Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.04.2020 11:40

Branislav Tréger: Naša kultúra je krehká a zraniteľná, potrebuje pomoc


Ilustračná snímka: (kulturaabova.sk).


Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger dnes požiadal ministerku kultúry o pomoc pre kultúrne zariadenia samospráv.


Miestna územná samospráva je v súvislosti s nebezpečným vírusom COVID-19 a tiež s prichádzajúcou ekonomickou krízou stále viac atakovaná vážnymi problémami. V dôsledku výpadku príjmov sa dajú očakávať riziká ekonomickej nestability, sťaženého výkonu agendy, ale aj problémy so zabezpečovaním dôležitých ekonomických a hospodárskych funkcií, ako aj aktivít v oblasti kultúry.

„Vážne dopady preto očakávame aj v segmente samosprávnej kultúry, ktorá je z hľadiska financovania mimoriadne krehká a zraniteľná. Obávame sa, že ich neriešenie môže ohroziť jej ďalšie fungovanie. Zrušením hromadných podujatí sa úplne paralyzovala kultúrna aktivita v mestách a obciach a činnosť ich kultúrnych zariadení. Keďže samosprávy a ich zariadenia pôsobia ako subjekty verejnej správy, nie sú pre nich určené ani podporné balíčky vlády,“ hovorí predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger.

Časť týchto subjektov pôsobí ako príspevková či rozpočtová organizácia mesta, a ich rozpočet tvorí dotácia mesta a vlastné príjmy, ktoré predstavujú spravidla 50 %-ný podiel. Vlastné príjmy momentálne úplne absentujú, čo môže mať čoskoro za následok platobnú neschopnosť týchto subjektov, čím sa dostanú do situácie, kedy budú musieť pristúpiť k prepúšťaniu zamestnancov a ďalším opatreniam s výraznými negatívnymi dopadmi.

Predseda ZMOS v tejto súvislosti konštatuje: „Vo vedení Združenia miest a obcí Slovenska chápeme dôležitosť funkcií samosprávnej kultúry, ktorá je nielen sprostredkovateľom kultúrnej a umeleckej produkcie smerom k občanom, ale aj ochrancom a podporovateľom zachovania kultúrnych, ľudových a historických tradícií Slovenska. Preto vyvíjame úsilie smerujúce k tomu, aby sme v maximálne možnej miere kompenzovali dopady, vytvorili podmienky na prežitie mimoriadnej situácie, nedovolili zánik samosprávnej kultúry a po skončení mimoriadnej situácie ju znovu obnovili v plnej funkčnosti. S týmto zámerom sme v spolupráci s odborníkmi pripravili aj komplexný návrh opatrení na zachovanie kultúry, kompenzáciu dopadov aktuálnej krízy a postupné obnovenie aktivít.“

Predseda ZMOS preto požiadal ministerku kultúry SR Natáliu Milanovú o pracovné stretnutie k prediskutovaniu možností na realizovanie navrhnutých opatrení a adresnú pomoc.

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2020
Návratná finančná výpomoc
Ministerstvo financií Slovenskej republiky predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky materiál „Návrh na poskytnutie návratných finančných výpomocí obciam a vyšším územným celkom na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020“.
viac
18.09.2020
Predseda ZMOS s poľnohospodármi a potravinármi
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger prijal pozvanie liptovských poľnohospodárov a potravinárov a zúčastnil sa valného zhromaždenia Liptovskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (LPPK). Uskutočnilo sa vo štvrtok 17. septembra 2020 v Demänovskej doline.
viac
24.11.2020
Predseda ZMOS Branislav Tréger sa obrátil na poslancov parlamentu
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa v súvislosti s doterajším nepreplatením výdavkov samospráv za testovanie obrátil na poslancov parlamentu z vládnej koalície, ktorí súčasne pôsobia v pozícii štatutárnych predstaviteľov miest a obcí.
viac
26.11.2020
Ministerstvo bude spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy
Ministerstvo financií (MF) SR bude veľmi intenzívne spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %