Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
14.10.2021 12:58

Záujmy regiónov, miest a obcí treba počúvať a pozvať ich k rokovaciemu stolu


Juraj Droba na 146. plenárnom zasadnutí Európskeho výboru regiónov v Bruseli


Bratislavský župan Juraj Droba predstavil na 146. plenárnom zasadnutí Európskeho výboru regiónov v Bruseli stanovisko o „Účinnom zapojení miest a regionálnych samospráv do prípravy partnerských dohôd a operačných programov na roky 2021-2027“.


Zdôraznil, že je potrebné zahrnúť regióny, mestá a obce do procesu rozhodovania o rozdeľovaní eurofondov, ako aj ich zjednodušené čerpanie. „Samosprávy musia byť plnohodnotnými partnermi za rokovacím stolom. Vidím to aj na príklade Bratislavského kraja, ktorý v súčasnosti bojuje za adekvátnu alokáciu v novom programovom období. Regiónu umožní čeliť hlavným štrukturálnym problémom. Je potrebný aj nový, efektívnejší implementačný mechanizmus, ktorý zjednoduší a urýchli čerpanie eurofondov a dokáže zdroje zamerať na tie najdôležitejšie výzvy územia“,zdôvodnil predseda BSK Juraj Droba, ktorý zdôraznil, že partnerstvo a viacúrovňové riadenie v procese prípravy programového obdobia je dôležité, čím vyslal jasný politický signál, že hlasy regiónov a miest v ňom treba viac počúvať.

Predseda BSK sa pri adresovaní problematiky zapájania regiónov do prípravy partnerských dohôd a operačných programov stal hlasom celej Európy. Poukázal na problémy pri zapájaní regiónov a miest do prípravy kľúčových strategických dokumentov kohéznej politiky. Opakovane upozorňoval na potrebu vytvárať úzke partnerstvá medzi všetkými aktérmi na národnej či európskej úrovni.

„Takéto partnerstvá sú kľúčovým predpokladom pre efektívne nastavenie nového programového obdobia a pretavujú princíp subsidiarity, pilier Európskej únie, do praxe,“ vysvetlil Juraj Droba.

Nový implementačný mechanizmus má byť založený na integrovanej územnej stratégii, ktorá definuje hlavné výzvy územia bez ohľadu na kompetenčnú príslušnosť. Tému transferu alokácie do Bratislavského kraja tlmočil predseda aj partnerom z inštitúcií EÚ, ktorým zdôraznil nevyhnutnosť financovania eurofondov do hlavných výziev regiónu a to oblastí dopravy, životného prostredia či vzdelávania.

Ďalej pripomenul, že politika súdržnosti, ako hlavný investičný nástroj EÚ, je predovšetkým zameraná na zmenšovanie hospodárskych, sociálnych a územných rozdielov medzi regiónmi EÚ a riešenie ich štrukturálnych výziev. Ako aj to, že je nevyhnutné posilňovať analytické kapacity v samospráve, lepší zber dát na regionálnej úrovni a posilnenie integrovaného prístupu.

Ide už o druhé stanovisko predsedu BSK na pôde Európskeho výboru regiónov. V roku 2019 bol spravodajcom stanoviska týkajúceho sa výziev metropolitných regiónov v rámci nového programového obdobia 2021-2027.

Autor: (ts-BSK, Lucia Forman)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2018
Brusel spoznal víno a umenie Malých Karpát a Južnej Moravy
Pri príležitosti 100. výročia vzniku Československej republiky sa v utorok 25. septembra konala v priestoroch Kancelárie Bratislavského samosprávneho kraja v Bruseli ochutnávka malokarpatských a juhomoravských vín spojená s vernisážou študentských diel.
viac
14.10.2018
Slovenskú národnú delegáciu povedie Droba
Novým predsedom Slovenskej národnej delegácie pri Európskom výbore regiónov je bratislavský župan Juraj Droba. Stal sa ním v utorok 9. 10. 2018 v Bruseli na spoločnom stretnutí počas plenárneho rokovania Európskeho výboru regiónov.
viac
27.11.2018
Koniec billboardov na župných školách
Bratislavský samosprávny kraj pristupuje k opatreniam proti neúnosnému vizuálnemu smogu takzvaných pútačov, preto nebude predlžovať zmluvy na umiestňovanie billboardov na pozemkoch a plotoch škôl vo svojej správe a postupne ukončí existujúce.
viac
20.09.2019
BSK: Európska komisia odobrila návrh župy
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba spolu s deväťčlennou skupinou poslancov župného Zastupiteľstva apeloval v Bruseli za akútnu potrebu navyšovania kapacít základných škôl v obciach Bratislavského kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %