Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
20.01.2022 08:00

Komuniké z 15. rokovania Predsedníctva ZMOS


Snímka zdroj: (ZMOS).


V poradí 15. rokovanie Predsedníctva Združenia miest a obcí Slovenska sa venovalo mimoriadne dôležitým témam. Okrem iného schválilo otvorený list predsedovi vlády a tiež jednoznačne podporilo prípravu štrajkovej pohotovosti ako reakciu na legislatívny proces a mnohé prijímané zákony.


Predsedníctvo najskôr prerokovalo informáciu o plnení uznesení Predsedníctva ZMOS, ktorú uviedol predseda ZMOS Branislav Tréger. Ďalším bodom bola informácia o postupe plnenia priorít 31. snemu ZMOS, čo predsedníctvo tiež zobralo na vedomie. V poradí tretím bodom rokovania bola informácia o petičnej akcii pre zvýšenie počtu volebných obvodov, ktorej súčasťou bolo adresovanie otvoreného listu predsedovy vlády. Predsedníctvo ZMOS tiež zobralo na vedomie informáciu o partneroch ZMOS a informáciu o digitálnom reštarte a environakadémii. Tieto materiály predložil Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS. Primátor Fiľakova Attila Agócs predložil informáciu o návrhoch v oblasti podpory národnostných menšín, ktorú Predsedníctvo ZMOS zobralo na vedomie. Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS a Katarína Kremser predložili návrh postupu ZMOS po analýze Európskej charty miestnej samosprávy. Predsedníctvo ZMOS žiada a) o predloženie záverov materiálu k analýze Európskej charty miestnej samosprávy a jej aplikácie v Slovenskej republike, na príslušné orgány Rady Európy a ich predstaviteľov, s cieľom upozorniť na nežiadúci stav a s cieľom uskutočniť nápravu, b) iniciovať rokovanie s prezidentkou Slovenskej republiky, predsedom Ústavného súdu Slovenskej republiky, predsedom vlády Slovenskej republiky a predsedom Národnej rady Slovenskej republiky. 

K aktuálnym informáciám z prípravy programového obdobia Európskych investičných a štrukturálnych fondov 2021 - 2027 a Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky Predsedníctvo ZMOS prerokovalo materiál spracovaný Zuzanou Špačekovou, expertom Kancelárie ZMOS. Predsedníctvo tieto informácie zobralo na vedomie. 

Ďalším bodom, ktorý Predsedníctvo ZMOS zobralo na vedomie a žiada ďalšie aktívne presadzovanie záujmov samospráv vo vzťahu k uvedenému návrhu zákona, tak, aby došlo k posúdeniu ústavnosti novely bola informácia o podaní podnetu na generálnu prokuratúru Slovenskej republiky v súvislosti so školskou legislatívou. Tento materiál spracovala a predložila Katarína Kremser, expert Kancelárie ZMOS.  

Predsedníctvo ZMOS zároveň v súvislosti so situáciou v mnohej legislatíve s mimoriadne negatívnymi dopadmi formuluje východiská a prípravu pre štrajkovú pohotovosť, ktorú Kancelária ZMOS začína pripravovať na úroveň samospráv a regionálnych združení. 

Spravodajcom rokovania Predsedníctva ZMOS bol Peter Pobuda, starosta obce Mokrý Háj.

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.12.2020
Komuniké zo 7. rokovania Predsedníctva ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger zvolal na včerajší deň (17. 12) v poradí 7. rokovanie Predsedníctva ZMOS. Kľúčovými témami boli ekonomika, eurofondy aj aktuálna legislatíva.
viac
12.01.2022
Budúci týždeň zasadne Predsedníctvo ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger zvolal v poradí 15. rokovanie Predsedníctva ZMOS. Témy reflektujú na aktuálny legislatívny vývoj a priority ZMOS.
viac
22.04.2022
Komuniké zo 17. zasadnutia Predsedníctva ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger zvolal na 21. apríla v poradí 17. zasadnutie Predsedníctva ZMOS. Kľúčovými témami boli nárast cien stavebných materiálov, sociálna oblasť a školstvo.
viac
01.07.2022
Komuniké z 18. zasadnutia Predsedníctva ZMOS
V utorok 28. júna, pred rokovaním Rady ZMOS sa uskutočnilo v poradí 18. zasadnutie Predsedníctva ZMOS.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %