Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.06.2017 12:06

Eurofondy skončia, treba záložný plán


Ilustračná koláž zdroj: touchit.sk


Eurofondy, tak ako ich poznáme, sú na dobu určitú. Expirácia príde o tri roky, s koncom aktuálneho programového obdobia. Je najvyšší čas začať pripravovať záložný plán. Taký, ktorý umožní priniesť do územia financie na ďalší rozvoj po roku 2020.


Aj pri najväčšej vôli potenciálnych žiadateľov, snahe vlády odstraňovať bariéry a možnostiach, kde všade by mohli eurofondy pomôcť, nebudeme o tri roky konštatovať, že z Bruselu sme vyťažili maximum. Samozrejme, s koncom doterajších Európskych investičných a štrukturálnych fondov svet nekončí a regionálna podpora z finančných mechanizmov Európskej únie bude mať iné schémy ako tie, ktoré poznáme. Treba sa však pripraviť na novú situáciu.

 Nový prístup k starým problémom

Eurofondy nášmu územiu výrazne pomohli. Napriek nízkemu čerpaniu cítiť a vidieť atraktívnejšie územie a pravdou je, že nastavenie eurofondov tiež viedlo k zvýšeniu rezervovaného, opatrného postoja niektorých oprávnených žiadateľov.

V mestách a obciach pretrvávajú problémy, ktorých riešenie sa spája s podporou rozvojových projektov financovaných z eurofondov. Nízke spolufinancovanie z nich robí pomerne lacné peniaze, ktoré pri obmedzených možnostiach vlastných zdrojov dokážu samospráve pomôcť. Pravdou je, že nie všetko je možné prefinancovať eurofondmi a nie každý projekt je úspešný. Podstata je v tom, že dynamická doba formuluje nové agendy, ktoré sa neviažu na eurofondy, ale na rastúce nároky obyvateľov, potreby miest, očakávania zamestnávateľov a hľadanie riešení s pridanou hodnotou.

Stačí sa pozrieť na parkovaciu politiku. Nedostatok parkovacích miest, nárast počtu áut v domácnostiach, využívanie firemných vozidiel na súkromné účely a k tomu všetkému ochota obyvateľov platiť len symbolické parkovné privádzajú samosprávy do patovej situácie. Veľmi podobné je to aj v prípade odpadového hospodárstva, kde nás dobiehajú resty ešte z čias predvstupových rokovaní k členstvu v Európskej únii. Ani v prípade vodárenstva, teda vodovodov a kanalizácií, sa Slovensku nepodarilo splniť sľuby, ktoré sme pred májom 2004 dávali v Bruseli. Od týchto verejných služieb nie je ďaleko k verejnému osvetleniu, správe a údržbe ciest, opravám chodníkov, správe verejnej zelene a pod. Všade tam bude potrebné získavať nové financie na technológie, rekonštrukcie, modernizáciu a pod. Na staré (pretrvávajúce) problémy treba reagovať novým prístupom. Možnosťami financovania mimo doterajších eurofondov.

 Záložný plán

Nastal čas začať formulovať východiská pre tzv. záložný plán, získavanie vonkajších finančných zdrojov po roku 2020. Tak, aby samosprávy boli pripravené aplikovať inovatívne riešenia cez agendu „smart“. A tiež aby dokázali spájať sily pre rozvoj medziobecnej spolupráce a aktívne formovanie lokálnej hospodárskej politiky.

Viac pozornosti treba sústrediť na možností verejno-súkromných partnerstiev, ktoré dokážu zvýšiť efektivitu zabezpečovania komunálnych služieb, ale aj napríklad výstavbu a prevádzku parkovacích domov. Samozrejme, priestor na túto formu spolupráce je pomerne široký ako možnosti jednotlivých samospráv. Verejno-súkromné partnerstvá budú zohrávať dôležitú úlohu z hľadiska podnikania na verejných službách, kde je potrebné merať kvalitu a rozsah, a nie zisk. Ďalšou alternatívou, ktorá sa ponúka, sú komunálne dlhopisy. Z ich výnosu sa samospráve poskytuje úver, ktorú sú vo všeobecnosti, rovnako ako štátne dlhopisy, vnímané ako málo rizikové. V oboch prípadoch alternatívnych finančných zdrojov platí to, čo aj pri eurofondoch. A teda, ak je systém nastavený zle, úspech nečakajte. O to väčší dôvod na vecný prístup o týchto možnostiach a otvorenú diskusiu o praktických skúsenostiach, rizikách i príležitostiach.

Samosprávu na Slovensku čaká transformácia, ktorá by mala byť reakciou na doterajší vývoj, praktické skúsenosti a hlavne na nové perspektívy. Na zvyšovanie efektivity, formovanie komunálnej hospodárskej politiky, ekonomickú migráciu a, samozrejme, na hľadanie nástrojov a spôsobov financovania rozvoja miest a obcí. Na to všetko treba už teraz formulovať záložný plán, lebo eurofondy sú na dobu určitú, ale rozvoj nemožno limitovať jedným z finančných mechanizmov. Kým oprávnení žiadatelia by sa mali sústrediť na aktuálne možnosti eurofondov, sociálni partneri by mali formulovať východiská, ktoré budeme potrebovať už o tri roky.

Obecné noviny č. 23-24/2017

Autor: PhDr. Michal KALIŇÁK, PhD., politológ


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2016
Mobilná aplikácia IDS BK by mala byť realitou v roku 2017
Mobilná aplikácia Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) na vyhľadávanie spojov verejnej dopravy spolu s možnosťou priameho nákupu cestovných lístkov, by mala byť realitou v roku 2017.
viac
20.09.2018
Michal Sýkora: Kvalitu samosprávy ovplyvní aj predvolebná kampaň
Pred novembrovými komunálnymi voľbami nás čaká obdobie volebných kampaní, ktorých priebeh ovplyvní nielen výsledky volieb do orgánov miest a obcí, teda personálne obsadenie pozícií primátorov, starostov a zloženie zastupiteľstiev, ale aj samotnú kvalitu miestnej územnej samosprávy v ďalších rokoch.
viac
19.11.2018
Deti zo znevýhodneného prostredia dostanú šancu na lepšiu budúcnosť
Samospráva Fiľakova požiadala o regionálny príspevok vo výške 100-tisíc eur z Akčného plánu rozvoja okresu Lučenec. Tie chce investovať do spustenia inkluzívneho vzdelávania v Základnej škole Lajosa Mocsáryho, v ktorej 96 percent žiakov pochádza z marginalizovaných komunít.
viac
07.12.2020
Konferencia o budúcnosti Európy sa musí robiť inak
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) adresovalo rezortu zahraničných vecí pripomienky k pripravovanej dlhodobej Konferencii o budúcnosti Európy v Slovenskej republike.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %