Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
05.06.2017 01:37

Minister L. Sólymos ocenil jednotlivcov a kolektívy za ich ekoprínos


Na snímke uprostred minister životného prostredia SR László Sólymos spolu s ocenenými počas slávnostného odovzdávania Ceny ministra životného prostredia SR 5. júna 2017 v Bratislave. Snímka zdroj: (tasr, Pavol ZACHAR).


Minister životného prostredia László Sólymos dnes (5. 6.) ocenil 32 osobností a kolektívov, ktoré sa mimoriadne pričinili o ochranu prírody a starostlivosť o životné prostredie.


Šéf envirorezortu ceny odovzdal v historickej budove Národnej rady SR pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia.      

"Životné prostredie nemôžeme chrániť len počas úradných hodín. Ide o úväzok na celý život a nikto nie je toho lepším dôkazom, ako tí, ktorí si dnes prevzali ocenenie," povedal Sólymos s tým, že pozitívne príklady sú v súčasnosti potrebné. Na slávnostnom podujatí odovzdal deväť cien ministra, 12 čestných uznaní a 11 ďakovných listov.      

Medzi ocenenými sú prevažne súčasní a bývalí zamestnanci rezortných organizácií, ktorí napríklad dohliadali na vodné stavby, pitnú vodu, prispeli k vyhláseniu chránených vtáčích území, alebo sa starali o prezentáciu Slovenska počas predsedníctva v Rade EÚ. Cenu ministra v kategórii jednotlivci získali Karol Minarovič, Ján Kadlečík, Anna Leskovjanská, Štefan Vadkerti, Vladimír Novák a Štefan Rehák. Ocenenie in memoriam udelili aj ornitológovi Petrovi Matikovi, ktorý tento rok tragicky zahynul pri Devínskom jazere.      

Cenu získal i riešiteľský kolektív, ktorý sa venoval monitorovaniu environmentálnych záťaží a Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica za vzdelávací program Zelená škola. Realizuje sa od roku 2004 a v súčasnosti je do neho zapojených vyše 300 škôl, a tak desaťtisíce žiakov a tisíce učiteľov.      

Cena ministra životného prostredia sa udeľuje ako nefinančné čestné ocenenie za mimoriadne výsledky alebo dlhoročný prínos v starostlivosti o životné prostredie a rozvoji environmentalistiky už od roku 1999. Minister životného prostredia SR udeľuje cenu na odporúčanie osobitnej hodnotiacej komisie.      

Možnosť oceniť tých, ktorí najaktívnejšie prispievajú k ochrane a skvalitneniu životného prostredia, ponúka ministerstvo občianskym združeniam, obciam, podnikom, kolektívom, ale aj jednotlivcom z radov širokej verejnosti.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Cenu Slovenskej republiky za krajinu udelili mestu Hriňová
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) udelilo 9. novembra 2016, v priestoroch historickej Radnice mesta Banská Bystrica, Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016 mestu Hriňová za projekt „Hriňovské lazy – krajina hodnôt“.
viac
10.08.2020
Návrh zákona na ochranu včely by mal slúžiť na rozvoj včelárstva
Návrh zákona na ochranu včely by mal slúžiť na rozvoj včelárstva a ochranu prostredia, v ktorom žije. Uviedli to z tlačového odboru Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
14.10.2020
Envirorezort by mal mať v roku 2021 k dispozícii 601 miliónov eur
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR by malo mať v roku 2021 k dispozícii 601 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce roky, ktorý v stredu schválila vláda.
viac
15.12.2020
Novela zákona o ochrane prírody pomôže predísť obrovskej pokute
Ministerstvo životného prostredia chystá novelu zákona o ochrane prírody. Priniesť by mala dočasnú stavebnú uzáveru národných parkov či vyššie odmeny pre súkromných urbárnikov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %