Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
28.07.2022 10:35

Komplexná rekonštrukcia budovy GMOS je dokončená, čaká ju kolaudácia


Snímka z rekonštrukcie budovy. Zdroj: (gmos.sk).


V Rimavskej Sobote dokončili niekoľko mesiacov trvajúcu rekonštrukciu budovy Gemersko-malohontského osvetového strediska (GMOS). Budovu teraz čaká kolaudačné konanie, verejnosti by mohli priestory sprístupniť na jeseň. Uviedla to riaditeľka GMOS Darina Kišáková.


"Stavebné práce sa už skončili, pokračujeme v príprave na kolaudáciu. Aktuálne sme začali robiť aj javiskovú techniku, od opony cez ozvučenie až po osvetlenie," priblížila Kišáková. V rámci kolaudačného konania musí kultúrna inštitúcia získať povolenia a vyjadrenia od viacerých úradov, pred otvorením bude ešte potrebné dokúpiť interiérové vybavenie.

Cieľom obnovy budovy GMOS bolo priniesť inštitúcii reprezentatívne priestory, v ktorých bude možné pre verejnosť organizovať širšiu ponuku podujatí. V roku 2019 bola v rámci prípravy vypracovaná projektová dokumentácia, samotné práce odštartovali vlani na jeseň.

"Bola to veľmi náročná rekonštrukcia od výmeny elektroinštalácie, vzduchotechniky či klimatizácie. Pribudli nové sociálne zariadenia pre verejnosť či šatne pre účinkujúcich," priblížila Kišáková. Zrekonštruovaná bola i podlaha, omietky, rozvody vody či fasáda budovy, v exteriéri bola zas upravená dvorová časť i miestna zeleň.

GMOS chce vo vynovených priestoroch ponúknuť verejnosti širokú škálu podujatí. K dispozícii bude mať viacúčelovú galériu či spoločenskú sálu s javiskom. V zrekonštruovaných priestoroch plánuje organizovať divadlá, koncerty, konferencie, výstavy či tvorivé dielne. Komplexná rekonštrukcia budovy stála podľa riaditeľky viac ako 800 000 eur a hradená bola z prostriedkov Banskobystrického samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom inštitúcie.

Priestory budovy GMOS sú na vzdelávacie a kultúrno-spoločenské účely využívané od roku 1930, dve miestnosti v jej staršej časti slúžia ako dielne ľudových remesiel. Od roku 1990 do roku 2006 zasiahli budovu tri požiare, najväčšie škody spôsobili na spoločenskej sále. Budova neskôr dostala novú strechu, vymenené boli i okná, vchodové dvere a radiátory.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.06.2016
Po ostrej diskusii má okres Rimavská Sobota 952 000 eur na opravy ciest
Ostrá diskusia a nahnevaní krajskí poslanci z okresu Rimavská Sobota sprevádzali pondelňajšie (6. 6.) rokovanie Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v Banskej Bystrici.
viac
17.03.2018
V bývalom internáte chce samospráva vytvoriť 120 bytov
Dokopy 120 bytov by malo vzniknúť v budove bývalého internátu na Školskej ulici v Rimavskej Sobote, ktorá je v súčasnosti nevyužitá a chátra. Na poslednom mestskom zastupiteľstve (MsZ) o tom informoval primátor Jozef Šimko.
viac
07.01.2021
BBSK plánuje investície v oblasti kultúry vo výške okolo 3,68 milióna eur
Nová stála expozícia v Thurzovom dome Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici, pokračujúca obnova Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra vo Zvolene a rekonštrukcia Robotníckeho domu v Rimavskej Sobote sú tri nosné investičné projekty.
viac
22.01.2024
Cyklotrasa medzi Hrnčiarskou Vsou a Rimavskou Sobotou čaká na kolaudáciu
Všetky stavebné práce na cyklotrase medzi Hrnčiarskou Vsou v Poltárskom okrese a Rimavskou Sobotou sú ukončené. Stavba však zatiaľ nie je skolaudovaná. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Lenka Štepáneková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %