Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
10.11.2022 12:35

MŠ obnovujú s dôrazom na zmenu klímy, ocenili to aj donori z Nórska


Snímka zdroj: (bystricoviny.sk).


Samospráva v rámci projektu Reakcia na zmenu klímy, ktorý realizuje s podporou grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), rekonštruuje Materskú školu (MŠ) Šalgotarjánska v Banskej Bystrici.


Cieľom je znížiť energetickú náročnosť budovy a vytvoriť adaptačné opatrenia v jej okolí, čo v týchto dňoch pozitívne hodnotili odborníci na zmenu klímy, donori z Nórska. Informoval o tom Miroslav Strelec z kancelárie primátora.

"Doteraz sa podarilo zatepliť obvodové steny a strechy, vymeniť interiérové osvetlenie. Osadili sa nové vykurovacie telesá a rozvody, inštalácia vetrania a rekuperácie. Súčasťou nadväzujúcej obnovy je rekonštrukcia elektroinštalácie, nové maľby a omietky, osadenie modernej sanity, zdravotechniky, podláh a kobercov. Po ukončení stavebných prác prídu na rad adaptačné opatrenia a ozelenenie okolia," uviedol Strelec.

V areáli MŠ by mala pribudnúť dažďová záhrada a počíta sa aj so zatienením ihriska profesionálnou tieniacou technikou. Z grantov EHP bolo na rekonštrukciu škôlky vyčlenených 600 000 eur a z eurofondov 580 000 eur.

Podľa Martina Lakandu, vedúceho oddelenia inovatívnych riešení a adaptácie na zmenu klímy z magistrátu, by škôlka mala byť kompletne zrekonštruovaná v marci budúceho roka. Mesto plánuje pokračovať v zavádzaní adaptačných a mitigačných opatrení vo vybraných mestských objektoch.

"Súčasťou projektu je tiež výmena skúseností a informácií o zmene klímy s naším zahraničným partnerom, ktorým je Nórsky inštitút pre mestský a regionálny výskum Metropolitnej univerzity v Osle. Som rád, že práve obnova MŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, ktorú realizujeme s dôrazom na zmenu klímy, zaujala odborníkov spoza hraníc," reagoval primátor Ján Nosko.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.02.2017
Samosprávy investujú do škôlok
Vďaka schváleným žiadostiam o nenávratné finančné prostriedky (NFP), pôjde do rekonštrukcie troch škôlok v Banskej Bystrici historicky najvyšší objem financií. O dotáciu sa uchádza aj ďalšie krajské mesto.
viac
20.03.2019
Do materských škôl v Banskej Bystrici zavítala Zúbková víla s kufrom zdravia
„Otvor ústa a uvidíš svoje zdravie“ a „Staraj sa o svoje ústa, aby si ochránil svoje zdravie“ – to sú heslá tohtoročného Svetového dňa ústneho zdravia, ktorý pripadá každý rok na 20. marca.
viac
04.12.2020
B. Bystrica obnoví ďalšiu MŠ z nórskych fondov
Obnovy sa už čoskoro dočká i Materská škola (MŠ) na Šalgotarjánskej ulici na banskobystrickom sídlisku Fončorda.
viac
08.12.2020
Na Budulovskej ceste pribudnú priestory MŠ
Rozšírením kapacít o Materskú školu (MŠ) na Budulovskej ceste má v Moldave nad Bodvou pribudnúť ďalších 60 miest pre predškolákov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %