Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
02.12.2021 08:00

Kraje sa stali piliermi demokracie, je čas na dokončenie decentralizácie


Ilustračná snímka.


Je najvyšší čas na dokončenie decentralizácie, ktorá je predpokladom dobrého fungovania Slovenska ako moderného demokratického štátu.


Vyhlásil to predseda združenia samosprávnych krajov SK8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič pri príležitosti 20. výročia vzniku samosprávnych krajov na Slovensku.

S dokončením decentralizácie podľa SK8 úzko súvisí reforma verejnej správy, ktorá by mala mať za cieľ zlepšiť rozsah a kvalitu verejných služieb. "V tejto súvislosti by malo byť upravené rozdelenie kompetencií medzi vládu, kraje a obce, pričom kraje sú pripravené prevziať kompetencie okresných úradov v ich sídlach," vyhlásilo združenie. Predsedovia samosprávnych krajov navrhujú aj zvýšenie finančnej autonómie krajov prostredníctvom zavedenia ich viaczdrojového financovania. Po decentralizácii volá aj Únia miest Slovenska. Tá však chce, aby čo najviac právomocí, verejných financií, a tým aj zodpovednosti, odovzdala centrálna vláda do rúk miest a obcí.

SK8 si v stredu pripomínala vznik vyšších územných celkov (VÚC) na Slovensku. Prvé voľby do orgánov VÚC sa konali v sobotu 1. decembra 2001. Medzi prvými ôsmimi predsedami krajov bol aj Milan Belica, ktorý pôsobí na poste šéfa Nitrianskeho samosprávneho kraja už piate volebné obdobie. "Pred 20. rokmi sa istým spôsobom zavŕšilo inštitucionálne budovanie štátu v ústavných rámcoch samostatnej SR," vyhlásil.

Samosprávne kraje sa podľa SK8 stali piliermi slovenskej demokracie. Kompetencie majú takmer vo všetkých oblastiach okrem bezpečnosti, obrany a zahraničnej politiky. Starajú sa o stredné školstvo, sociálnu a zdravotnú starostlivosť, správu a údržbu ciest II. a III. triedy, prímestskú autobusovú dopravu, regionálnu kultúru či územné plánovanie.

"Zabezpečujú všestranný rozvoj regiónov Slovenska. Za prvé dve dekády svojho fungovania sa VÚC etablovali a na maximum využívajú svoj kompetenčný rámec a prideľované finančné zdroje," podotkol Viskupič s tým, že aktuálne dokazujú kraje svoju akcieschopnosť, keď pre pandémiu ochorenia COVID-19 distribuujú ochranné prostriedky a zabezpečujú očkovanie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.02.2021
Župy vítajú dobré hodnotenie spolupráce zo strany miestnych samospráv
Z prieskumu ZMOS vyplýva, že takmer tri štvrtiny obcí a miest pozitívne hodnotí svoju komunikáciu so samosprávnymi krajmi pri príprave programového obdobia na obdobie rokov 2021 až 2027 a tvorbe stratégií a partnerstiev, na ktorých bude založené čerpanie nových eurofondov.
viac
21.07.2021
SK8 vyzýva na zvolanie komisií pre reformy verejnej správy
Združenie samosprávnych krajov SK8 vyzýva na zvolanie komisií na tému reformy verejnej správy. Považuje ju za podmienku modernizácie, ako aj obnovy Slovenska po pandémii ochorenia COVID-19. Informoval o tom predseda SK8 a predseda Trnavského kraja Jozef Viskupič.
viac
10.11.2021
ZMOS a SK 8 ohlásili spoluprácu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združenie samosprávnych krajov SK 8 chcú spolupracovať na rozvoji územia.
viac
06.06.2022
IVO a SK8 predstavili publikáciu k 20. výročiu vzniku samosprávnych krajov
Inštitút pre verejné otázky (IVO) a združenie samosprávnych krajov SK8 predstavili knižnú publikáciu k 20. výročiu vzniku samosprávnych krajov. Je retrospektívnym prierezom existencie samospráv, otvára tiež otázku budúcnosti či európskej perspektívy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %