Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
31.05.2016 08:00

Múzeum liptovskej dediny pripraví párom tradičnú svadbu bezplatne


Snímka zdroj: (liptovskemuzeum.sk).


Tradičnú svadbu v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline, ktoré dýcha tradíciou starých čias, môžu mať zaľúbené páry opäť po roku zadarmo.


Liptovské múzeum totiž v rámci projektu Liptovská svadba 2016 hľadá ženícha a mladuchu, ktorí si svoje 'áno' povedia v duchu liptovských tradícií a zažijú svadobný deň so všetkým, čo k takýmto obradom na Liptove odnepamäti patrilo - sprievod dedinou, odpytovanie od rodičov či snímanie party.      

"Zatiaľ sa neprihlásil žiaden pár. Vlani sme však mali dokonca dve tradičné svadby v jeden deň, preto veríme, že aj v tomto roku sa nájde dvojica, ktorá túto skvelú príležitosť využije. Ponúkame im zadarmo važecký svadobný kroj, priestory, hudbu, sobáš v Rímskokatolíckom kostole Panny Márie priamo v areáli múzea, pomoc s organizáciou celého priebehu svadby a aj pohostenie," povedala pracovníčka Národopisného múzea Anna Kolkusová. Svadobníkom budú pri tradičných zvykoch asistovať roztancovaní a rozospievaní členovia folklórnych súborov.      

Tradičná Liptovská svadba v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline bude 23. júla 2016. "Návštevníci majú prístup na obrady, tie sa robia na pódiu. Takisto do zemianskeho domu, v ktorom sa nachádza nevesta a do domu richtára, kde je ženích. Všetky náležitosti ohľadom zvykov si môže pozrieť aj verejnosť. Pri obrade v kostole už má pár súkromie," doplnila Kolkusová. Tradičná Liptovská svadba má trvanie približne 1,5 hodiny.      

V prípade, že sa žiadny zaľúbený pár neprihlási, pripravenú majú ukážku Važeckej svadby. "Ukážku urobí folklórny súbor. Návštevníci zažijú ukážku svadobného obradu aj s hostinou, akurát nevesta bude fiktívna," vysvetlila. Domáci, ani zahraniční turisti by si podľa nej nemali nechať ujsť túto výnimočnú príležitosť. Pravá liptovská svadba sa ako jedna z najdôležitejších rodinných udalostí netýkala iba mladomanželov a ich najbližších. Svadbou žila celá dedina.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.01.2018
Einstein na Liptove
Od 17. januára do 21. marca bude každú stredu večer lákať turistov do centra Liptovského Mikuláša zaujímavý program a pestrá gastronomická ponuka.
viac
16.05.2019
Návštevníci Liptovského múzea zažijú netradičnú večernú prehliadku
Netradičnú večernú prehliadku pre deti i dospelých ponúkne v sobotu 18. mája Liptovské múzeum v Ružomberku.
viac
21.11.2019
V Liptovskom múzeu predstavia vyše storočnú zbierku erbov
Unikátnu, viac ako storočnú zbierku erbov liptovských šľachticov predstavia v rámci cyklu Príbeh nášho múzea v Liptovskom múzeu v Ružomberku.
viac
29.06.2022
V Liptovskom múzeu sprístupnili novú expozíciu o dejinách Liptova
Novú stálu expozíciu Stredoveké a novoveké dejiny Liptova sprístupnili v utorok v Liptovskom múzeu v Ružomberku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %