Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
01.03.2024 03:05

MPSVR chystá program na podporu zamestnávania mladých ľudí


Ilustračná snímka, zdroj: Eduworld.sk


Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR pripravuje veľký program na podporu zamestnávania mladých ľudí. Po výjazdovom rokovaní vlády v Košiciach, zameranom na výrobu automobilov a prechod na elektromobilitu, to uviedol šéf rezortu Erik Tomáš (Hlas-SD).


Podľa neho chcú zatraktívniť pracovné prostredie na Slovensku tak, aby tu mladí ľudia zostávali, či sa sem vracali.         

"Chystáme príspevok pre zamestnávateľov, ktorí sa rozhodnú zamestnať mladého človeka okamžite po škole - či už po vysokej alebo po strednej. Bude to veľmi zaujímavý príspevok. Tento náš program by sme chceli spustiť 1. apríla - aby od 1. mája, teda na Sviatok práce, začal platiť, aby sa už pracovalo s príspevkom pre zamestnávateľov, ktorí zamestnávajú mladých ľudí," povedal s tým, že ide o program s názvom Právo na prvé zamestnanie. Plánujú aj realizáciu programu zameranú na návrat takzvaných šikovných mozgov na Slovensko.         

Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) uviedla, že s prechodom na elektromobilitu a s tým súvisiacu automatizáciu a elektronizáciu výrobného procesu, bude väčší nárok automobiliek na vysokoškolsky či stredoškolsky vzdelaných ľudí technického zamerania. "Určite bude väčší dopyt po technikoch, ľuďoch s IT vzdelaním, po strojároch. Tam vidíme aj príležitosť pre mladých ľudí, ktorí budú opúšťať naše vysoké školstvo, aby mali pracovné príležitosti priamo na Slovensku," povedala s tým, že s rezortom školstva hovoria aj o navýšení počtu poslucháčov, študujúcich na technických univerzitách. "Za posledných 20 rokov sa znížil a potrebujeme znova začať produkovať technicky vyškolených mladých ľudí, ktorí by hneď po vysokej škole, aj s pomocou vlády, ktorá pomáha automobilkám, dostávali nové pracovné príležitosti priamo na Slovensku," uviedla.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.07.2020
Európska iniciatíva „Podpora zamestnanosti mladých ľudí“
Európska komisia minulý týždeň prijala opatrenia na rozvoj potenciálu a podporu zamestnanosti mladých ľudí.
viac
21.10.2020
Obchodovanie s ľuďmi - nezatváraj pred tým oči!
Obchodovanie s ľuďmi je celosvetový problém, Slovensko nevynímajúc. Ministerstvo vnútra SR pri príležitosti Európskeho dňa boja proti obchodovaniu s ľuďmi, ktorý každoročne pripadá na 18. októbra, organizuje množstvo seminárov, prednášok a osvetových podujatí.
viac
09.11.2020
B. Gröhling deklaroval podporu fungovaniu mládežníckych parlamentov
Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) deklaroval podporu mládežníckym parlamentom. Otázka zabezpečenia financií na ich fungovanie je podľa jeho slov aj súčasťou diskusie pri tvorbe novej Stratégie pre mládež SR na nasledujúce roky.
viac
13.02.2024
Úrady práce sociálnych vecí a rodiny majú nový nástroj na podporu mladých ľudí
Nezamestnaní ľudia vo veku do 30 rokov majú možnosť získať kvalitné odborné poradenstvo, ktoré im pomôže uplatniť sa na trhu práce. Na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny sa môžu zapojiť do národného projektu Individualizovaný a komplexný prístup so zameraním na poradenské činnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %