Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
06.06.2022 01:30

IVO a SK8 predstavili publikáciu k 20. výročiu vzniku samosprávnych krajov


Snímka zdroj: (tasr).


Inštitút pre verejné otázky (IVO) a združenie samosprávnych krajov SK8 predstavili knižnú publikáciu k 20. výročiu vzniku samosprávnych krajov. Je retrospektívnym prierezom existencie samospráv, otvára tiež otázku budúcnosti či európskej perspektívy.


Autori a editori publikácie na pondelkovej tlačovej konferencii upozornili na výhody decentralizácie. Poukázali tiež na to, že pochopenie pre rolu samosprávy z hľadiska výkonu verejnej správy ako celku nie je dostatočné.

"Vďaka zavedeniu krajskej samosprávy sa vytváral tlak proti presadzovaniu niektorých praktík centrálnej moci na nižšiu," uviedol politológ a jeden z editorov Grigorij Mesežnikov. Zároveň zdôraznil, že publikácia vychádza v roku, keď sa konajú voľby do orgánov samosprávnych krajov a môže byť istým návodom pre volebné rozhodnutie, ak chce volič samosprávy niekam posunúť.

Publikácia 20 rokov samosprávnych krajov na Slovensku 2001 - 2021 sa skladá z deviatich autorských kapitol, zostavili ju editori Grigorij Mesežnikov a Viktor Maroši. Autori dúfajú, že publikácia posilní záujem odbornej i širšej verejnosti o súčasnú regionálnu úroveň územnej samosprávy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.05.2021
ZMOS sumarizuje stopy Alexandra Dubčeka v mestách a obciach
Združenie miest a obcí Slovenska chce zadokumentovať pamätníky, busty, pamätné tabule, kultúrne a spoločenské inštitúcie, školy, budovy, námestia aj ulice, ktoré v našich samosprávach nesú meno Alexandra Dubčeka. Súvisí to s prípravami jedinečnej publikácie k 100. výročiu jeho narodenia.
viac
10.11.2021
ZMOS a SK 8 ohlásili spoluprácu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združenie samosprávnych krajov SK 8 chcú spolupracovať na rozvoji územia.
viac
02.12.2021
Kraje sa stali piliermi demokracie, je čas na dokončenie decentralizácie
Je najvyšší čas na dokončenie decentralizácie, ktorá je predpokladom dobrého fungovania Slovenska ako moderného demokratického štátu.
viac
29.06.2022
Kraje podporili program Slovensko, výhrady však majú k rozdeleniu alokácií
Samosprávne kraje podporili program Slovensko 2021 - 2027, majú však výhrady k procesu tvorby i samotnému obsahu dokumentu, prostredníctvom ktorého sa budú financovať projekty z fondov EÚ v novom programovom období.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %