Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
15.07.2022 11:40

MK SR spúšťa výzvu na obnovu hradov za 8,2 milióna eur


Ilustračná snímka.


Ministerstvo kultúry (MK) SR spúšťa výzvu zameranú na obnovu národných historických pamiatok s objemom financií 8,2 milióna eur. Informovala o tom šéfka rezortu Natália Milanová na piatkovej tlačovej konferencii.


Novinkou v porovnaní s predchádzajúcim projektom Obnovme svoj dom bude podľa jej slov spolupráca s marginalizovanými rómskymi komunitami. Ministerka ozrejmila, že financie budú čerpať z eurofondov, a to ešte z tohto programového obdobia.

"Samotný projekt naberá trochu inú formu, pretože už to nebude obnova hradov s nezamestnanými, ale pri obnove hradov budú pomáhať marginalizované rómske komunity," ozrejmila. Dodala, že pri hľadaní financií vyšlo rezortu kultúry v ústrety Ministerstvo vnútra (MV) SR a našli priestor pre obnovu hradov nachádzajúcich sa v atlase rómskych komunít. "Pre tieto oblasti sme vedeli nájsť priestor na to, aby sme ich vedeli využiť v prospech Slovenska, v prospech národných kultúrnych pamiatok, ale aj v prospech marginalizovaných rómskych komunít," dodala.

Milanová uviedla, že v rokoch 2022 až 2023 tak môžu občania z rómskej komunity dostať pri obnove národných kultúrnych pamiatok pracovné príležitosti na všetkých pracovných úrovniach, od základných až po vyššie pozície. Podporu by mohlo získať podľa jej slov približne 20 pamiatok, pričom sa tu bude môcť zamestnať zhruba 480 ľudí. "Podmienkou je, aby aspoň 60 percent zamestnaných pochádzalo z prostredia marginalizovaných rómskych komunít," ozrejmila. Množstvo pracovníkov na obnove pamiatky bude závisieť od jej veľkosti. Tie s rozlohou do pol hektára by mohli mať po 15 zamestnancov, nad pol hektára až 30 zamestnancov.

Riaditeľka Sekcia sprostredkovateľského orgánu pre integrovaný regionálny operačný program Jana Minarovičová priblížila, že žiadosti sa budú môcť podávať do 26. júla. Uviedla, že pri projekte zjednodušili proces podávania žiadostí a pripravujú aj informačný seminár. Oznámenia budú zverejnené na webe rezortu. Záujemcovia sa môžu prihlásiť elektronickou formou. Pri projekte bude podľa jej slov možná aj spätná refundácia. Doplnila, že financovanie je zabezpečené cez operačný program Ľudské zdroje, ktorý sa špecificky zameriava na podporu marginalizovaných komunít.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2017
Schvaľovanie žiadostí o podporu kreatívneho priemyslu sprevádza spor
Formalizmus a sporný výklad zákona mali zabrániť desiatkam subjektov uchádzať sa o nenávratný finančný príspevok v dotačnej výzve na podporu kreatívneho priemyslu.
viac
30.06.2020
MK SR vyhlásilo výzvu na predloženie ponúk obnovy kaštieľa v Dolnej Krupej
Ministerstvo kultúry (MK) SR hľadá zhotoviteľa rekonštrukcie pamiatkového objektu kaštieľa v Dolnej Krupej. Výzvu na predkladanie ponúk zverejnili v pondelok (29. 6.) vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
19.03.2021
Projekt obnovy hradov s pomocou nezamestnaných môže pokračovať
Projekt obnovy hradov s pomocou nezamestnaných dostáva šancu pokračovať prostredníctvom novej výzvy Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.
viac
04.01.2022
Na projekt obnovy hradov s pomocou nezamestnaných sme našli riešenie
Financovanie projektu obnovy hradov s pomocou nezamestnaných, ktorý mohol v roku 2021 pokračovať len s obmedzenými zdrojmi, bude v nasledujúcom dvojročnom období zabezpečený prostredníctvom relokácie nevyužitých eurofondov. Uviedla to ministerka kultúry Natália Milanová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %