Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
28.11.2020 03:00

Materská škola na Beskydskej ulici má po štyroch rokoch bezpečné a moderné ihris


Ilustračná snímka - zrenovovaný škôlkarsky dvor


Zrenovovaný dvor škôlke v Bratislave-Starom Meste deťom slávnostne odovzdali zástupcovia mestskej časti a investora v piatok 27. novembra. Doteraz sa deti museli hrávať v parku na Račianskom mýte.


Nové hracie prvky na ihrisku, bezpečné dopadové plochy, zeleň namiesto asfaltu, múr vyzdobený mladými výtvarníkmi, ale aj vynovená fasáda či opravená terasa – to je len časť úprav, ktoré mestská časť Staré Mesto v spolupráci so spoločnosťou Finep zrealizovala v materskej škole na Beskydskej ulici.

„Stojíme na mieste, ktoré pred rokom vyzeralo diametrálne odlišne. Materská škola Beskydská roky trpela tým, že bola takpovediac pod staveniskom navyše dlho diskutovanej stavby. Vďaka komunikácii so stavebníkom, ktorý túto stavbu napokon prevzal, sa však podarilo vyrokovať kompenzácie – výsledkom je práve tento moderný a bezpečný škôlkarsky dvor,“ uviedla starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová, podľa ktorej ide o ďalší príklad dobrej spolupráce samosprávy a významných aktérov v území.

„Projekt sme prevzali nie v úplne najlepších náladách, ale od začiatku sme sa snažili nájsť spoločnú reč s vedením škôlky aj s mestskou časťou, aby sme naše budúce spolunažívanie urobili čo najlepším. Verím, že sa nám to podarilo – výsledok hovorí za všetko,“ povedal Bořek Simandl zo spoločnosti Finep.

Materská škola na Beskydskej patrí v Starom Meste k tým menším, zvyčajne tu v dvoch triedach nie je viac ako tridsať detí. Výhody malého, rodinného kolektívu však už takmer päť rokov zatieňoval fakt, že malí škôlkari boli ukrátení o vlastný dvor. Ten pri škôlke bol zanedbaný, plný betónu a asfaltu, s minimom zelene a navyše nie veľmi bezpečný, keďže v tesnej blízkosti sa realizovala výstavba. „Na vonkajšie aktivity sme museli z bezpečnostných dôvodov chodiť až do parku na Račianskom mýte, čo bolo dosť náročné. Najmä na začiatku školského roka, keď sme to museli absolvovať s úplne malými, trojročnými deťmi,“ priznala riaditeľka materskej školy Beskydská Blažena Pajtinková. „Tým viac sa tešíme z výsledku. Dvor je krásny, účelový a sme radi, že ho konečne budeme môcť využívať naplno.“

Kompletnú rekonštrukciu škôlkarského dvora ukončila mestská časť v spolupráci so spoločnosťou Finep koncom novembra. Spustnuté ihrisko sa zmenilo na nepoznanie, úpravy sa dočkala aj samotná budova materskej školy.

Pôvodne sivé múry oživili svojimi dielami mladí výtvarníci, študenti z VŠVU Jozef Mnich a Erik Ždiľa. Maľby ozdobili múr, ktorý škôlku obkolesuje – zvonka i zvnútra -, a vtipným nápadom aj schodisko do škôlky, ktoré zmenili na farebné pastelky.

Okrem dvora úpravami prešla aj kanalizácia, dažďové zvody a dažďové koše. Škôlka dostala novú fasádu, sokel, zrealizovala sa aj izolácia rozľahlej terasy. Mestská časť tiež vymenila vonkajšie umývadlá.

„Udialo sa tu toho naozaj veľa. Asfalt a betón nahradila tráva, deti dostali nové a bezpečné preliezky – nechýbajú certifikované dopadové plochy. Mysleli sme na to, aby aj výzdoba bola moderná a edukačná a jej stvárnenie podnetné – nakoľko je škôlka umiestnená vo vysoko urbanizovanom prostredí. Som presvedčená, že sa to podarilo a verím, to ocenia deti, učiteľky aj rodičia,“ povedala starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. Projekt zároveň dodržal aj najprísnejšie normy udržateľnosti. Okrem zväčšenia zatrávnenia totiž pribudli aj vodopriepustné mlátové chodníky. „Všetky tieto opatrenia ešte zvyšujú kredit ihriska,“ uzavrela Z. Aufrichtová.

Autor: (ts-Bratislava-Staré Mesto)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2019
BSK a Staré Mesto zverejnili zámer vytvoriť na Vazovovej Spojenú školu
Pri príležitosti otvorenia nového školského roka informovala starostka Mestskej časti Bratislava-Staré mesto a župná poslankyňa Zuzana Aufrichtová o spoločných zámeroch Starého mesta a Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).
viac
18.11.2019
Bratislavské Staré Mesto a Nové Mesto podpísali memorandum o spolupráci
Bratislavské Staré Mesto a Nové Mesto oficiálne spečatili spoločný postup pri zlepšovaní životného prostredia či verejného priestoru. Staromestská starostka Zuzana Aufrichtová a novomestský starosta Rudolf Kusý podpísali vo štvrtok (14. 11.) v tejto súvislosti memorandum o spolupráci.
viac
01.10.2020
Štyri verejné priestory v mestskej časti Bratislava-Staré Mesto dostanú meno
Štyri staromestské verejné priestory, ktoré boli doteraz bezmenné, budú mať svoje mená.
viac
13.12.2021
Nové Mesto hľadá vhodné priestory či pozemky pre novú škôlku
Bratislavské Nové Mesto hľadá nové priestory či pozemky pre novú materskú školu. Najpálčivejší problém s kapacitami má mestská časť najmä na Kramároch a Kolibe, kde má v súčasnosti zriadené tri škôlky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %