Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.05.2023 10:35

Na Liptove otvorili letnú sezónu, predstavili nového audiosprievodcu Vlkolíncom


Podhorská osada Vlkolínec.


Letnú turistickú sezónu na Liptove otvorili v stredu vo Vlkolínci pri Ružomberku. Udialo sa tak pri príležitosti 30. výročia zápisu podhorskej osady do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Predstavili aj nového audiosprievodcu lokalitou.


Zápis Vlkolínca do UNESCO podľa primátora Ružomberka Ľubomíra Kubáňa potvrdzuje výnimočnosť lokality a jej kultúrno-historickú, prírodnú a architektonickú hodnotu. "Budeme ju aj naďalej chrániť, aby sa zachovala aj pre budúce generácie. Novinkou tohto leta je náš textový a audiosprievodca, vďaka ktorému si návštevníci sami spravia prehliadku a objavia mnohé zaujímavosti o Vlkolínci. Medzi inými aj to, že názov obce pochádza skutočne od slova vlk, keďže ich tu bývalo v minulosti veľa, prečo sú domy farebné a aj to, ako je možné, že sa zachovala obec v takomto stave až doteraz," uviedol.

Počas prehliadky osady zahrali na fujare, otvorili galériu s bývalou jednotriedkou, svoju prácu predviedla drotárka aj rezbár. Návštevníci ochutnali lokálne jedlá vrátane vlkolínskej kapustnice a zemiakovej haruľe s ovčou bryndzou. "Presne tak, ako tomu bude, keď Vlkolínec navštívia počas leta," dodala Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov. Uplynulú zimnú sezónu zhodnotila ako veľmi dobrú. "Veríme, že leto prinesie domácich aj zahraničných návštevníkov a konečne sa podarí dosiahnuť čísla návštevnosti spred troch rokov," povedala.

Na Liptove v súvislosti s otvorením letnej sezóny pripravili na nadchádzajúci víkend (26. až 28. mája) špeciálnu akciu. Ide najmä o zľavy na zapožičanie elektrických bicyklov, výhody v gastro prevádzkach aj pri ubytovaní.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.12.2021
Región Horehronie a Liptov otvorili zimnú sezónu v olympijskom duchu
Oblastná organizácia cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE a LIPTOV spoločne otvorili 15. decembra 2021 zimnú sezónu plnú noviniek, sprievodných akcií a scénických programov pre všetkých, ktorí plánujú tráviť voľné chvíle na špičkovo upravených svahoch a v areáloch lyžiarskych stredísk.
viac
26.05.2022
Letnú sezónu na Liptove otvorili na konskom koči a v historických kostýmoch
Letnú sezónu 2022 na Liptove otvorili v stredu v centre Liptovského Mikuláša na konskom koči a v historických kostýmoch. Predstavili tak nový projekt s názvom Historický kompas, ktorého cieľom je oživenie centra mesta a odkazu minulých čias.
viac
25.05.2023
Cez víkend v kúpeľoch otvoria letnú sezónu
Letnú kúpeľnú sezónu v obci Smrdáky v okrese Senica otvoria v nedeľu 28. mája. Informoval o tom výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie Martin Lidaj.
viac
27.05.2023
Vlkolínec otvoril letnú sezónu na Liptove
Liptáci otvorili letnú turistickú sezónu vo Vlkolínci. Je to presne 30 rokov od zápisu tejto výnimočnej obce do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Liptáci hovoria, že ich región treba zažiť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %