Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.01.2021 08:00

Na prevenciu zosuvov svahov by malo ísť 37,8 milióna eur


Ilustračná snímka: (tasr).


Na prevenciu a manažment zosuvov svahov a pôdy by malo ísť 37,8 milióna eur od roku 2021 do roku 2029. Envirorezort eviduje viac ako 100 havarijných zosuvov svahu, kde je riziko ohrozenia zdravia, životov, majetku a škody na životnom prostredí.


Vyplýva to z programu prevencie a manažmentu zosuvných rizík (2021 - 2029) z dielne ministerstva životného prostredia, ktorý vo štvrtok schválila na svojom online rokovaní vláda.

Program určuje pri zosuvných rizikách ich lepšiu prevenciu, identifikáciu, registráciu a inžinierskogeologické mapovanie svahových deformácií, ich sanáciu a monitoring.

Ministerstvo predpokladá, že na riešenie zosuvov využije fondy Európskej únie (EÚ). Z operačného programu Kvalita životného prostredia by malo ísť 9,84 milióna eur. Ako možné zdroje, 23 miliónov, sa uvádzajú financie z operačného programu Slovensko. Zo štátneho rozpočtu má ísť 3,06 milióna eur a z Envirofondu 1,89 milióna eur. „Bez poskytnutia finančných prostriedkov z fondov EÚ a spolufinancovania zo štátneho rozpočtu nebude možné realizovať opatrenia navrhnuté v tomto programe,” konštatuje ministerstvo v materiáli.

K zhoršeniu situácie svahov významne prispelo daždivé počasie v roku 2020. Opakované silné zrážky v letných mesiacoch a desať dní trvajúce zrážky v októbri spôsobili povodne a aktivizáciu svahových pohybov v mnohých obciach, konštatuje envirorezort.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.10.2017
Desiatky miliónov eur pôjdu na opatrenia proti suchu na Slovensku
Návrh opatrení na zmiernenie následkov sucha v podobe akčného plánu s názvom H2odnota v krajine pripravilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Súhrn najdôležitejších bodov predstavil dnes na tlačovej konferencii minister životného prostredia László Sólymos.
viac
14.05.2021
Vývoj rozpočtu signalizuje riziká, upozorňujú národní kontrolóri
Najvyšší kontrolný úrad pri schvaľovaní štátneho rozpočtu pre rok 2021 upozornil poslancov na riziká, ktoré sa prejavili už v priebehu prvého štvrťroka tohto roka.
viac
09.08.2021
Environmentálnym záťažiam v regiónoch pomôžu nové eurofondy
Na environmentálne záťaže pôjde z nových eurofondov 294 miliónov eur. S predstaviteľmi samospráv v okresoch Michalovce, Humenné a Vranov nad Topľou o tom hovorila vicepremiérka. Ako pri riešení týchto problémov môžu pomôcť eurofondy.
viac
04.11.2021
V novej architektúre eurofondov samosprávy chýbajú
Operačný program Slovensko bude mať desať sprostredkovateľských orgánov. Napriek výhradám zo zoznamu vypadli samosprávne kraje a krajské mestá. Rezort regionálneho rozvoja chce namiesto toho samosprávam pomôcť s čerpaním cez nové technické sekretariáty a regionálne centrá.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %