Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
29.06.2016 09:30

Pomôžu nám s likvidáciou plastov baktérie?


Baktéria Ideonella sakaiensis narúša plasty pomocou dvoch enzýmov. Snímka: (shutterstock.com).


Produkcia plastových obalov neustále rastie a podľa štúdie, ktorá bola začiatkom tohto roka predstavená na Svetovom ekonomickom fóre sa predpokladá, že do roku 2050 stúpne produkcia plastov až štvornásobne.


Veľké množstvo plastových obalov končí najmä v moriach. Zdá sa však, že tomuto celosvetovému ekologickému problému by mohli pomôcť malé, plasty požierajúce baktérie.

Baktériu, ktorú vedci z Univerzity v Kyote pomenovali ako Ideonella sakaiensis, po prvýkrát objavili v okolí zariadenia, ktoré slúži na recykláciu fliaš. Počas päťročného obdobia sa vedcom podarilo zhromaždiť a skúmať vyše 250 vzoriek. Objavená baktéria dokáže narúšať plasty, konkrétne PET plasty (polyetyléntereftaláty), pomocou dvoch enzýmov. Objav môže do budúcna otvárať priestor pre nahradenie súčasnej recyklácie baktériami, ktoré by si s plastom dokázali poradiť.

Už v minulosti sa problematikou rozkladu plastov baktériami zaoberali americkí študenti. Tým sa podarilo v rámci výskumu v dažďovom pralese v Ekvádore objaviť druh huby, ktorá bola schopná živiť sa niektorými druhmi plastov (polyuretánom).

 

Do roku 2050 by mala produkcia plastov narásť až štvornásobne. Snímka: (shutterstock.com).

 

Plasty predstavujú pre prírodu veľkú záťaž. Podľa stránky triedime.sk sa jedna PET fľaša vo voľnej prírode môže rozkladať individuálne, a to od 100 až do 1000 rokov. ,,Z 30-tich zozbieraných PET-fliaš by bolo možné vyrobiť jednu fleecovú bundu. Plastový odpad sa však dá využiť aj iným spôsobom, a to napríklad na výrobu záhradných prvkov, odpadkových košov či ako súčasť niektorých protihlukových stien,“ povedala Silvia Nosálová, riaditeľka pre komunikáciu a marketing spoločnosti ENVI - PAK. Triedenie odpadov podľa jednotlivých zberných komodít (plasty, papier, sklo a kovy) je v mnohých krajinách stále nepostačujúce, na Slovensku pripadá na jedného obyvateľa až 321 kg odpadu. Z celkového množstva odpadu však recyklujeme iba 6 %.

 

Autor: (sz)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2016
Je možné neprodukovať komunálny odpad? - časť odpad z domácností
Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, koľko odpadu vyprodukuje človek za deň? Štatistiky Eurostatu za rok 2014 poukazujú na to, že každá osoba na Slovensku ročne vyprodukuje 321 kg odpadu.
viac
08.06.2016
Kam s použitým olejom z kuchyne?
Olej používame často v našich domácnostiach na prípravu rôznych chutných jedál. Po varení sa nám však naskytá otázka – Čo s použitým olejom? Kto je za jeho zber zodpovedný?
viac
20.06.2016
Handlová bude mať nové vozidlo na zber a separáciu odpadu
Zefektívnenie triedeného zberu odpadu v meste by malo priniesť obstaranie nového vozidla s rotačným systémom lisovania, ktoré samospráva plánuje zakúpiť.
viac
30.08.2016
Triediť odpad vedia aj malé deti. Osobný príklad hrá veľkú rolu
Triedenie je nákazlivé, s deťmi triedia aj rodinní príslušníci a priatelia. Cez deti môžeme zvyšovať environmentálnu uvedomelosť rodičov. Že triediť odpad v útlom veku je možné, nám v rozhovore potvrdila Helena Burdová z Martina, riaditeľka a zriaďovateľka Súkromnej materskej školy Ďatelinka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %