Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
29.12.2022 10:35

Mesto zostavilo prebytkový rozpočet, miestne dane zatiaľ meniť nebude


Kremnica.


Samospráva Kremnice zostavila na budúci rok prebytkový rozpočet vo výške takmer šiestich miliónov eur. Miestne dane či poplatky sa v meste zatiaľ meniť nebudú, k ich úprave dôjde pravdepodobne až v roku 2024. Uviedol to primátor mesta Martin Novodomec.


Rozpočet na budúci rok schválili poslanci mesta v polovici decembra. Viacero výdavkov samospráva do rozpočtu nezahrnula, keďže v tom čase ešte nebol schválený budúcoročný rozpočet štátu. Rozpočet Kremnice sa tak bude počas roka meniť prostredníctvom zmien rozpočtu v súlade so zákonom o rozpočtových pravidlách.

"Aby sme sa vyhli krízovým situáciám a provizóriu, postavili sme rozpočet na dostupných zdrojoch, o ktorých vieme. Keďže nevieme, aké budú podielové dane a ako vysoko budú ceny energií, tieto položky sme tam nezahrnuli," vysvetlil primátor s tým, že v rozpočte zatiaľ chýbajú aj výdavky spojené so zvyšovaním platov zamestnancom verejnej správy. V rámci investičných aktivít sa do rozpočtu zatiaľ dostali len rozbehnuté projekty, a to vybudovanie kompostárne či rekonštrukcia budovy technických služieb.

Napriek inflácii a nárastu výdavkov samosprávy v Kremnici od januára k zvýšeniu miestnych daní a poplatkov nedôjde. Ako vysvetlil novozvolený primátor, keďže do úradu nastúpil koncom novembra, materiály by na decembrové zasadnutie mestského zastupiteľstva predložiť nestihol.

"Veľa daní a poplatkov je s platnosťou od 1. januára, tento termín bude musieť ostať do ďalšieho roka. Budeme sa baviť o viacerých daniach a poplatkoch. Niektoré už nezodpovedajú realite a mesto bude musieť v tejto oblasti urobiť nejaké zmeny," skonštatoval Novodomec. Pripustil však, že v roku 2023 by mohlo dôjsť napríklad k zmenám v cenách parkovného.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.01.2018
Ombudsmanka sa obrátila na ÚS - deti nemôžu byť viazané platiť za odpad
Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR s návrhom o posúdenie súladu zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady s ústavou.
viac
02.12.2022
V Skalici plánujú zvýšiť dane, nezvyšovali ich desať rokov
V Skalici plánujú v roku 2023 zvýšiť dane. Ako uviedla primátorka Oľga Luptáková, nezvyšovali ich desať rokov.
viac
15.12.2022
Od roku 2023 zvyšuje kúpeľné mesto viaceré dane a poplatky
Dosahy energetickej a finančnej krízy, nárast cien tovarov, služieb, materiálov a legislatívne zmeny priviedli mesto Piešťany k nutnosti zvýšenia miestnych daní a poplatkov. Návrhmi sa zaoberalo utorkové zasadnutie mestského zastupiteľstva.
viac
09.01.2023
Mesto bude v tomto roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom
Mesto Veľký Šariš bude hospodáriť v tomto roku s vyrovnaným rozpočtom. Na ostatnom rokovaní jeho návrh schválili mestskí poslanci. Podľa primátora Viliama Kalla podielové dane na tento rok predstavujú približne 3,4 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %