Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
31.03.2022 11:40

Envirofond podporil za dva roky projekty v oblasti vôd za takmer 67 mil. eur


Ilustračná snímka.


V rámci oblasti ochrany a využívania vôd podporil Envirofond v uplynulých dvoch rokoch projekty za necelých 67 miliónov eur. Na rok 2022 je predbežne pre túto oblasť alokovaná suma 61,5 milióna eur.


Uviedlo to tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR v reakcii na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR, ktorý upozornil, že Slovensko potrebuje na obnovu a rozvoj vodovodov a kanalizácií viac ako 4,6 miliardy eur.

Rezort pripomenul, že v súčasnosti je z prostriedkov operačného programu Kvalita životného prostredia možné podporiť aktivity na budovanie verejných kanalizácií, čistiarní odpadových vôd vrátane možnej výstavby verejného vodovodu v jednej ryhe s kanalizáciou v aglomeráciách nad 2000 obyvateľov. "Celková finančná alokácia stále otvorenej výzvy je 84 miliónov eur, suma schválených žiadostí o nenávratný finančný príspevok sa blíži k 30 miliónom eur a predložené boli žiadosti v celkovej sume približne 50,4 milióna zo zdroja Európskej únie," priblížilo MŽP. Uzávierka najbližšieho hodnotiaceho kola je 31. marca.

Oprávnenosť výdavkov na projekty financované zo zdrojov Európskej únie v rámci súčasného programového obdobia podľa envirorezortu sa končí 31. decembra 2023. "Preto, ak oprávnení prijímatelia, t. j. obce, združenia obcí, ale aj vodárenské spoločnosti, disponujú pripravenými projektmi, je potrebné, aby ich v rámci stále otvorenej výzvy predložili čo najskôr," upozorňuje MŽP.

Finančné zdroje Environmentálneho fondu, ktoré sú určené na spolufinancovanie verejných vodovodov a kanalizácií pre menšie obce, sú obmedzené, tvrdí ministerstvo. Pokračuje, že požiadavky zo strany obcí, ktoré chcú dotáciu na dokončenie už rozostavaných kanalizácií, ako aj na nové stavby, prevyšujú finančné možnosti fondu.

MŽP vníma budovanie kanalizácií a vodovodov ako dôležitý krok pri ochrane kvality podzemných a povrchových vôd. Pripomína, že nevhodné nakladanie s odpadovými vodami predstavuje pre podzemné vody významné riziko.

NKÚ skonštatoval, že na obnovu a rozvoj vodovodov a kanalizácií potrebuje Slovensko viac ako 4,6 miliardy eur. Skontroloval deväť vodárenských spoločností. Vláde preto odporučil podporiť zníženie investičného dlhu zavedením nového dotačného systému na podporu financovania obnovy vodovodov a kanalizácií.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.02.2019
Obec Orechová Potôň nakúpila z dotácií kompostéry na biologický odpad
Obec nachádzajúca sa v Dunajskostredskom okrese získala dotáciu vo výške 90.915 eur z Operačného programu Kvalita životného prostredia (OP KŽP) na projekt s názvom Kompostéry pre domácnosti v obci Orechová Potôň, ktoré už zakúpila.
viac
26.11.2019
MŽP spustilo podporu budovania verejných kanalizácií a vodovodov
Minister životného prostredia László Sólymos v pondelok odštartoval výzvu, vďaka ktorej môžu mestá a obce na Slovensku získať podporu z Environmentálneho fondu na budovanie vodovodov a kanalizácií.
viac
24.05.2021
MŽP podporí z eurofondov budovanie envirocentier za 10 miliónov eur
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR podporí z eurofondov budovanie envirocentier so zameraním na zmenu klímy. Alokovaných v tejto výzve je 10 miliónov eur. Rezort o tom informoval na svojom webe.
viac
18.03.2022
Envirorezort zvyšuje financie na budovanie a rozšírenie kapacít kompostární
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zvyšuje financie na budovanie nových kompostární alebo na rozšírenie kapacít. Na zhodnocovanie bioodpadu by tak mohlo ísť 48 miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %