Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.03.2021 07:40

Do Týždňa slovenských knižníc sa zapájajú aj krajské knižnice BBSK


Ilustračná snímka.


Knižnice v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja sa aj tento rok zapájajú do Týždňa slovenských knižníc. Svoje sprievodné podujatia ponúknu deťom i dospelým v online priestore.


Na Slovensku máme viac ako 3300 registrovaných knižníc. Počas prvého marcového týždňa sa väčšina z nich už tradične zapája do kampane Týždeň slovenských knižníc.

Výnimkou nebudú ani krajské knižnice v Banskobystrickom kraji, ktoré si pre svojich čitateľov a záujemcov pripravili hodnotné sprievodné podujatia. Tento rok sa však pre pandémiu nového koronavírusu a s ním súvisiacich opatrení presunú do online priestoru.

Mottom 22. ročníka Týždňa slovenských knižníc je „Knižnice pre všetkých“. Podujatie, ktorého cieľom je pozitívne zviditeľňovať knižnice ako kultúrne a vzdelávacie inštitúcie, potrvá do piatku 5. marca.

Kompletný program nájdu záujemcovia na webstránkach knižníc a ich profiloch na sociálnych sieťach, do pozornosti dávame tieto podujatia:

Verejná knižnica Mikuláša Kováča Banská Bystrica

Názov: Predstavujeme autora Jána Martona – autor poézie a prózy pre dospelých

Dátum: 5. marca 2021

Čas: 18:00 hod.

Miesto uverejnenia: facebook Verejnej knižnice Mikuláša Kováča Banská Bystrica

Charakteristika: V týždni slovenských knižníc nám autor poézie a prózy pre dospelých predstaví svoju tvorbu, prostredníctvom krátkeho videa. Ján Marton pochádza zo Svitu a knižne debutoval v roku 2009. V súčasnosti pripravuje ďalšiu zbierku básni.

 

Krajská knižnica Ľudovíta Štúra Zvolen

Názov: Knižnice vo svete

Dátum: 2. marca 2021

Čas: 10:30 hod.

Miesto uverejnenia: facebook a Instagram - Krajská knižnica Ľ. Štúra, Zvolen

Charakteristika: Prehľad informácií a fotografií o najznámejších a najzaujímavejších knižniciach vo svete.

 

Knižnica Mateja Hrebendu Rimavská Sobota

Názov: Rozprávková šifra

Dátum: 4. marca 2021

Čas: 10:00 hod.

Miesto uverejnenia: facebook - Knižnica Mateja Hrebendu Rimavská Sobota

Charakteristika: Pri príležitosti Dňa ľudovej rozprávky a výročia narodenia Pavla Dobšinského sme pripravili pre všetky deti zábavno-poučné podujatie. O priazeň detských čitateľov sa uchádzajú aj rozprávky od výmyslu sveta. Postavy a postavičky z najobľúbenejšej knihy slovenských čitateľov, ktorá sa volá Prostonárodné slovenské rozprávky, sú ukryté v ilustrácii Juraja Hrčku. Úlohou našich detských online sledovateľov je rozlúštiť rozprávkovú šifru, ktorá v sebe ukrýva niekoľko známych rozprávok.

 

Hontiansko-novohradská knižnica A. H. Škultétyho Veľký Krtíš

Názov: On-line putovanie náučnými chodníkmi po regióne – 2 časť

Dátum: 3. marca 2021

Čas: 15:00 hod.

Miesto uverejnenia: facebook webová stránka knižnice, you tube

Charakteristika: Prostredníctvom prezentácie sa prenesieme po tratiach jednotlivých chodníkoch a zaujímavých miest v našom okolí. Prinesieme vám tipy kam sa vybrať do prírody, a zároveň môžete zistiť veľa informácií o našom regióne. Pokračujeme náučným chodníkom z nášho regiónu s názvom SUCHÁŇ.

 

Knižnica Jána Kollára Kremnica

Názov: Chvíľka poézie – Ľudmila Podjavorinská – prednes básnez knihy „Čin-Čin“

Dátum: 5. marca 2021

Čas: 10:00 hod.

Miesto uverejnenia: facebook - Knižnica Jána Kollára Kremnica

Charakteristika: V tomto roku si počas Týždňa slovenských knižníc v Knižnici Jána Kollára pripomíname významnú slovenskú poetku, prozaičku a publicistku Ľudmilu Podjavorinskú, ktorá je považovaná za zakladateľku detskej literatúry na Slovensku. Okrem jej životopisného medailónu a virtuálnej výstavky kníh z jej tvorby, naša kolegyňa Eva Kraus v Chvíľke poézie zarecituje azda jej najznámejšiu báseň nielen pre deti Čin-Čin.

 

Novohradská knižnica Lučenec

Názov: Rozprávky na každý deň - Ako šla rozprávka do sveta

Dátum: 3. marca 2021

Čas: 10:00 hod.

Miesto uverejnenia: facebook a Instagram - Novohradská knižnica Lučenec

Charakteristika: Celý mesiac marec bude u nás venovaný rozprávkam a aj prostredníctvom nich chceme našich najmladších čitateľov preniesť do sveta dobra a zla, fantázie a zázrakov. V Týždni slovenských knižníc sa deťom prihovorí pani riaditeľka čítaním z knihy „Ako šla rozprávka do sveta“ a vyberie jednu z európskych rozprávok. V ďalších týždňoch bude nasledovať čítanie českej rozprávky, rozprávky od Pavla Dobšinského a posledné čítanie v mesiaci bude venované H. Ch. Andersenovi a jeho rozprávkam.

Autor: (Lenka ŠTEPÁNEKOVÁ, BBSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2020
Kultúra sa presúva do online priestoru
V súvislosti s obmedzením pohybu obyvateľstva zostane všetkých 18 kultúrnych inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti trnavskej župy pre verejnosť uzatvorených od soboty 24. októbra 2020 až do odvolania.
viac
24.11.2020
Týždeň otvoreného vládnutia 2020 prináša online prezentácie a workshopy
Úrad splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti pozýva samosprávy – mestá, obce, samosprávne kraje - na zaujímavé a užitočné online prezentácie a workshopy, ktoré sa uskutočnia v rámci Týždňa otvoreného vládnutia 2020.
viac
27.02.2021
Týždeň slovenských knižníc - župné knižnice chystajú online bohatý program
V pondelok (1. marca) sa začína v poradí 22. ročník Týždňa slovenských knižníc, do ktorého sa aktívne zapája aj osem knižníc Prešovského samosprávneho kraja.
viac
05.05.2021
Netradičné oslavy Dňa Európy na Slovensku sa blížia
Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku aj tento rok pripravuje v spolupráci so svojimi partnermi oslavy Dňa Európy. Budú prebiehať od 6. mája a obsiahnu množstvo prevažne online podujatí a aktivít. Všetko za dodržania prísnych opatrení na spomalenie šírenia koronavírusu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %