Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
02.10.2021 02:35

Mesto Prešov zrealizovalo projekty z externých zdrojov v objeme 47 miliónov eur


Snímka zdroj: Prešov.sk


Za uplynulých sedem rokov sa podarilo v meste Prešov zrealizovať s pomocou dotácií a nenávratných finančných príspevkov celkovo 70 verejnoprospešných projektov. Išlo najmä o investície podporené zo zdrojov EÚ.


V snahe ponúknuť obyvateľom prehľadnejšie a dostupnejšie informácie o jednotlivých investíciách pripravila prešovská radnica novú online mapu projektov.

Mesto Prešov sa dlhodobo snaží o obnovu infraštruktúry, modernizáciu budov či realizáciu nových zelených projektov. Tieto investície sú však finančne náročné a radnica je pri ich príprave a realizácii limitovaná možnosťami mestského rozpočtu. Vďaka podpore zo zdrojov EÚ, externých dotácií či rôznych grantov sa však v Prešove podarilo zrealizovať, počas uplynulých siedmich rokov, až 70 projektov v celkovom objeme takmer 47,5 milióna eur.

„Od roku 2015 sa nám podarilo získať finančné prostriedky z eurofondov na 47 väčších aj menších projektov. V nemalej miere Prešovu pomohli aj ďalšie externé dotačné zdroje, s pomocou ktorých sme zrealizovali ďalších 23 rôznych projektov. Postavili sme nové cyklochodníky, zrekonštruovali sme materské školy s dôrazom na zníženie energetickej náročnosti budov a zakúpili sme nové moderné autobusy aj trolejbusy. Osobne ma veľmi teší, že sa nám podarilo zrevitalizovať aj cyklistický velodróm, ktorý je aktuálne jediný na Slovensku a len pred niekoľkými dňami sme odovzdali do užívania hľadisko na zrekonštruovanom zimnom štadióne s viac ako 3500 novými sedačkami. Nevynechali sme ani projekty zamerané na zlepšenie kvality života seniorov, či podporu opatrovateľskej služby,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová

Každý projekt je na mape označený farebným krúžkom s piktogramom. Zelená symbolizuje zrealizované investície, žltá predstavuje práve prebiehajúce projekty a oranžovou sú zvýraznené projekty, ktoré sú aktuálne v procese prípravy. Jednotlivé projekty sú rozdelené do siedmych oblastí (mobilita, vzdelávanie, sociálne služby, životné prostredie, kultúra a cestovný ruch, šport, bezpečnosť). Vďaka piktogramom umiestneným na mape mesta Prešov sa obyvatelia ľahko dozvedia kde presne sa daný projekt realizoval. Po rozkliknutí vybraného krúžku s projektom sa zobrazia bližšie informácie o investícii vrátane stručného popisu projektu a fotografií. 

V období rokov 2015 – 2021 bolo realizovaných z externých zdrojov (EÚ zdroje, granty, dotácie) celkovo 70 projektov mesta Prešov. Z toho 47 projektov bolo podporených zo zdrojov EÚ. Celkové náklady na projekty vo väzbe na žiadosti o nenávratný finančný príspevok predstavujú 44 736 316,87 eur. Z toho celkové poskytnuté granty boli vo výške 42 374 290,41 eur. Ďalších 23 projektov bolo podporených z ostatných dotačných zdrojov a ich celkové oprávnené náklady sú vo výške 2 718 607,02 eur. Z toho celková poskytnutá dotácia predstavuje sumu 1 120 974,60 eur.

Všetky projekty podporené z externých zdrojov sú prehľadne zoradené v novej online mape projektov mesta Prešov, ktorú nájdete TU:

 

Autor: (ts-Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.10.2020
Poskytovanie dotácií z rozpočtu má od 15. októbra nové pravidlá
Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) poslanci schválili nový návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o poskytovaní dotácií z rozpočtu mesta Banská Bystrica, ktoré má nadobudnúť účinnosť 15. októbra.
viac
16.10.2020
Päť princípov pre transparentné a efektívne IT
Vláda SR minulý týždeň schválila päť princípov pre transparentné a efektívne IT. Posledný Odpočet plnenia Národnej koncepcie informatizácie verejnej správy konštatuje, že pri digitalizácii Slovensko zaostáva.
viac
22.10.2020
Výzva na podporu komplexného prístupu v MRK v PSK
Ministerstvo vnútra SR ako sprostredkovateľský orgán pre časť OPĽZ vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok zameranú na podporu komplexného prístupu v šiestich obciach s marginalizovanými rómskymi komunitami v Prešovskom kraji.
viac
29.04.2021
Liptovský Mikuláš zažiadal o nenávratné zdroje vo výške 300 000 eur
Žiadosti o získanie nenávratných finančných prostriedkov vo výške približne 300 000 eur podali za uplynulé týždne liptovskomikulášski mestskí úradníci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %