Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
18.01.2023 08:25

BSK víta návrh MZ, aby urgentný príjem v Malackách fungoval aj v roku 2023


Ilustračná snímka.


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) víta návrh z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, aby urgentný príjem v Malackách ďalej fungoval aj v roku 2023. Informovala o tom hovorkyňa BSK Lucia Forman. Pôvodne mal urgent fungovať len do 1. februára.


Zmenu má priniesť nariadenie vlády, ktorým sa mení nariadenie o verejnej minimálnej sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Cieľom je zabezpečiť dostupnosť nepretržitej ústavnej starostlivosti pre oblasť Záhoria do otvorenia novej Nemocnice Bory.

"Je to dobrá správa. Vďaka našej iniciatíve zostane zachovaná zdravotná starostlivosť nielen pre Malačanov, ale aj pre desaťtisíce obyvateľov nášho regiónu," povedal predseda BSK Juraj Droba.

Forman podotkla, že BSK si uvedomuje dôležitosť fungovania urgentu pre pacientov zo Záhoria. "Preto ho v minulosti niekoľko rokov dotoval. Pred dvoma rokmi sa podarilo presadiť, aby bol urgent v Malackách financovaný zo zdravotného poistenia, a to až do plánovaného spustenia Nemocnice Bory," doplnila.

Otvorenie nemocnice sa však pre pandémiu posunulo a hrozilo, že od februára nebude fungovať ani urgent v Nemocnici Bory, ani v Malackách, ozrejmil lekár kraja a riaditeľ odboru zdravotníctva Úradu BSK Tomáš Szalay. "Som rád, že ministerstvo na naše upozornenie zareagovalo a že urgent v Malackách nakoniec zrejme zostane zahrnutý v legislatíve počas celého roku 2023," dodal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.11.2020
Mesto nesúhlasí s avizovaným zrušením urgentu v Nemocnici Malacky
Avizované zrušenie ústavnej pohotovostnej služby (ÚPS) v Nemocnici Malacky, plánované od januára 2021, vyvolalo v regióne Dolného Záhoria veľkú nespokojnosť. ÚPS (tzv. urgent) prijíma pacientov s vážnymi ochoreniami, v akútnom a život ohrozujúcom stave.
viac
23.12.2020
Urgent v malackej nemocnici nezrušia
Ústavná pohotovostná služba (ÚPS) v malackej nemocnici bude pokračovať aj v roku 2021.
viac
25.05.2023
Robíme všetko pre minimálny dosah zatvorenia urgentu v Malackách
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) deklaruje, že robí všetko pre to, aby malo avizované zatvorenie urgentu v Nemocnici Malacky minimálny dosah na pacientov.
viac
22.08.2023
Urgentný príjem v Nemocnici Malacky končí 31. augusta
Činnosť urgentného príjmu v Nemocnici Malacky sa končí 31. augusta. Poskytovanie zdravotnej starostlivosti po ordinačných hodinách ambulancií bude od septembra zabezpečené prostredníctvom fungovania internej a chirurgickej príjmovej ambulancie, ako aj ambulantnej pohotovostnej služby (APS).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %