Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
02.05.2022 12:35

J. Viskupič: Výstavba kanalizácií a vodovodov nie je v kompetencii TTSK


Ilustračná snímka.


Výstavba kanalizácií a vodovodov nie je v kompetencii samosprávnych krajov, ale obcí a miest. Trnavský samosprávny kraj (TTSK) aktuálne vstupuje do rokovaní o nastavení nových eurofondov tak, aby na tieto účely boli k dispozícií obciam a vodárenským spoločnostiam dostatočne veľké alokácie.


Vedenie TTSK si so starostami z okresu Skalica zadefinovalo už v roku 2018 niekoľko tém, ktorým by sa mal kraj prioritne venovať. "Vieme, že v Skalickom okrese je ešte desať obcí, ktoré nemajú vodovod ani odpad. Mnohí starostovia majú problém s čerpaním eurofondových projektov. Bavili sme sa o tom, že tieto zámery sú spolu s krajom voči štátu spoločné. Niektoré problémy sa dajú riešiť v kratšom časovom horizonte, iné budú rozložené na dlhšie obdobie," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič 12. januára 2018 na stretnutí.

Téme vodovodov a kanalizácie na Záhorí sa vedenie TTSK venovalo aj na konci apríla počas ďalšieho stretnutia so starostami a primátormi. "Projekt výstavby vodovodu a kanalizácie na Záhorí sa nachádza medzi 2700 zámermi v celkovej hodnote 3,9 miliardy eur, ktoré samosprávny kraj zozbieral. Dobudovanie vodovodov a kanalizácií sme stanovili ako jeden z top strategických cieľov na roky 2021 až 2027. V novom programovom období eurofondov chceme, aby sa z Programu Slovensko investovalo práve do tejto infraštruktúry. Ambíciou výstavby sietí v celkovej hodnote 35,8 milióna eur je zlepšiť kvalitu života na Záhorí," informoval predseda TTSK.

Ako doplnil, ide o projekty, ktoré by mohli byť spolufinancované z európskych zdrojov a odzrkadľujú reálnu potrebu modernizácie kraja. Aktuálne prebieha ich triedenie v siedmich tematických pracovných skupinách, ktoré fungujú pri Rade partnerstva TTSK. O výbere projektov spolufinancovaných z eurofondov bude rozhodovať rada partnerstva.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2022
Trdlofest otvorí turistickú sezónu v Skalici
Po dvoch rokoch, keď sa pre pandémiu podujatie neuskutočnilo, pripravilo mesto Skalica festival Trdlofest. Ten je oslavou Skalického trdelníka, koláča s dierou, prvého pôvodného slovenského potravinárskeho výrobku, ktorý získal ochrannú značku Európskej únie.
viac
21.06.2022
OOCR Záhorie zvýšila za dva roky rozpočet zo 130 000 na 250 000 eur
Rozpočet Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie sa podarilo zvýšiť oproti roku 2020 zo 130 000 na 250 000 eur. Informoval o tom predseda predstavenstva OOCR Zdenko Čambal na zasadnutí členov organizácie, ktoré sa uskutočnilo v Skalici.
viac
14.02.2023
Záhorské múzeum pripravilo monografiu Rodina v ľudovej kultúre Záhoria
Záhorské múzeum v Skalici, ktorého zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj, pripravilo novú odbornú monografiu s názvom Rodina v ľudovej kultúre Záhoria. Informovalo o tom múzeum.
viac
23.03.2023
Na Záhorí začali stavať Moravskú cyklomagistrálu medzi Holíčom a Skalicou
Úsek Moravskej cyklomagistrály v dĺžke 6,1 kilometra, ktorý povedie od Baťovho kanála v Skalici až po Holíč, začal stavať Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Informoval o tom odbor komunikácie TTSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %