Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
12.01.2023 10:35

Kraj otvoril v obci ambulanciu pre dospelých, prijíma i nových pacientov


Ilustračná snímka.


V obci Halič v okrese Lučenec v stredu slávnostne otvorili novú ambulanciu pre dospelých, ktorú v spolupráci s miestnou samosprávou zriadil Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK).


Ordinovať tu bude nová lekárka, ambulancia prijíma nových pacientov bez čakania. Informovala o tom hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

Spolupráca kraja s obcou Halič má podľa BBSK zabezpečiť približne 8000 obyvateľom mikroregiónu Novohradské podzámčie kontinuitu v poskytovaní všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre dospelých. Do vybavenia ambulancie investoval kraj 11 500 eur, s rekonštrukciou priestorov pomohla miestna samospráva.

"Teším sa na spoluprácu a poviem, že mám v sebe vnútorný záväzok, svoje doterajšie schopnosti a skúsenosti zúročiť v primárnej ambulantnej sfére. Aby to, čo sa dá vyliečiť v ambulancii, sa aj podarilo, a pacienti nekončili zbytočne v nemocniciach. Veľký fokus mám aj na prevenciu ochorení, aby sme k liečbe vôbec nemuseli pristúpiť," uviedla lekárka Vladimíra Lang, ktorá do ambulantného sektora prišla po rokoch práce na oddeleniach anestéziológie a intenzívnej medicíny na Slovensku i v zahraničí.

V Haliči v minulosti pôsobili dvaja lekári pre dospelých, ktorých navštevovali aj obyvatelia okolitých obcí. V ostatných rokoch však starostlivosť o pacientov zabezpečovala len jedna lekárka so 45-ročnou praxou. "Teším sa, že vďaka spolupráci vyššieho územného celku a obce sa podarilo po pätnástich rokoch obsadiť miesto druhého lekára pre dospelých v tomto regióne," skonštatoval starosta obce Halič Alexander Udvardy.

Ambulancia pre dospelých v Haliči je v poradí štvrtou ambulanciou založenou BBSK, projekt krajských ambulancií spustil kraj v roku 2019. Pod jeho gesciou doposiaľ funguje detská a pľúcna ambulancia v Detve a kardiologická ambulancia vo Veľkom Krtíši.

"Aj keď to nie je naša primárna kompetencia, vidíme, ako táto i predošlé vlády k problematike ambulantnej starostlivosti pristupujú. Ambulantných lekárov ubúda a tí, ktorí ordinujú, sú mnohí v dôchodkovom veku, konkrétne v našom kraji viac ako 30 percent všeobecných lekárov pre dospelých a pre deti a dorast je vo veku nad 65 rokov," skonštatoval predseda BBSK Ondrej Lunter.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.03.2020
Krízový plán BBSK má konkrétnu podobu, známe sú prvé termíny
Jednotlivé body krízového plánu, ktorý Banskobystrický samosprávny kraj predstavil začiatkom minulého týždňa, dostali reálnu podobu. Známe sú prvé termíny spustenia služieb, počty doposiaľ prihlásených dobrovoľníkov i objednaných ochranných pracovných prostriedkov.
viac
09.10.2020
V Novej Bani otvorili Záhradný les s drevinami z celého sveta
V Novej Bani v utorok (6. 10.) oficiálne otvorili projekt s názvom Záhradný les. Na ploche 1,35 hektára sústredí 101 stromov a 2459 krov z rôznych kútov sveta, ktoré nebudú slúžiť len ako turistická atrakcia, ale aj vzdelávací prvok zasadený v prírodnom prostredí.
viac
17.02.2023
Do priestorov Moderného centra mládeže BBSK investoval 187 000 eur
Centrum voľného času (CVČ) Junior v Banskej Bystrici, ktoré vyše 70 rokov podporuje osobnostný rozvoj a voľnočasové aktivity mladých v kraji, otvorilo vo štvrtok nové priestory.
viac
25.11.2023
V budúcom roku chcú v meste otvoriť pediatrickú ambulanciu
Krupinská samospráva pripravuje v spolupráci s nemocnicou Zvolen, ktorá je členom skupiny Agel, od nového roka 2024 otvorenie pediatrickej ambulancie v meste. Primátor Krupiny Radoslav Vazan o tom informoval na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %