Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.05.2022 02:25

Na trať sa opäť vráti Hanička, sezónu otvoria aj na Spišskom hrade


Na archívnej snímke návštevníci počas prehliadky Spišského hradu. Snímka zdroj: (tasr).


Pod Spišský hrad sa po zimnej prestávke opäť vráti na trať tradičný motorový vláčik Hanička. Letnú turistickú sezónu cez víkend slávnostne otvoria aj na Spišskom hrade.


Primátor Spišského Podhradia Michal Kapusta uviedol, že cestovné sa na koľajovej atrakcii oproti predošlým rokom meniť nebude a prvých záujemcov mašinka odvezie v sobotu 28. mája.

"Motorový vozeň 810 odštartuje tohto roku svoju šiestu sezónu. Na trase Spišské Podhradie – Spišské Vlachy bude jazdiť až do 4. septembra počas víkendov päťkrát denne," priblížil Kapusta. Návštevníci a všetci nadšenci vlakovej dopravy tak budú mať možnosť aj takýmto spôsobom spoznávať región Spiša.

"Jazdy vláčika Hanička sú plynule napojené na vlakové spoje z Košíc, Margecian, Popradu či Bratislavy. Osobnú dopravu na trati zabezpečí mesto v spolupráci s LTE Slovakia a Klubom železničných historických vozidiel Poprad," doplnil primátor. Kapacita vozňa je 70 osôb a počas sezóny prevezie v priemere približne 3000 turistov.

Spišský hrad patrí k najnavštevovanejším turistickým destináciám i múzejným objektom na Slovensku. "Tento rok je situácia veľmi špecifická, pretože tzv. horný hrad je súčasťou komplexnej rekonštrukcie a nie je pre návštevníkov prístupný," uviedla Dáša Uharčeková Pavúková zo Spišského múzea v Levoči. Sprístupnené je stredné nádvorie, kde v dosiaľ návštevníkom neprístupných priestoroch inštalovali novú expozíciu o histórii hradu a a dolné nádvorie hradu. Tam v jednej z obranných veží, ktoré neboli nikdy prístupné, pripravili expozíciu Bez milosti a súcitu - mučiareň na Spišskom hrade.

"Oficiálne otvorenie letnej sezóny pod názvom Májové veselenie sa začne o 13. hodine dobovým sprievodom a stavaním mája pre hradnú pani, o ktoré sa postarajú súbory Krompašan a Smižančanka. V poobedňajšom programe vystúpia skupiny historického šermu Páni Spiša, Tormen s dobovou hudbou a divadelným humorným spracovaním tortúry mučenia – Upaľovanie bosorky," priblížila Uharčeková Pavúková. Vyvrcholením otvorenia sezóny bude večerný program od 20. hodiny, súčasťou ktorého je koncert Ľudovej hudby Stana Baláža pod názvom Jak še mace? a ohňová šou.

Počas letnej sezóny si pre návštevníkov na hrade pripravili viacero podujatí. "V júni sa môžu tešiť na Hradohranie, Deň detí či koncert Abba Symphony. V júli to budú Tajomné noci so živými sochami a v auguste festival súHRADnice či hudobná šou klavírneho virtuóza Jozefa Hollého," vymenovala Pavúková Uharčeková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2017
Čachtický hrad otvára letnú sezónu
Otvorenie letnej sezóny na Čachtickom hrade si užijete už tento víkend (24. 6.) a to vo dne i v noci!
viac
19.06.2020
Od júla sa opäť otvoria brány Fiľakovského hradu a Mestského vlastivedného múzea
Mimoriadna situácia prvej polovice tohto roka poznačila aj turistický ruch vo Fiľakove. Turistická sezóna na hrade, ktorý je najnavštevovanejšou atrakciou mesta, sa obvykle zahajuje v polovici marca.
viac
22.11.2021
Spišský hrad navštívilo počas letnej sezóny takmer 122 000 ľudí
Dokopy 121.652 ľudí navštívilo Spišský hrad počas uplynulej letnej turistickej sezóny, podstatnú časť tvorili domáci turisti. Povedala to Mária Novotná, riaditeľka Slovenského národného múzea – Spišského múzea v Levoči.
viac
05.04.2022
Po zimnej prestávke sa opäť otvoria brány Spišského hradu
Po zimnej prestávke sa už onedlho opäť otvoria brány Spišského hradu pre verejnosť. Dáša Uharčeková Pavúková z oddelenia komunikácie Spišského múzea v Levoči informovala, že hrad bude otvorený od 14. apríla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %