Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
22.04.2022 07:45

Komuniké zo 17. zasadnutia Predsedníctva ZMOS


Snímka zdroj: (ZMOS).


Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger zvolal na 21. apríla v poradí 17. zasadnutie Predsedníctva ZMOS. Kľúčovými témami boli nárast cien stavebných materiálov, sociálna oblasť a školstvo.


Na rokovaní nechýbal generálny riaditeľ ŠFRB a zástupcovia Štatistického úradu Slovenskej republiky.

Členovia Predsedníctva ZMOS po schválení informácie o plnení uznesení Predsedníctva ZMOS prerokovali informáciu Štatistického úradu Slovenského úradu k registru domov, bytov, budov a k cenám stavebných materiálov. K tomuto bodu sa rokovania zúčastnila Ľudmila Ivančíková a Marek Hargaš zo Štatistického úradu Slovenskej republiky. Predsedníctvo ZMOS odporúča účasť obcí na zbere údajov o domoch a bytoch pre štatistický register budov, domov a bytov a žiada obce zapojiť sa do realizácie dobrovoľného pilotného zberu údajov za rok 2021 v zmysle vopred dohodnutého harmonogramu. Po tomto bode sa členovia Predsedníctva ZMOS venovali aktuálnej situácii v stavebníctve. K tomuto bodu sa rokovania zúčastnil Tomáš Lamprecht, generálny riaditeľ Štátneho fondu rozvoja bývania a Štefan Adamec, z odboru cenových štatistík Štatistického úradu Slovenskej republiky. Predsedníctvo ZMOS zobralo predložené informácie na vedomie, žiada ministra dopravy a výstavby o urýchlené riešenie tohto problému a prijatie opatrení na jeho odstránenie v očakávanej súčinnosti s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky a Ministerstvom financií Slovenskej republiky a žiada predsedu ZMOS osloviť listom s konkrétnymi výhradami a požiadavkou na riešenia problémov ministra dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

V poradí ďalším bodom rokovania boli aktuálne informácie z oblasti školstva, ktoré uviedla Katarína Kremser, odborný expert Kancelárie ZMOS. Predsedníctvo ZMOS zobralo predložené informácie na vedomie. Po tomto bode členov Predsedníctva ZMOS informovala o aktuálnej situácii v oblasti financovania sociálnych služieb. Predsedníctvo ZMOS zobralo informácie na vedomie a žiada ministra práce, sociálnych vecí a rodiny, aby informoval ZMOS o pripravovaných zmenách týkajúcich sa sociálnych služieb v ďalšom období.

Ďalším bodom rokovania bola realizácie spolupráce v rámci projektu APVV – efektívne pozemkové úpravy, ktorý predstavil Maroš Pavlovič z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Predsedníctvo ZMOS v tejto súvislosti žiada sekciu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka vytipovať lokality cieľových skupín obcí v zmysle predloženého materiálu.

Predsedníctvo ZMOS tiež schválilo finančnú podporu Združeniu matrikárok a matrikárov SR v súvislosti s organizáciou 20. Európskeho kongresu, ktorý sa uskutoční koncom mája v Bratislave. Ďalším bodom rokovania bola príprava Rady ZMOS, ktorej rokovanie sa uskutočnilo v dňoch 21. a 22. apríla 2022 v priestoroch hotela Senec v Senci, kde bolo aj miesto rokovania Predsedníctva ZMOS. Jeho spravodajcom bol starosta obce Nededza Peter Vajda. 

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.07.2020
Rada ZMOS rokovala s ministrom Eduardom Hegerom
V poradí 9. rokovanie Rady ZMOS rozhodlo o októbrovom rokovaní 31. snemu ZMOS. Venovalo sa aj aktuálnej situácii a členovia Rady ZMOS tiež diskutovali s ministrom financií SR Eduardom Hegerom.
viac
23.09.2020
Komuniké z Predsedníctva ZMOS a Rady ZMOS
V poradí 6. zasadnutie Predsedníctva ZMOS sa uskutočnilo tesne pred rokovaním Rady ZMOS. Mnohé jeho závery boli následne prerokované na popoludňajšom rokovaní Rady ZMOS.
viac
12.01.2022
Budúci týždeň zasadne Predsedníctvo ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger zvolal v poradí 15. rokovanie Predsedníctva ZMOS. Témy reflektujú na aktuálny legislatívny vývoj a priority ZMOS.
viac
25.04.2022
Komuniké z 13. zasadnutia Rady ZMOS
V dňoch 21. a 22. apríla 2022 sa v priestoroch hotela Senec v Senci uskutočnilo v poradí 13. zasadnutie Rady Združenia miest a obcí Slovenska. Rokovania sa zúčastnila aj hlavná školská inšpektorka a analytici z viacerých spoločností.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %