Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
09.06.2022 07:45

J. Viskupič: Želám si, aby rozhodnutie prezidentky zarezonovalo vo vláde i NRSR


Predseda SK8 a Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.


Predseda združenia samosprávnych krajov SK8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič si želá, aby rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej zarezonovalo "v ušiach" členov vlády a poslancov parlamentu.


Pripomenul, že v SK8 väčšinovo prijali stanovisko s požiadavkou, aby hlava štátu uplatnila na predloženú legislatívu veto a obrátila sa na Ústavný súd SR.

"Túto požiadavku sme aj so zástupcami samospráv na stretnutí u prezidentky prezentovali," povedal Viskupič. Vyššie územné celky sú podľa predsedu SK8 za rýchlu, efektívnu a cielenú pomoc rodinám s deťmi. Ako však podotkol, vláda nie je odkázaná na siahanie na zdroje samospráv, medzi ktoré patria aj samosprávne kraje.

"V dôsledku zvýšenia daňového bonusu na deti sa v druhej polovici tohto roka daňové príjmy samosprávnych krajov znížia o 23 až 69 miliónov eur. To je veľmi výrazný zásah, ktorý navyše prichádza v polovici rozpočtového roka, teda keď sú rozbehnuté verejné obstarávania a objednané služby," vyhlásil Viskupič.

Je podľa neho neprípustné, že sa opatrenia s negatívnym vplyvom na rozpočty samosprávnych krajov, miest a obcí prijímajú jednostranne, bez konzultácie s ich reprezentatívnymi združeniami. "V širšom kontexte si myslím, že obojstranne výhodné, a najmä účelné pre rozvoj regiónov a našich obyvateľov, by bolo viesť partnerský dialóg medzi centrálnou mocou a samosprávami," podotkol predseda SK8.

Prezidentka vrátila parlamentu na opätovné prerokovanie tzv. protiinflačný balík. Vetuje ho vo všetkých častiach týkajúcich sa opatrení, ktoré by mali byť účinné od januára 2023. V prípade prelomenia veta sa obráti na Ústavný súd SR. Rozhodnutie prezidentky privítala Únia miest Slovenska i Združenie miest a obcí Slovenska.

Zástupcovia miest a obcí kritizovali parlamentom prijatý protiinflačný balík a vyzvali hlavu štátu, aby legislatívu z dielne ministra financií Igora Matoviča nepodpísala. Viaceré samosprávy avizovali, že im budú v rozpočtoch chýbať financie, nevylúčili zvyšovanie daní a poplatkov. Ministerstvo financií sa voči kritike samospráv ohradilo a argumentovalo, že samosprávy nebudú mať menej peňazí, ako majú v súčasnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.11.2021
ZMOS a SK 8 ohlásili spoluprácu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združenie samosprávnych krajov SK 8 chcú spolupracovať na rozvoji územia.
viac
27.05.2022
J. Viskupič: Rozsah a kvalita služieb poskytovaných krajmi sú ohrozené
Vláda má podľa predsedu združenia samosprávnych krajov SK8 a predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča všetky možnosti na to, aby našla zdroje na financovanie svojich priorít inde ako v rozpočtoch samospráv. Reagoval tak na parlamentom schválený protiinflačný balík.
viac
08.06.2022
ZMOS: Rozhodnutie prezidentky je výsledkom zodpovedného sociálneho dialógu
Rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej vetovať protiinflačný balík vníma Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) ako výsledok toho, čo v praxi znamená zodpovedný sociálny dialóg.
viac
08.06.2022
ÚMS víta rozhodnutie prezidentky, podľa Rybníčka sa vytvára priestor na diskusiu
Únia miest Slovenska (ÚMS) víta rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá vrátila parlamentu na opätovné prerokovanie tzv. protiinflačný balík. Prezident ÚMS a primátora Trenčína Richard Rybníček uviedol, že sa tým vytvára priestor na serióznu diskusiu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %