Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
05.05.2021 12:35

Na Slanickom ostrove umenia otvorili 48. letnú turistickú sezónu


Slanický ostrov umenia. Snímka zdroj: (Oravská galéria).


Oravská galéria ponúka vyhliadkovú plavbu po Oravskej priehrade spojenú s prehliadkou expozícií tradičného ľudového umenia na Slanickom ostrove umenia.


Loď OG SLANICA s kapacitou 90 miest bola vyrobená pre Oravskú galériu a zakúpená v roku 2005 z prostriedkov zriaďovateľa OG – Žilinského samosprávneho kraja. Atraktívna plavba a jedinečné expozície zaradili Slanický ostrov umenia medzi najnavštevovanejšie kultúrne miesta Oravy.

Z piatich osád, ktoré navždy zmizli pod vodou priehrady v roku 1953 sa ako ostrov zachovalo iba návršie s kostolom a kalváriou, ktoré kedysi tvorilo dominantu obce Slanica. O niekoľko rokov vznikla myšlienka vytvoriť na tomto jedinečnom miestestále expozície Oravskej galérie, ktoré boli otvorené v rokoch 1971 – 1973. V interiéri barokovo-klasicistického kostola je nainštalovaná expozícia tradičnej ľudovej plastiky a maľby a v exteriéri ostrova vzniklo lapidárium oravskej kamenárskej tvorby 18. a 19. storočia. V bývalej hrobke sa nachádza expozíciahistórie zatopených obcí a budovania Oravskej priehrady.

Ostrov umenia, pokoja, meditácie. Tieto prívlastky patria miestu, ktoré od roku 1971 uprostred Oravskej priehrady každoročne víta návštevníkov domácich, ale aj z iných kútov sveta. Expozíciami, ktoré prezentujú vzácne kultúrne dedičstvo v podobe tradičného ľudového umenia doposiaľ prešlo už viac ako 1 854 700 návštevníkov.

Aj tento rok ostrov opäť ožíva, počas sezóny od 5. mája do 30. septembra, loď denne premáva z prístavu č. 2 v Slanickej Osade, aby zvedavých turistov spoľahlivo dopravila na miesto, ktoré nemá v strednej Európe obdobu. Okrem samotnej prehliadky expozícií poskytujeme vyhliadkovú plavbu po priehradnom jazere s pôsobivou panorámou okolitých hôr, ktorým dominuje Babia Hora a oravská časť Západných Tatier – Roháčov.

Aj v roku 2021 pripravujú spoločne občianske združenie  Kult.1629, ŽSK a Oravská galéria druhý ročník podujatia Slanický ostrov divadla.

Viac informácií na stránkach Oravskej galérie:

http://www.oravskagaleria.sk/slanicky_ostrov_umenia.html

http://www.lodslanica.sk/

Autor: (Oravská galéria)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2017
Oravská galéria zaháji 44. sezónu na Slanickom ostrove umenia
Ostrov opradený príbehmi a zaujímavosťami otvára svoje expozície. Dopraví Vás tam loď OG SLANICA, ktorá začína tohtoročnú plavebnú sezónu v sobotu 13. mája.
viac
30.05.2018
Výlet loďou na Slanický ostrov umenia budú mať túto sobotu deti zadarmo
Okružný výlet loďou na Slanický ostrov umenia uprostred Oravskej priehrady v Námestove bude túto sobotu (2. 6.) pre všetky deti do 15 rokov zadarmo. Bezplatné plavby ponúka Oravská galéria v Dolnom Kubíne pri príležitosti Dňa detí.
viac
30.04.2019
Otvorenie 46. sezóny na Slanickom ostrove umenia uprostred Oravskej priehrady
Oravská galéria v Dolnom Kubíne otvorí v piatok 3. mája 2019 už 46. sezónnu na Slanickom ostrove umenia uprostred Oravskej priehrady.
viac
29.04.2020
Prvá etapa revitalizácie Slanického ostrova sa blíži do cieľa
Na Slanickom ostrove umenia sa po zime opäť rozbehli práce. Do nástupu leta by mala byť ukončená prvá etapa jeho revitalizácie s podporou Žilinskej župy a štátnych dotácií na rozvoj regiónu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %