Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
24.05.2022 02:25

ZMOS i ÚMS apelujú na poslancov, aby hlasovaním neublížili samosprávam


Na snímke ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák. Snímka zdroj: (tasr).


Najväčšie samosprávne združenia apelujú na poslancov Národnej rady (NR) SR, aby v hlasovaní nepodporili návrhy protiinflačných opatrení, ktoré uberú z príjmov miest, obcí i vyšších územných celkov.


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Únia miest Slovenska (ÚMS) sa osobitne obracajú na poslancov, ktorí zároveň pôsobia na čele samospráv, prípadne sú členmi obecných i regionálnych zastupiteľstiev.

"Musia veľmi dobre vedieť, že ich parlamentný súhlas s týmto návrhom ublíži aj ich vlastným samosprávam, ktoré majú vážne problémy a starosti. Práve preto očakávame, že nepodporia návrh, ktorý posúva samosprávy bližšie k ekonomickej priepasti a výrazne zasiahne tak do nestability ich rozpočtov, ako aj do zníženia objemu financií pre služby obyvateľom," upozornil ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

ÚMS je presvedčená, že v týchto chvíľach sa ukáže, do akej miery stranícka politika a poslušnosť prevažujú nad skutočnými záujmami obyvateľov miest a obcí a samosprávnych krajov na Slovensku. "Veríme, že minimálne v prípade primátorov a starostov, ktorí sú zároveň aj poslancami NR SR, sa tento princíp neuplatní," zdôrazňuje prezident ÚMS a primátor Trenčína Richard Rybníček.

Samosprávne združenia vyzývajú všetkých poslancov, aby pri rozhodovaní brali do úvahy nielen prognózovaný vývoj príjmov samospráv, ale aj obrovský objem financií, ktorým musia mestá a obce financovať úlohy a povinnosti, aké na nich boli presunuté bez finančného krytia zo strany štátu.

Poslanci parlamentu majú v utorok o 11.00 h hlasovať o posunutí troch zákonov, ktoré plénum prerokúva v tzv. zrýchlenom režime, do druhého čítania. Ide aj o návrhy protiinflačnej pomoci, ktoré rátajú so zvýšením prídavkov na deti, rastom daňového bonusu i príspevkom na voľnočasové poukážky. Samosprávy kritizujú, že tieto opatrenia majú byť financované prostredníctvom zdrojov, ktoré by inak dostali mestá, čo pre samosprávy bude znamenať nútené obmedzenie služieb obyvateľom alebo zavedenie vyšších miestnych daní. Ministerstvo financií sa bráni tým, že nejde o zníženie súčasných rozpočtov samospráv, ale menší nárast príjmov z podielových daní. Samosprávy však upozorňujú, že náklady na stále rozširujúce sa povinnosti stúpajú viac, ako sa zvyšujú daňové príjmy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2022
ZMOS: Rozhodnutie prezidentky je výsledkom zodpovedného sociálneho dialógu
Rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej vetovať protiinflačný balík vníma Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) ako výsledok toho, čo v praxi znamená zodpovedný sociálny dialóg.
viac
08.06.2022
ÚMS víta rozhodnutie prezidentky, podľa Rybníčka sa vytvára priestor na diskusiu
Únia miest Slovenska (ÚMS) víta rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá vrátila parlamentu na opätovné prerokovanie tzv. protiinflačný balík. Prezident ÚMS a primátora Trenčína Richard Rybníček uviedol, že sa tým vytvára priestor na serióznu diskusiu.
viac
20.06.2022
Prelomenie veta pri protiinflačnom balíčku znamená likvidovanie samospráv
Prelomenie veta pri tzv. protiinflačnom balíčku bude znamenať likvidačný zásah do fungovania samospráv. Na pondelkovej tlačovej konferencii to zdôraznili predstavitelia SaS, ktorí zároveň apelovali na koaličných poslancov, aby za prelomenie veta nehlasovali.
viac
23.06.2022
Rybníček: To, čo sa stalo v parlamente, centralizuje moc a ohrozuje demokraciu
Prelomenie veta prezidentky SR Zuzany Čaputovej a odmietnutie všetkých výhrad samospráv i sociálnych partnerov k protiinflačnému balíčku je aktom brutálneho centralizovania moci i ohrozením demokracie ako takej. Uviedol to prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) a primátor Trenčína Richard Rybníček.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %