Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.02.2021 12:40

Ako bude v budúcnosti vyzerať Námestie slobody, rozhodnú aj občania


Námestie slobody v Banskej Bystrici.


Námestie slobody v Banskej Bystrici patrí k najväčším prestupným bodom verejnej mestskej hromadnej dopravy, ktorý ročne využije zhruba 1,2 milióna cestujúcich. Sú tam obchody, bytové domy či firemné budovy a parkoviská.


Samospráva chce tento priestor komplexne revitalizovať, pričom prihliadne i na podnety občanov. Svoj názor, ako by malo Námestie slobody vyzerať, môžu vyjadriť do konca februára vyplnením krátkeho dotazníka, ktorý je zverejnený na stránke mesta. Informovala o tom Dominika Mojžišová z banskobystrického magistrátu.

„Denne dostávame podnety, ktoré sa týkajú autobusových zastávok, parkovania, ciest a chodníkov, či zelene v tejto lokalite. Sme si vedomí toho, že Námestie slobody potrebuje kompletnú revitalizáciu, preto ju chceme riešiť komplexne. Druhé najväčšie námestie v Banskej Bystrici má potenciál a je potrebné vnímať ho ako celok. Skôr, ako vyhlásime urbanisticko-architektonickú súťaž nás preto zaujíma názor ľudí, ktorí lokalitu poznajú, prechádzajú cez ňu a je každodennou súčasťou ich života,” konštatoval primátor Ján Nosko.

Mesto plánuje vyhlásiť urbanisticko-architektonickú súťaž návrhov overenú Slovenskou komorou architektov, počas marca.

„Ide o verejný priestor, ohraničený parkom pod Pamätníkom SNP, zdravotníckymi zariadeniami, sídliskom, frekventovanou križovatkou a objektom domu kultúry. Vyzývame obyvateľov, aby počas najbližších dní neváhali, vyplnili dotazník a pomohli mestu vytvoriť priestor, v ktorom sa budú dobre cítiť cestujúci, motoristi, no najmä peší či mamičky s deťmi,” reagovala externá koordinátorka participácie pre mesto Andrea Dolinská.

Na návrh vedenia mesta poslanci vlani schválili vyčlenenie finančných zdrojov, ktoré by mali byť využité na usporiadanie vlastníctva k bývalému domu kultúry. Ten je neoddeliteľnou súčasťou Námestia slobody, a preto je jedna z otázok v dotazníku zameraná aj na niekdajšie centrum kultúrneho života.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.08.2021
Mesto vyhlásilo verejnú súťaž návrhov na obnovu Námestia slobody
Mesto Banská Bystrica v týchto dňoch vyhlásilo verejnú anonymnú jednokolovú urbanisticko-architektonickú súťaž návrhov na obnovu Námestia slobody, ktoré patrí k jedným z troch najväčších prestupných uzlov mestskej a prímestskej hromadnej dopravy.
viac
21.10.2021
Pokračuje 2. kolo stretnutí s občanmi k projektom zelených sídlisk
Po prvom kole diskusií k revitalizácii vnútroblokov v siedmich častiach mesta Banská Bystrica pokračuje samospráva ďalšími verejnými stretnutiami s obyvateľmi.
viac
11.04.2023
Mesto predstaví súťažné návrhy na revitalizáciu mestského parku
Mesto Banská Bystrica predstaví verejnosti súťažné návrhy krajinársko-architektonickej súťaže na revitalizáciu mestského parku. Vernisáž sa uskutoční 19. apríla o 17.00 h v Radnici na Námestí SNP.
viac
18.04.2023
Mesto vyhlasuje architektonickú súťaž na obnovu Námestia slobody
Mesto Banská Bystrica vyhlasuje medzinárodnú architektonickú súťaž na komplexnú revitalizáciu Námestia slobody, prebiehať bude formou súťažného dialógu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %