Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.09.2019 01:10

V Pečovskej Novej Vsi otvorili úsek cyklotrasy Eurovelo 11


Na snímke cyklisti v Pečovskej Novej Vsi v okrese Sabinov po otvorení cyklochodníka, ktorý je súčasťou cyklotrasy Eurovelo 11. EASY FOTO TASR – Maroš Černý


Takmer tri a pol kilometra dlhý cyklochodník vo štvrtok otvorili v Pečovskej Novej Vsi v okrese Sabinov. Ide úsek, ktorý je súčasťou medzinárodnej cyklotrasy Eurovelo 11.


"Projekt bol investične podporený Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Celá investícia predstavuje bezmála 800.000 eur. Výstavba trvala necelých šesť mesiacov, bola ukončená o tri mesiace skôr. Obec do toho investovala necelých 70.000 eur," uviedol pre TASR starosta obce Jaroslav Dujava.       

Obec získala na päťpercentné spolufinancovanie projektu 30.000 eur z rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v rámci Výzvy pre región pre rok 2019. Úrad vlády SR v rámci regionálneho príspevku pre najmenej rozvinuté okresy prispel obci sumou 5000 eur na geodetické práce a vyhotovenie znaleckých posudkov.       

„PSK sa cez Výzvu pre región snaží pomáhať obciam tak, ako to bolo aj tu v Pečovskej Novej Vsi, kde päť percentnú spoluúčasť vieme vykryť z polovičnej časti. Robí to takto obce a starostov odvážnymi, aby neváhali a išli do veľkých projektov pri čerpaní eurofondov," povedal predseda PSK Milan Majerský.       

Na celkové prepojenie trasy Prešov – Veľký Šariš – Šarišské Michaľany – Sabinov a Pečovská Nová Ves chýba podľa krajského koordinátora cyklistickej mobility Matúša Gogu dobudovanie úseku, ktorý má na starosti obec Šarišské Michaľany.       

"Obec má podanú žiadosť na IROP. PSK sa snaží, aby táto žiadosť bola podporená a aby získali finančné prostriedky z európskych štrukturálnych fondov," povedal Goga.       

"Sme na začiatku, ale projekčne sme, myslím si, celkom dobre pripravení. Teraz by bolo možno vhodné začať pozerať skôr na stranu v smere na Košice, kde je dopravná obslužnosť trošku vyššia. Eurovelo 11 by malo prepájať dve najväčšie mestá, Košice a Prešov, a pokračovať v smere na Poľsko a na Maďarsko," doplnil na margo budovania cyklistickej siete v kraji Goga.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.10.2018
V meste pribudne most cez Hornád a trasy pre cyklistov i chodcov
Nový projekt dopravnej mobility v Spišskej Novej Vsi by mal vyriešiť vzťahy motorovej a nemotorovej dopravy. Cieľom je vybudovať moderné cyklistické, pešie a imobilné komunikácie popri rieke Hornád a smerom do historického centra mesta.
viac
01.04.2019
Obec začala s výstavbou cyklochodníka EuroVelo 11
Pečovská Nová Ves ako prvá obec v Sabinovskom okrese začala s výstavbou cyklochodníka EuroVelo 11 v Prešovskom kraji, ide o úsek Veľký Šariš - Pečovská Nová Ves. Podľa starostu obce Jaroslava Dujavu po geodetoch a pilčíkoch nastúpia ťažké zemné stroje a rýpadlá.
viac
24.02.2022
Výskum v renesančnom kaštieli má priblížiť jeho históriu
Architektonicko-historický výskum, ktorý aktuálne prebieha v renesančnom kaštieli zo 16. storočia v Pečovskej Novej Vsi v okrese Sabinov, má priblížiť presné informácie o jeho pôvode.
viac
27.07.2022
Renesančný kaštieľ ukrýva viaceré hodnotné prvky
Výzor kaštieľa zo 16. storočia v Pečovskej Novej Vsi nebol v minulosti v regióne ojedinelý, avšak ako jediný sa zachoval v pôvodnej podobe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %