Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
22.02.2021 03:20

Britský portál označil slovenské národné parky za 3. najkrajšie v Európe


NP Muránska planina. Snímka zdroj: (regiongemer.sk).


Národné parky na Slovensku vyhodnotil britský webový portál saveoneenergy.com ako tretie najkrajšie v Európe. Za najkrajší slovenský národný park pri tom určil Muránsku planinu. Informoval o tom hovorca Slovenskej lesníckej komory (SLK) Dávid Hančinský.


Ako ďalej uviedol, ukazuje sa, že spolužitie človeka a prírody je realita a nie niečo, čomu treba brániť. „Na Muránskej planine sú to hlavne slovenskí lesníci, ktorí týmto dokazujú, že sa o prírodu Slovenska aj v národných parkoch dokážu dobre postarať,” zdôraznil.

Podľa neho lesníci svojou starostlivosťou zabezpečili, že lesy sú zelené, zdravé a plnia si tak všetky svoje ďalšie funkcie. „Popri dreve ako obnoviteľnej suroviny a dlhodobého úložiska uhlíka poskytujú ľudom čistý vzduch, vodu, lesné plody, oddych v tôni stromov. Taktiež poskytujú domov množstvu zvierat. Vďaka lesníkom je tu ešte hlucháň, vlk, rys, medveď, kuvik vrabčí, orol skalný, mačka divá a mnoho ďalších živočíchov,” priblížil.

Okrem toho sa lesníci s miestnymi obyvateľmi celé stáročia starajú aj o lúky, ktoré kosia alebo sú spásané koňmi. „Na Muránskej planine je tiež polodivoký chov nášho plemena koní norik muránskeho typu, ktorý zabezpečujú Lesy SR. Je to jedna z rarít, ktoré ponúka toto krásne územie obhospodarované lesníkmi a miestnymi ľuďmi,” doplnil.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.04.2017
Rysa ostrovida z Muránskej planiny vypustili vo Falckom lese
Rysa ostrovida z Muránskej planiny vypustili ochranári počas uplynulého víkendu na území Falckého lesa v Nemecku. Pomenovali ho Cyril. Ide v poradí už o štvrtého rysa zo slovenskej prírody vypusteného v najväčšej zalesnenej oblasti v krajine. Projekt má pomôcť zachovaniu populácie rysa v Nemecku.
viac
28.05.2020
Zonácia je výzvou na usporiadanie predstáv ochranárov a obyvateľov
Pri zonácii národných parkov je podľa šéfa envirorezortu Jána Budaja veľkou výzvou usporiadanie predstáv ochranárov a obyvateľov územia.
viac
25.05.2021
Štátne lesy v národných parkoch by sa mali presunúť pod ochranárov
Štátne lesy v národných parkoch v najprísnejších chránených územiach by mali spravovať ochranári. Avizuje to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Urýchliť by sa tak mala ich zonácia. Informovalo o tom tlačové oddelenie envirorezortu.
viac
15.12.2021
ŠOP víta schválenie reformy národných parkov
Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR víta schválenie reformy národných parkov parlamentom. Reforma a jej opatrenia posúvajú podľa ŠOP Slovensko v oblasti ochrany prírody do kruhu vyspelých krajín. Národné parky tak majú možnosť získať podobu, akú si zaslúžia, tvrdia ochranári.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %