Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
12.06.2021 09:10

Galéria Caraffka pozýva na unikátnu výstavu Autizmus v umení a diele


Ilustračný výrez pozvánky


Mestská galéria Caraffka pozýva všetkých milovníkov umenia na unikátnu výstavu s názvom Autizmus v umení a diele.


V piatok 10. júna 2021 o 16.00 hod. sa v Mestskej galérii Caraffka uskutočnila vernisáž výstavy dvoch mladých talentovaných umelcov – autistov – maliara Richarda Pankucha (12 r.) a hrnčiara Martina Rojáka (14. r.). Podujatie sa uskutočnilo pod záštitou primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej.

Výstava Autizmus v umení a diele je organizovaná v spolupráci s autistickým centrom Mariah v Prešove  a je  dialógom aj výpoveďou dvoch mladých umelcov, ktorí žijú medzi nami.

„Jedinečnosť výstavy nespočíva v tom, že obaja sú autisti. Výstava je skôr pozoruhodná hodnotnými umeleckými dielami. Kolorit a jeho rozloženie na niektorých monumentálnejších obrazoch vypovedá o slobode ducha. Keramické ozdobné nádoby sú osviežujúce svojím nevšedným tvarom. Umenie vytvára most a dáva možnosť žiť v spoločnosti rovnocenne," hovorí Anna Košičanová Vašková z centra Mariah.

„V júni dávame v galérii priestor talentovaným deťom. Obaja mladí umelci dostali šancu vyniknúť vďaka Autistickému centru Mariah v Prešove. Toto centrum vypracovalo za 6 rokov koncepciu pre ľudí s autizmom, ktorá je na Slovensku výnimočná," dodáva Janette Langová, vedúca Mestskej galérie Caraffka.

Počas výstavy bude prebiehať na sociálnych sieťach PKO dražba umeleckých diel, ktorej výťažok poputuje vystavujúcim umelcom na podporu ich ďalšej tvorby.

Výstavu si v Galérii Caraffka môžete pozrieť do 24. júna 2021.

Autor: (ts-MsÚ Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.04.2019
Krajské múzeum v Prešove predstaví kamene učencov
Návštevníci Krajského múzea v Prešove môžu obdivovať tajomné umenie suiseki. Táto umelecká forma prezentuje kamene nájdené v prírode, ktoré svojím tvarom pripomínajú niečo výnimočné. Výstavu sprístupnia vo štvrtok v Rákociho paláci.
viac
20.02.2020
V Krajskom múzeu v Prešove objavíte svet insitného umenia
Rákociho palác sa najnovšie premení na Svet kovačického insitného umenia. Rovnomenná výstava prezentuje diela dvoch generácií umelcov, najmä zo srbskej Kovačice a Padiny, hlavných centier tohto novodobého umeleckého smeru.
viac
24.09.2020
V Mirbachovom paláci otvorili výstavu Snívaj!?
Galéria mesta Bratislavy (GMB) v Mirbachovom paláci otvorila v stredu (23. 9.) výstavu Snívaj!?, ktorú tvorí výber diel zo zbierky Art Fondu - Stredoeurópskeho fondu súčasného umenia.
viac
30.09.2020
Fotograf Jan Saudek predstaví v mestskej galérii Caraffka svoje diela
Nový pohľad na tvorbu fotografa ponúkne výstava s názvom Jan Saudek: Life, ktorú pripravila mestská galéria Caraffka, Park kultúry a oddychu (PKO) v Prešove a producent Milosh Harajda.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %