Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
18.07.2020 11:50

Cholvárok v Múzeu kysuckej dediny zrekonštruovali, hrozil mu zánik


Snímka zdroj: (Múzeum kysuckej dediny).


Hospodárska stavba nad staničkou Chmúra v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke, tzv. cholvárok, už viac nie je v havarijnom stave. Správcovské Kysucké múzeum v Čadci ho dalo komplexne zrekonštruovať. Informovala o tom hovorkyňa múzea Alexandra Janigová.


„Vzhľadom na to, že cholvárok sa nachádza mimo prehliadkovej trasy, venovala sa mu v minulosti minimálna starostlivosť. Išlo viac-menej iba o zhodenie snehu zo strechy v zimnom období. Dlhé roky tak do objektu pršalo, čím dochádzalo k degradácii strešnej, ale i nosnej konštrukcie,” objasnila riaditeľka Kysuckého múzea Helena Kotvasová.

Cholvárky sú jedným z architektonických špecifík kysuckého regiónu. Ide o hospodárske stavby slúžiace na ustajnenie dobytka pasúceho sa na odľahlých podhorských lúkach a na ubytovanie pastiera. V Múzeu kysuckej dediny sa zachovali tri takéto stavby s prívlastkom "in situ", čo znamená že stoja na mieste, kde ich pôvodný majiteľ postavil.

Fakt, že ide o objekt "in situ", bol podľa riaditeľky hlavným dôvodom, prečo sa v múzeu rozhodli tento objekt zachovať pre budúce generácie za každú cenu. V roku 2018 totiž došlo k preboreniu strechy a obvodových trámov z východnej strany cholvárku. Vlani vykonali prvé záchranné práce. „Objekt sa vďaka projektu Pamiatkového úradu SR Pro monumenta zastabilizoval, čím sa zabránilo jeho ďalšej degradácii. V tomto roku sme záchranu cholvárku úspešne zavŕšili, v júli sa skončila jeho komplexná rekonštrukcia,” načrtla Janigová.

Vedenie múzea sa v blízkej budúcnosti plánuje zamerať na práce v interiéri objektu. „Najhoršie máme za sebou a verím, že spoločnými silami dáme objekt do konca roka do pôvodného stavu,” uzavrela riaditeľka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.07.2020
Kysucké múzeum v Čadci pozýva na podujatie Ovečka, ovečka trojaký úžitok
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravuje v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke podujatie Ovečka, ovečka trojaký úžitok, ktoré sa uskutoční v nedeľu 26. júla 2020.
viac
11.09.2020
Dni dreva v Múzeu kysuckej dediny
V Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke usporiada občianske združenie Klub priateľov pre záchranu kultúrnych a historických pamiatok Kysúc dňa 13. septembra jedinečné podujatie Deň múzeí v prírode - Deň dreva.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
01.05.2021
Aj Múzeum kysuckej dediny otvára brány 1. mája, Vlastivedné múzeum o deň neskôr
Kysucké múzeum už tento víkend otvára svoje posledné pobočky. Po Kaštieli Radoľa, ktorý bol sprístupnený 19. apríla a po Kysuckom múzeu v Čadci otvoria brány aj v Múzeum kysuckej dediny a Vlastivedné múzeum v Krásne nad Kysucou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %