Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
29.05.2021 10:50

Vojnový cintorín Háj Nicovô prehľadávajú pyrotechnici


Munícia nájdená počas prehľadávania pietneho miesta Háj Nicovô v Liptovskom Mikuláši 28. mája 2021. EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová


Vojnový cintorín Háj Nicovô v Liptovskom Mikuláši prehľadávajú pyrotechnici. Detekciu na pietnom mieste robia v súvislosti s nedávnym nálezom nevybuchnutého granátu - našli ho robotníci počas rekonštrukčných prác.


Špecialisti na vyhľadávanie nevybuchnutej munície od piatka do soboty 29. mája zmonitorujú vyše tisíc hrobov.     

  "Nájdený granát vyhodnotil vojenský historik ako obranný. Počas druhej svetovej vojny ho používali sovietski aj československí vojaci. Na miesto sa mohol dostať vo výstroji pochovaného vojaka, ale nevylučuje sa ani možnosť, že je to pozostatok z bojov. Boli tu totiž jedny z najťažších bojov, ktoré trvali viac ako dva mesiace," uviedol primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.       

Nevybuchnutú muníciu vyhľadáva tím pyrotechnikov niekoľkými spôsobmi s použitím rôznych typov detektorov a prístrojov. V piatok v areáli cintorína našli ďalšie štyri kusy munície, ide o súčasti delostreleckého granátu. "Prítomnosť kovových predmetov detektor hlási zmenou tónu. Detekciu vieme v závislosti od terénnych podmienok vykonať do hĺbky päť až sedem metrov," vysvetlil hlavný pyrotechnik Ján Fehér.       

Informácie z detektorov kovov pyrotechnici vyhodnocujú kontrolnými meraniami s lokalizačným detektorom. Vďaka modernej technike si vedia nájdené objekty pozrieť vo farebnom rozlíšení v tzv. malom vreckovom počítači, z ktorého sa údaje prenesú priamo do počítača. Následne ich vyhodnocujú v špeciálnom programe. "Pomocou digitálnej mapy vygenerovanej softvérom a samozrejme s GPS súradnicami sa vrátime na miesto nálezu s presnosťou približne na jeden centimeter a bezpečne odkryjeme identifikovaný predmet, ktorý prejavuje vlastnosti munície. Stopercentná istota, že skutočne ide o muníciu, sa preukáže až po odokrytí predmetu," ozrejmil Fehér.       

Pietne miesto na Háji rekonštruujú od polovice marca. Súčasťou obnovy je odstránenie hrobových obrúb, v dôsledku čoho bude cintorín vyzerať dôstojnejšie. Obnova by sa mala skončiť najneskôr začiatkom jesene, potom by mal mať areál charakter parkovej úpravy s prevahou trávnatej plochy. Zásluhou tejto investície vo výške 460.000 eur má Háj Nicovô ambíciu stať sa Národným vojenským cintorínom.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.05.2019
Geniálny Lipták Aurel Stodola - 160. výročie narodenia
Na sobotu 11. mája 2019 pripadlo 160. výročie narodenia svetoznámeho fyzika, technika a humanistu Aurela Stodolu. Väčšine Slovákov nie je známy, ale všetci technici ho považujú za ikonu vedecko-technickej revolúcie, bol dokonca učiteľom a priateľom legendárneho Alberta Eisteina.
viac
24.03.2021
Vojnový cintorín na Háji Nicovô začali renovovať
Na vojnovom cintoríne Háj Nicovô v Liptovskom Mikuláši sa tento týždeň začali stavebné práce. Obnovou prejdú hrobové miesta aj zelená pláň cintorína, na ktorom sú pochovaní príslušníci 1. československého armádneho zboru.
viac
28.08.2021
Na vojenskom cintoríne upravili hroby a zelenú pláň
Cintorín, ktorý sa týči nad Liptovským Mikulášom a je najväčším pohrebiskom príslušníkov 1. československého armádneho zboru nielen na území Slovenska, ale aj celého bývalého Československa, slávnostne posvätili a symbolicky sprístupnili v piatok 27. augusta 2021.
viac
29.05.2023
Faunu a flóru na Háji približuje nová environmentálna aplikácia
Rastliny a živočíchy žijúce v lesoparku Háj-Nicovô v Liptovskom Mikuláši spoznajú návštevníci pomocou novej environmentálnej aplikácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %