Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
29.06.2019 04:25

Monitor: Á. Ravasz a N. Blahová: Povinné predškolské vzdelávanie deťom pomôže


Ilustračná snímka, zdroj: Eduworld.sk


Povinný rok predškolskej výchovy výrazne pomôže deťom z marginalizovaných skupín v ich budúcom živote. Zhodli sa na tom splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd) a poslankyňa Národnej rady (NR) SR Natália Blahová (SaS) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.


Obaja sú však toho názoru, že sa ešte viaceré detaily zákona musia vyjasniť.       

Na otázku, ako sa bude riešiť situácia, aby sa deti z rómskych osád dostali do materských škôl, reagoval Ravasz s tým, že ide o tzv. mäkké opatrenia, ktoré sa budú dodatočne riešiť.  "Je to mäso, ktoré ešte musíme pridať na kosť. Najprv sme museli vedieť, ako vyzerá zákon, aké podmienky nám dá. Či napríklad budú pokuty," povedal s tým, že zadal svojmu úradu úlohu vypracovať viaceré možné podporné opatrenia. Pripomenul, že v súčasnosti už napríklad zavádzajú pozíciu koordinátora pre prácu s rodinou v marginalizovaných skupinách, ktorý tieto problémy rieši.       

Blahová zdôraznila, že v prípade, ak bude SaS v budúcej vláde, podporí tieto opatrenia. Podmienkou je však to, že bude mať každý rodič možnosť dať svoje dieťa do škôlky. "Je to dôležitá cesta k tomu, aby deti nekončili v špeciálnych školách alebo v nultých ročníkoch. Malé deti sú ako špongie, nasávajú vedomosti, jazyk, nové informácie. Som presvedčená o tom, že toto veľmi pomôže," mieni.       

Opozičná poslankyňa však pripomenula, že v systéme slovenského školstva v súčasnosti nechýba len 8000 miest v predškolských zariadeniach pre deti z marginalizovaných skupín, ale k tomuto počtu je potrebné pridať ešte ďalších 10 000, ktorým sa tam nedarí dostať práve pre chýbajúce miesta. Negatívne preto vníma, že zákon bol schválený aj napriek tomu, že išlo len o poslanecký návrh, ktorý neprešiel dôsledným legislatívnym konaním s možnosťou pripomienkovania.       

Ravasz zasa priblížil, že zákon mal byť súčasťou veľkej reformy slovenského školstva, no napokon sa ho rozhodli vyčleniť. Blahová teda poukázala na to, že jeho implementácia zostane už na ramenách ďalšej vlády. Vládny splnomocnenec vidí priestor pre vznik nových miest napríklad v obciach, v ktorých sú nevyužité priestory. Poukázal aj na to, že 67 obcí už v súčasnosti má schválený projekt na tieto účely. Samosprávy podľa jeho slov jasne potrebovali zákon, ktorý by im určoval, ako majú postupovať.       

Blahová tiež nevníma pozitívne to, že po novom budú musieť pracovníci v školských zariadeniach predkladať výpis registra trestov. Poukázala na to, že je rozdiel napríklad v tom, keď si niekto v minulosti "zapálil cigaretu marihuany" a keď má určitú "poruchu", pričom obe takéto osoby majú rovnaký záznam v registri trestov.       

Schválenie zákazu politickej kampane v školských zariadeniach zasa podľa Ravasza môže napokon viesť k rôznym interpretáciám zákona.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.10.2016
MV SR: Vyzvania pre projekty terénnej sociálnej práce a komunitných centier
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje (OP ĽZ) vyhlásilo dňa 5. októbra 2016 vyzvania pre dva národné projekty.
viac
05.06.2017
Prípravy na 52. ročník Folklórnych slávností pod Poľanou vrcholia
Najnavštevovanejšie kultúrne podujatie Podpoľania, 52. ročník Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve sa blíži, mesto dolaďuje organizačné prípravy. Festival sa rozozvučí v Detve od štvrtku 6. júla v Dome kultúry A. Sládkoviča a od piatku 7. do nedele 9. júla 2017 v areáli prírodného amfiteátra.
viac
05.08.2019
Ábel Ravasz: Otvárame verejnú konzultáciu nového Atlasu rómskych komunít
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity pripravuje tretie vydanie Atlasu rómskych komunít, ktorého cieľom je priniesť nové zistenia o kvalite života Rómov na Slovensku.
viac
07.03.2020
V žilinskej nemocnici majú nových strážcov života
Nadácia Križovatka darovala novorodeneckému oddeleniu Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline ďalších 13 kusov nových monitorov dychu BabySense v hodnote 1040 eur a tiež 60 balení plienok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %