú práce na úseku cyklotrasy v rámci cezhraničného projektu Na bicykli po stopách histórie, na ktorom trenčianska župa spolupracuje s moravským mestom Brumov–Bylnice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %