Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
23.08.2016 08:00

Preplnené kontajnery. Kto je zodpovedný za ich vývoz?


Zberné nádoby na odpad bývajú najčastejšie preplnené najmä na sídliskách v mestách. Snímka zdroj: (ENVI - PAK).


Pri veľkom počte ľudí sa môže stať, že nemáte kam vyhodiť vzniknutý odpad z domácnosti, pretože všetky zberné nádoby sú preplnené. Kto je zodpovedný za zvoz komunálneho odpadu a triedeného zberu?


Problematiku odpadu riešia celkovo tri subjekty znázornené na obrázku: mesto/obec, zberová spoločnosť a OZV (organizácia zodpovednosti výrobcov). Obce a mestá sú subjektom, ktorý uzatvára zmluvu nielen so zberovou spoločnosťou (tu dohaduje zabezpečenie vývozu odpadu a frekvenciu zvozov), ale aj s OZV. Práve OZV zodpovedá za financovanie triedeného zberu na základe takzvanej rozšírenej zodpovednosti výrobcov, ktorá nadobudla platnosť od 1. 7. 2016. V praxi to znamená, že výrobcovia obalov hradia po novom prostredníctvom OZV náklady spojené so zberom a recykláciou odpadov.

Trojuholník vzťahov, ktorý vysvetľuje priebeh financovania. Snímka zdroj: ENVI - PAK

 

Kto je za zber a triedenie odpadu zodpovedný?

Táto zodpovednosť sa ukladá zberovým spoločnostiam, ktoré zvážajú komunálny a triedený odpad v pravidelných intervaloch. Tie si zmluvne dohaduje s danou obcou či mestom, preto sa frekvencia zvozu odpadu môže v jednotlivých obciach a mestách líšiť. Zisťovali sme, ako to funguje v jednotlivých mestách. Ako uvádzajú Nitrianske komunálne služby, počet nádob a frekvencia zvozov komunálneho odpadu sa v rámci bytových a rodinných domov líši nasledovne:

Pre bytové domy (na každých 8 až 20 bytov) je pridelená jedna 1100 l nádoba na komunálny odpad, pričom vývoz sa realizuje dva až trikrát za sedem dní. Pre rodinný dom (jedna bytová jednotka) je vyhradená 120 l nádoba, pričom vývoz sa realizuje jedenkrát za 7 alebo 14 dní.

Triedený zber sa v Nitre realizuje pomocou vrecového zberu, kontajnerového zberu a zberných dvorov. Vývoz 1100 l nádob, ktoré sú určené pre plasty a papier, prebieha raz za 7 dní, vývoz 1100 l nádob, ktoré sú určené pre sklo, prebieha raz za 14 dní. Zber zmesového komunálneho odpadu je nastavený aj v ostatných mestách približne rovnako. V meste Prešov zber prebieha v rámci individuálnej bytovej výstavby prostredníctvom vrecového systému s frekvenciou vývozu jedenkrát do týždňa a zber v rámci komplexnej bytovej výstavby prebieha formou 1100 l s frekvenciou vývozu dvakrát do týždňa.

Skomplikovanie vývozu môže nastať v prípade znečistenia nádoby iným než určeným typom zbernej komodity. „Obyvatelia by mali dbať na to, aký odpad kam triedia. Ak je nádoba na triedený zber znečistená inými odpadmi, napríklad zvyškami z jedál, znečisteným alebo mastným odpadom, kadávermi z uhynutých zvierat a podobne a druhotné suroviny už nie je možné využiť, takýto zber OZV nepreplatí, ostane to na obci,“ povedala Silvia Nosálová, riaditeľka pre komunikáciu a marketing spoločnosti ENVI - PAK.

 

 

Autor: (sz)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2017
V Motyčkách vyzbierajú viac ton vytriedeného odpadu ako zmesového
Z obce Motyčky (110 obyvateľov plus chalupári), ležiacej neďaleko Banskej Bystrice v nadmorskej výške 678 metrov nad morom, vyviezli v roku 2012 vyše 42 ton zmesového komunálneho odpadu, o rok neskôr 38 ton, v roku 2014 to bolo 29, v roku 2015 len 22 a vlani dokonca iba 12,67 tony.
viac
01.02.2021
Nový systém zberu komunálneho odpadu v Trebišove zvýhodňuje separovanie
Mesto Trebišov od začiatku roka zaviedlo množstvový zber zmesového komunálneho odpadu.
viac
02.08.2021
Pod Tatrami zavádzajú spravodlivé poplatky za odpady
Obec Ľubica neďaleko Kežmarku už dlhodobo realizuje kroky, vďaka ktorým jej obyvatelia každoročne znižujú množstvo odpadu smerujúceho na skládky.
viac
14.08.2021
Samosprávam klesá odpad s automatizovaným množstvovým zberom
Slovenským skládkam sa darí napriek zvyšovaniu poplatkov. V roku 2020 išlo na skládky 48,4 % komunálneho odpadu. Jednou z príčin je stále triedenie odpadu. Mestá a obce hľadajú riešenia ako eliminovať množstvo odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %