Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
13.05.2022 01:30

ZMOS využil Slovensko-Ukrajinský projekt na humanitárnu pomoc


Snímka zdroj: (ZMOS).


Združenie miest a obcí Slovenska realizuje projekt spolupráce medzi samosprávami na Slovensku a Ukrajine. Vzhľadom k aktuálnej situácii sú mnohé aktivity v útlme. Preto časť peňazí z tohto projektu bola vyčlenená na humanitárnu pomoc.


Združenie miest a obcí Slovenska medzičasom už dvakrát poskytlo adresný finančný príspevok z transparentného účtu, ktorý bol určený samosprávam na Slovensku v súvislosti s ich pomocou pre utečencov z Ukrajiny. Nakoľko ZMOS realizuje projekt „Slovensko-ukrajinská cezhraničná spolupráca-CBC4US“, ktorý má z pochopiteľných dôvodov viaceré aktivity v útlme, z nevyčerpaných zdrojov vyčlenil ZMOS sumu takmer 50 000 eur na humanitárnu pomoc pre Ukrajinu.

V dvoch doteraz realizovaných zásielkach sme na Ukrajinu poslali takmer tisícky balení rôzneho zdravotníckeho materiálu. Napríklad ovínadlá a obväzy, náplasti, gázové kompresy – sterilné aj nesterilné, dezinfekcie na ruky. Ďalej 12 000 balení potrieb osobnej hygieny pre deti, ženy aj mužov, ale aj núdzové spacie vaky a karimatky. Tovar z humanitárnej pomoci si našiel svojich príjemcov vo viacerých regiónoch Ukrajiny, napríklad v Pokrovsku a Krematorsku a tiež v oblastnej detskej nemocnici. Ďalší zdravotnícky materiál bude zakúpený a následne distribuovaný na základe konkrétnej požiadavky Ukrajinskej asociácie miest, ktorá je partnerom ZMOS v projekte podpory cezhraničnej spolupráce.

Prevoz materiálnej pomoci do logistických skladov na Východnom Slovensku zabezpečuje spoločnosť Packeta. „Solidarita, empatia a pomoc je teraz to, čo naši ukrajinskí susedia najviac potrebujú. Spojením so ZMOS, naším dlhodobým partnerom, im túto podporu vieme poskytnúť. Našou úlohou je zabezpečiť prepravu nevyhnutnej materiálnej pomoci, čo najbližšie k slovensko-ukrajinským hraniciam. Veríme, že zverejňovanie každej formy pomoci má svoj zmysel a bude tak inšpiráciou aj pre iných, firmy aj jednotlivcov,“ vysvetľuje Alexander Jančo, výkonný riaditeľ Packeta Slovakia. Následne je zabezpečovaný ich prevoz priamo na adresy na Ukrajine.

Projekt, z ktorého boli vyčlenené finančné prostriedky na nákup konkrétnych tovarov, realizuje Združenie miest a obcí Slovenska spolu s Asociáciou ukrajinských miest, Nórskym združením miestnych a regionálnych samospráv a Združením FEMAN vďaka podpore z grantov Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Grantov EHP a je spolufinancovaný aj z prostriedkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.                       

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2020
ZMOS má ďalší úspešný projekt. Aktuálne sa bude orientovať na Ukrajinu
Združenie miest a obcí Slovenska uspelo pri schvaľovaní nového projektu. Intenzívna slovensko – ukrajinská spolupráca potrvá 24 mesiacov a bude mať konkrétne parametre udržateľnosti aj užitočnosti.
viac
06.04.2021
ZMOS podporuje potenciál slovensko-ukrajinského prihraničia
Združenie miest a obcí Slovenska rozbieha projekt cezhraničnej spolupráce medzi samosprávami zo Slovenska a Ukrajiny. Úvodné podujatie sa uskutoční 8. apríla a následne budú realizované mnohé užitočné podujatia.
viac
01.03.2022
ZMOS zriadil on-line službu „Pomocná ruka“
Združenie miest a obcí Slovenska dnes zriadilo on-line službu „Pomocná ruka“. Táto služba mnohým pomohla počas prvého obdobia koronakrízy a veríme, že bude rovnako užitočná aj v tomto období.
viac
16.03.2024
Záverečná konferencia k projektu slovensko-ukrajinskej spolupráci
V pondelok doobeda 18. marca 2024 v hoteli Tatra v Bratislave sa koná záverečná konferencia k projektu slovensko-ukrajinskej spolupráci „Zdieľaním skúseností a partnerstvami spájame cezhraničné regióny“, na ktorú sú stále voľné kapacity.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %