Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
10.08.2023 01:30

Matúšove hradné slávnosti predstavia život na hrade v 14. storočí


Snímka zdroj: (trencianskyhrad.sk).


Dobový život na hrade v 14. storočí predstavia v sobotu (12. 8.) na Trenčianskom hrade Matúšove hradné slávnosti.


V celodennom programe sa predstaví viac ako stovka účinkujúcich v dobových kostýmoch. Informovala o tom Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región.

Uviedla, že v areáli hradu sa rozložia šľachtické rody od Čiech, západného Slovenska až po východné Slovensko. Návštevníci budú môcť nazrieť do dobových táborov a do viac ako 30 stanov, ktoré budú prezentovať bývanie, stravovanie či kúpeľníctvo šľachty i poddaných. Chýbať nebudú ukážky hodovania šľachty priamo v Barborinom paláci, panský šermiarsky turnaj, vlajkový lukostrelecký turnaj, ukážky sokoliarov a tanečné vystúpenia.

Okrem oboznámenia sa so skutočnými historickými postavami našich dejín bude môcť návštevník vidieť na jednom mieste rytierov, pešiakov, lukostrelcov, felčiarov, hudobníkov, cnostné dámy a ich komorné či iné služobníctvo, ktorí sa so svojimi pánmi vydávali na cesty, doplnila KOCR.

Matúšove hradné slávnosti pripravilo Trenčianske múzeum v Trenčíne v spolupráci so Spolkom oživenej histórie Milites Nobiles, Projektom Donč a skupinou Vinedi. Program sa začne od 10.00 h.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2016
Na fiľakovskom hrade si zmerajú sily rytieri
Posledný júnový víkend sa fiľakovský hrad prenesie do dôb dávno minulých.
viac
16.07.2019
Na hrade Brekov ožije 400 rokov stará história, verbovať budú aj deti
Historické udalosti z roku 1619 zrekonštruujú na hrade Brekov (okres Humenné) v nedeľu (21. 7.) v rámci Drugethovských hradných slávností. Do bitky medzi vojakmi grófa Juraja III. Drugetha a vojskom kniežaťa Gabriela Bethlena budú šermiari verbovať aj malých návštevníkov.
viac
10.02.2020
Mesto Trenčín zrekonštruuje za pol milióna eur cestu k južnému opevneniu hradu
Mesto Trenčín v rámci medzinárodného projektu Trenčín, Bučovice, chránime európske tradície (TreBuChET) zrekonštruuje z eurofondov za viac ako 500.000 eur prístupovú cestu k južnému opevneniu Trenčianskeho hradu, chodník okolo Čerešňového sadu a osadí nový mobiliár.
viac
31.08.2023
Na Fiľakovskom hrade opäť ožije história počas XXIII. ročníka hradných hier
Na fiľakovskom hradnom nádvorí bude 2. septembra vládnuť historická atmosféra. XXIII. ročník Fiľakovských hradných hier prinesie každodenný život, autentickú kultúru i tradície obdobia, kedy hrad zastával významnú vojenskú a strategickú funkciu
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %