Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
02.11.2019 10:55

Do petržalského parkovacieho systému sa dá registrovať aj cez mobilnú aplikáciu


Urbi - parkovanie Petržalka


Petržalka zverejnila mobilnú aplikáciu, cez ktorú bude možné registrovať ďalšie autá a cez ktorú budú môcť v Petržalke parkovať aj ľudia bez trvalého pobytu v tejto mestskej časti.


Aplikácia sa volá „Urbi – Parkovanie Petržalka“ a dá sa zadarmo stiahnuť v aplikačnom obchode Apple Store aj v Google Play, takže je dostupná pre telefóny s operačným systémom iOS aj Android. Zaregistrovaní Petržalčania túto mobilnú aplikáciu používať nemusia.

Starosta Petržalky Ján Hrčka chce v prvých dňoch po spustení parkovacieho systému ľuďom vyjsť v ústrety, preto rozhodol, že každý, kto si stiahne do svojho mobilu túto aplikáciu a zadá niekoľko základných údajov, nebude musieť do 10.11. platiť za parkovanie. To isté bude platiť aj pre Petržalčanov, ktorí síce ešte neprešli riadnym registračným procesom, ale odoslali cez webové rozhranie svoju žiadosť. „Do 10. novembra budeme v novospustenom systéme najmä upozorňovať na nové pravidlá a možnosti. Chceme ľuďom umožniť, aby sa zoznámili s parkovacou aplikáciou ako aj novými pravidlami. Preto všetkým Petržalčanom, ktorí aspoň odoslali registračný formulár ako aj všetkým Nepetržalčanom, ktorí majú nainštalovanú aplikáciu umožníme 10 dní parkovať cez deň aj v noci zadarmo,“ vyhlásil Hrčka.

Mobilná aplikácia „Urbi – Parkovanie Petržalka“ bude po 10. novembri fungovať najmä pre ľudí bez trvalého pobytu v Petržalke. Aby sa vyhli plateniu za parkovanie od pondelka do štvrtka medzi 8. -18. hode. a cez víkend, čiže od piatku 8.  do nedele 18. hod, budú sa musieť v aplikácii prihlásiť pri príchode na parkovisko a odhlásiť pri odchode. „Jednoducho povedané, vymieňame peniaze za dáta, aby sme vedeli presne identifikovať, kde máme s parkovaním v Petržalke najväčšie problémy a mohli ich vyriešiť. V noci je však s parkovaním v Petržalke veľký problém, preto si ľudia bez trvalého pobytu budú musieť zaplatiť, alebo v Petržalke neparkovať, aby nebrali parkovacie miesta Petržalčanom,“ hovorí Hrčka.

Samotný systém bude fungovať tak, že zamestnanci miestneho úradu aj miestni policajti budú mať k dispozícii aplikáciu, pomocou ktorej budú môcť okamžite skontrolovať, či je tá-ktorá EČV zaregistrovaná v systéme. V prípade, že nebude, budú môcť miestni policajti nasadiť tzv. papuču a priestupcovi udeliť pokutu.

V petržalskom parkovacom systéme je zaregistrovaných už viac ako 15 tisíc ľudí. „Podľa našich sčítaní sú to už takmer dve tretiny všetkých Petržalčanov, ktorí vlastnia auto,“ uzavrel Hrčka.

Autor: (ts-Mária Halašková, hovorkyňa MČ Bratislava-Petržalka)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.10.2019
Petržalčania sa môžu registrovať do parkovacieho systému na novej webstránke
Obyvatelia bratislavskej Petržalky sa môžu od dnešného dňa registrovať do pilotného parkovacieho systému na novej webovej stránke www.parkovanievpetrzalke.sk. Pri vstupe na miestny úrad im tiež budú k dispozícii dvaja zamestnanci, ktorí vysvetlia všetky podrobnosti o petržalskom parkovacom systéme.
viac
10.11.2020
Aplikácia „Petržalka“ treťou najsťahovanejšou aplikáciou na Slovensku
Informácie z mestskej časti Bratislava-Petržalka vždy po ruke. Najväčšia bratislavská mestská časť sa ešte v marci tohto roku pripojila k vyše 40 mestám a obciam, ktoré využívajú aplikáciu SOM – Správy o meste pre lepšiu komunikáciu s jej obyvateľmi.
viac
02.12.2020
Nové Mesto spúšťa regulované parkovanie v zóne Tehelné pole
Bratislavská mestská časť Nové Mesto spúšťa regulované parkovanie v zóne Tehelné pole. Ide o pilotný projekt, ktorý má priniesť jasné pravidlá a poriadok v parkovaní do jednej z najvyťaženejších lokalít v blízkosti štadiónov a ich širšom okolí.
viac
10.05.2021
Petržalské parkoviská budú opäť zaregulované
Obyvatelia aj návštevníci najväčšej mestskej časti si pripomínajú, ako funguje parkovanie bez parkovacej politiky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %