Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
26.05.2022 02:25

Bratislava žiada prezidentku, aby nepodpísala protiinflačný balík


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Bratislava odmieta parlamentom schválený protiinflačný balíček. Apeluje na prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby nový zákon nepodpísala a aby pred opätovným prerokovaním konzultovala vláda návrh so samosprávami.


Hlavné mesto upozorňuje, že protiinflačný balíček zákonov má byť financovaný zásadným obmedzením služieb a rozvoja a údržby infraštruktúry v mestách a obciach. Bratislavská samospráva to uviedla vo svojom vyhlásení, ktoré vo štvrtok zobralo mestské zastupiteľstvo na vedomie.

Bratislava považuje za správne, že vláda chce riešiť dôsledky zdražovania. Ako však podotýka, problém vláda nemôže riešiť tým, že dodatočný príspevok pre niektoré rodiny zaplatí odčerpaním zdrojov na údržbu a rozvoj škôl, jedální, športovísk, detských ihrísk, ciest, verejných priestorov či domovov sociálnych služieb.

Pripomína, že značnú časť infraštruktúry, ktorú denne používajú a na ktorú sa spoliehajú všetci obyvatelia vo svojich bežných životoch, financuje a udržiava práve samospráva. "Vládny návrh je len prelievanie problému," vyhlásilo hlavné mesto.

Rodinám štát podľa bratislavskej samosprávy prispeje do domáceho rozpočtu, zároveň však ich deti oberie o kvalitné a dostupné školy a škôlky. "Niektorým rodinám prinesie štedrejší daňový bonus, ale zamlčí fakt, že v konečnom dôsledku toto rozhodnutie vlády môže spôsobiť zvýšenie iných poplatkov, ktoré aj tak zaplatia všetci obyvatelia," podotkla.

Bratislava pripomína, že ona i ďalšie mestá a obce na Slovensku v posledných rokoch jasne ukázali, že vedia mimoriadne efektívne riešiť problémy vzniknuté v dôsledku kríz, či už pandémie, alebo vojny na Ukrajine. Tvrdí však, že v posledných rokoch vláda zaviedla viaceré legislatívne zmeny, ktoré museli byť financované z rozpočtov samospráv a bez adekvátnej kompenzácie zo strany štátu.

"Dnes ide v Bratislave o kumulatívnu hodnotu desať miliónov eur ročne, ktorá už dávno pohltila všetky vyššie výnosy z dane z príjmu fyzických osôb, na ktoré sa minister financií opakovane odvoláva," vyhlásilo hlavné mesto.

Upozornilo, že samosprávy pomáhali obyvateľom zvládnuť pandémiu ochorenia COVID-19, vláda však dodnes hlavnému mestu nekompenzovala negatívne dosahy tejto krízy na mestské financie na úrovni 46 miliónov eur (vrátane 30 miliónov eur výpadku tržieb v mestskej hromadnej doprave). "Namiesto spravodlivej kompenzácie chce dnes vláda samosprávam zobrať ešte viac," skonštatovalo mesto a vyjadrilo presvedčenie, že existujú kompenzačné opatrenia, ktoré môžu pomôcť rodinám v núdzi, a to aj bez toho, aby bolo ohrozené fungovanie samospráv a služieb pre všetkých obyvateľov.

Minister financií Igor Matovič tvrdí, že samosprávy nebudú mať menej peňazí, ako majú v súčasnosti. Deklaruje, že štát poctivým samosprávam určite podá pomocnú ruku, a to rôznymi spôsobmi.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.05.2022
ZMOS i ÚMS apelujú na poslancov, aby hlasovaním neublížili samosprávam
Najväčšie samosprávne združenia apelujú na poslancov Národnej rady (NR) SR, aby v hlasovaní nepodporili návrhy protiinflačných opatrení, ktoré uberú z príjmov miest, obcí i vyšších územných celkov.
viac
02.06.2022
Mesto vyzvalo prezidentku, aby nepodpísala protiinflačný balíček
Samospráva Zvolena vyzvala prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala protiinflačný balíček. Výzvou, ktorú podporili mestskí poslanci na svojom májovom rokovaní, reaguje radnica na možné výpadky príjmov mesta v súvislosti s legislatívou.
viac
08.06.2022
ZMOS: Rozhodnutie prezidentky je výsledkom zodpovedného sociálneho dialógu
Rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej vetovať protiinflačný balík vníma Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) ako výsledok toho, čo v praxi znamená zodpovedný sociálny dialóg.
viac
09.06.2022
J. Viskupič: Želám si, aby rozhodnutie prezidentky zarezonovalo vo vláde i NRSR
Predseda združenia samosprávnych krajov SK8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič si želá, aby rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej zarezonovalo "v ušiach" členov vlády a poslancov parlamentu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %