Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
06.06.2022 12:35

Bašta už roky chátra, Lesy SR hľadajú partnerov na jej využitie


Na archívnej snímke bašta v západnej línii mestského opevnenia pri Domanovom parku vo Zvolene 10. apríla 2021. Snímka zdroj: (tasr).


Stredoveká bašta, ktorá bola kedysi súčasťou mestského opevnenia Zvolena a ktorú koncom minulého storočia zrekonštruovali, sa už roky nevyužíva a pomaly chátra. Štátny podnik Lesy SR, ktorý ju vlastní, stále nenašiel kupca či nájomcu.


Všetci doterajší záujemcovia od svojich zámerov postupne upustili.

"Aktuálne sa zaoberáme možnosťou ďalšieho využitia objektu. Hľadáme partnerov na možnú spoluprácu," uviedla pre TASR hovorkyňa Lesov SR Marína Debnárová.

Podľa nej v roku 2015 prejavila o prenájom priestorov záujem armáda - letisko Sliač. "Prenájom objektu však nakoniec nebol realizovaný. Záujem o priestory prejavilo aj združenie Rondel, plánovali prezentáciu obnovy hradu Čabraď, čo sa taktiež nestalo," priblížila potenciálnych záujemcov.

Priestor sa už dlhší čas nevyužíva. Chýbajú tam podlahy, schody, sú tam nedokončené toalety. Ten, kto by si baštu prípadne prenajal, musí do nej aj investovať. Baštu si koncom uplynulého storočia prenajal a zrekonštruoval Ján Doman, syn Alexandra Domana, po ktorom je pomenovaný park, kde sa objekt nachádza. Podľa zmluvy s vtedajším Vlastivedným múzeum (teraz Lesnícke a drevárske múzeum) mal baštu zrekonštruovať a bez povinnosti platiť nájom mal možnosť využívať ju desať rokov.

Predpokladané náklady na obnovu mali dosiahnuť vtedajšie tri milióny slovenských korún, pričom stavba mala slúžiť ako obchodné zastúpenie nájomcu a tiež na kultúrne účely. Doba nájmu mala začať plynúť od termínu uvedenia objektu do prevádzky.

Stavba však nebola dodnes skolaudovaná. Doman baštu síce zrekonštruoval, no od dohody napokon ustúpil a požiadal štát o preplatenie nákladov na obnovu. Pred niekoľkými rokmi k dohode a vyrovnaniu aj došlo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.03.2019
Výrub stromov v okolí Handlovej končí. Prinášame odpovede od správcu lesov
O pracovné stretnutie požiadalo mesto z dôvodu viacerých otázok obyvateľov, ktorých zaujímalo, kde miznú stromy z okolitých handlovských kopcov.
viac
02.10.2020
S prijatou novelou zákona o hazarde sa mesto zatiaľ neoboznámilo
Novelu zákona o hazardných hrách prijali poslanci len pred niekoľkými dňami, nebolo tak možné sa s ňou zatiaľ podrobne oboznámiť. Na otázku TASR, či navrhne primátorka Zvolena Lenka Balkovičová zákaz hazardu v meste, tak v piatok odpovedal zvolenský hovorca Martin Svatuška.
viac
09.04.2021
Rezorty sa rozhodli na rozdelení zdrojov REACT-EU
Slovensko sa dočká ďalšej rýchlej pomoci na boj s pandémiou a jej dopadmi. Z EÚ na to dostaneme navyše 780 miliónov eur. Najväčšia časť zdrojov pôjde do Operačného programu Ľudské zdroje.
viac
30.03.2023
NLC spúšťa detský projekt Les ukrytý v knihe
Národné lesnícke centrum (NLC) vo Zvolene spúšťa na deň vtáctva (1. 4.) celoslovenský projekt Les ukrytý v knihe. Cieľom podujatia prepájajúceho knižnice, školy a lesných pedagógov po celej republike je zvýšiť čitateľskú a prírodovednú gramotnosť u detí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %