Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
10.05.2023 08:25

Miestni hasiči darovali krv spoločne, traja z nich prvýkrát


Ilustračná snímka.


Hasiči z obce Harichovce neďaleko Spišskej Novej Vsi sa nedávno rozhodli spoločne darovať krv. Priamo do zbrojnice k nim prišla mobilná odberová jednotka transfúziologického oddelenia nemocnice v Levoči, ktorej dohromady darovali takmer 7000 mililitrov krvi.


Primár transfúzneho oddelenia, krvnej banky a hematologickej ambulancie Rastislav Osif uviedol, že traja z nich sa na odbere zúčastnili prvýkrát.

Primár ocenil angažovanosť harichovských hasičov, ktorí sa tak podľa neho stali dvojnásobnými záchrancami. Zároveň verí, že budú inšpiráciou aj pre ďalších potenciálnych darcov.

Osif v tejto súvislosti upozornil na to, že sa blíži letné obdobie, ktoré je z hľadiska počtu darcov najslabšie. "Krvi však nie je nikdy dosť a chýba aj počas leta. V levočskej nemocnici sú odbery každý utorok a štvrtok od 7. hodiny," uviedol. Najviac darcov krvi oddelenie eviduje v prípade krvnej skupiny 0. Naopak, najmenej darcov sa podľa primára vyskytuje pri krvnej skupine AB. "Každý darca bez ohľadu na krvnú skupinu je u nás vítaný. Niekedy sa pasujeme s nedostatkom konkrétnej skupiny a v prípade potreby našich ochotných darcov kontaktujeme. Záujemcovia sa môžu na odber vopred objednať na telefónnom čísle, ktoré je zverejnené aj na stránke nemocnice," dodal Osif.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.03.2019
Valentínska kvapka krvi prilákala študentov
Študenti viacerých stredných škôl v Komárne sa rozhodli darovať krv v rámci Valentínskej kvapky krvi. Kampaň Slovenského Červeného kríža, do ktorej sa zapojila aj Nemocnica Komárno, potrvá do 21. marca.
viac
23.06.2020
Nemocnica v Zlatých Moravciach potrebuje urgentne krv
Nemocnica v Zlatých Moravciach potrebuje vo zvýšenej miere krv. Na štvrtok 25. júna preto pripravuje odber, na ktorý pozýva dobrovoľných darcov.
viac
05.10.2022
Darcovia krvi sa môžu objednať online cez nový web aj mobilnú aplikáciu
Národná transfúzna služba (NTS) SR spustila novú webovú stránku aj novú mobilnú aplikáciu. Darcovia krvi sa tak môžu objednať online. Informovala o tom projektová manažérka NTS SR Martina Frigová.
viac
17.04.2024
Po uhryznutí kliešťom možno krv darovať najskôr po mesiaci
Po uhryznutí kliešťom možno krv a jej zložky darovať najskôr po jednom mesiaci. Darcovia však nemôžu mať prejavy vedľajších príznakov. Upozornila na to Národná transfúzna služba SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %