Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
01.06.2021 03:15

Deväť pamiatok, za ktorých záchranu môžete hlasovať


Obraz Svadba cisára Františka I. z obdobia romantizmu v kláštore v Jasove (okres Košice).


Iniciatíva Poklady Slovenska, už tradične venovaná obnove a osvete v oblasti historického dedičstva na našom území, pokračuje svojou hlavnou fázou. Ľudia si môžu vybrať jedno z deviatich, rokmi chátrajúcich diel a dať mu svoj hlas.


Tohtoročné pamiatky vybrala do finále súťaže opäť nezávislá komisia odborníkov spomedzi takmer 270 zaslaných verejných nominácií. Situované sú naprieč Slovenskom – od Marianky pri Malackách až po Brežany v prešovskom okrese, či od Starej Ľubovne po Komárno. Víťaz hlasovania, ktoré prebieha na stránke www.nadaciavub.sk/poklady do 15. júna, dostane grant od Nadácie VÚB vo výške 30-tisíc eur na odborné zreštaurovanie.

Aj túto jar prebieha celoslovenská súťaž zameraná na riešenie nelichotivého stavu množstva pamiatok v našej krajine, na ktorých je vidno neúprosný „zub času“. Jej organizátor, Nadácia VÚB, pozýva verejnosť opäť rozhodnúť o tom, kde bude použitý pripravený grant. O tom, ktoré pamiatky majú šancu uchádzať sa o tieto financie, rozhodla komisia odborníkov z oblasti obnovy a reštaurovania. Vybrala ich spomedzi nominácií, ktoré mohol v prvej fáze predložiť ktokoľvek, komu nie je osud starobylých diel ľahostajný.

Súťaž Poklady Slovenska sa dlhodobo zameriava na obnovu drobných stavieb, ucelených častí ich výzdoby ako aj vzácnych obrazov, sôch či iných umeleckých diel. Experti zrealizovali analýzu súčasného stavu všetkých nominácií, posúdili ich významnosť a historický kontext a pri odporúčaní finalistov prihliadali aj na odhadované nároky na nevyhnutné reštaurátorské práce.

Pamiatka s najvyššou podporou verejnosti získa grant na obnovu

Grantový príspevok na odborné zreštaurovanie od Nadácie VÚB vo výške 30-tisíc eur získa na základe výsledkov hlasovania jedno z týchto finálových diel:

- drevený neskorobarokový reliéfny oltár sv. Jána Nepomuckého v kaplnke v Banskej Belej (okres Banská Štiavnica)

- olejomaľba Cyril a Metod od talianskeho majstra Jeremiasa Bassiho zo začiatku 20. stor., umiestnená v Historickom múzeu SNM na Bratislavskom hrade

- gréckokatolícky drevený kostolík sv. Lukáša z 18. stor. v obci Brežany (okres Prešov)

- obraz Svadba cisára Františka I. z obdobia romantizmu v kláštore v Jasove (okres Košice)

- pravoslávny ikonostas v chráme Uvedenia Bohorodičky v Komárne

- exteriérové fresky medailónov v barokovej kaplnke Svätej studne v Marianke (okres Malacky)

- interiérové neskorogotické fresky v kostole sv. Petra z Alkantary v Okoličnom (okres Liptovský Mikuláš)

- baroková kazateľnica z rímskokatolíckeho kostola sv. Mikuláša v Starej Ľubovni

- gotické fresky zobrazujúce Ukrižovanie v románskej kaplnke hradu Uhrovec (okres Bánovce nad Bebravou)

 

Jediná verejná hlasovacia súťaž venovaná záchrane kultúrnych pamiatok na Slovensku funguje už 12 rokov. „Vnímame ako svoje poslanie zostať stáť aj v tejto dobe na jednom z dlhoročných pilierov našej nadačnej činnosti a tým je angažovanie sa za záchranu historického dedičstva. Sme radi, že tak ako my, majú záujem vidieť čoraz viac obnovených a zreštaurovaných pamiatok aj ľudia po celom Slovensku. Dôkazom je aj minulý ročník našich Pokladov Slovenska, kedy sa do rozhodovania o pridelenie nášho grantu zapojilo takmer 60-tisíc Slovákov a Sloveniek,“ hovorí predseda správnej rady Nadácie VÚB Alexander Resch. Nové kolo hlasovania prebieha od dnes do 15. júna prostredníctvom stránky www.nadaciavub.sk/poklady, kde nájdu záujemcovia aj bližší popis histórie a súčasného stavu jednotlivých diel.

Podarilo sa zachrániť doteraz

Nadácia VÚB pomohla v rámci tejto myšlienky obnoviť napríklad vitráže v Spišskej Kapitule, dielo Majstra Pavla z Levoče, Leopoldovu bránu v Komárne, renesančnú zvonicu v podtatranskej obci Vrbov, barokový organ v Španej Doline či historicky významný objekt Bajčiovskej veže v Oravskej Porube. V roku 2020 si víťazstvo vybojovali priaznivci obnovy vzácnych fresiek z prelomu období gotiky a renesancie v stredovekom kostole sv. Žofie v obci Dúbravica pri Banskej Bystrici.

 

Autor: (Nadácia VÚB)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.05.2021
Ďalšia pamiatka sa dočká obnovy – verejnosť môže posielať nominácie
Už po dvanásty raz sa môžu ľudia zo všetkých regiónov krajiny zapojiť do iniciatívy venovanej záchrane kultúrnych pamiatok - Poklady Slovenska.
viac
03.05.2022
Verejnosť môže nominovať na obnovu pamiatky v zlom stave
Iniciatíva Poklady Slovenska, ktorá sa už 13 rokov stará o osvetu a obnovu schátraných kultúrnych pamiatok, sa opäť hlási o slovo. Nadácia VÚB má v pláne podporiť záchranu ďalšej pamiatky sumou až 30-tisíc eur.
viac
02.06.2022
Verejnosť môže opäť hlasovať za finančnú pomoc pre pamiatky
O grant na obnovu či reštaurovanie sa v rámci aktuálnej súťaže Poklady Slovenska uchádza deväť historických pamiatok. O víťazovi rozhodne verejnosť prostredníctvom on-line hlasovania, urobiť tak môže do 15. júna.
viac
02.06.2023
O grant v súťaži Poklady Slovenska sa uchádza deväť pamiatok
O grant na obnovu či reštaurovanie vo výške 30.000 eur sa v 14. ročníku súťaže Poklady Slovenska uchádza deväť historických pamiatok. O víťazovi môže verejnosť rozhodnúť prostredníctvom online hlasovania do 15. júna. Informovali o tom organizátori.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %